Η ομιλία του Προέδρου του ΟΛΑ στην εκδήλωση για τη DEFENDER Europe 2021

“Είναι μεγάλη χαρά και τιμή να σας καλωσορίζω στον λιμένα της Αλεξανδρούπολης σε μία χρονιά που σηματοδοτεί την διακοσιοστή επέτειο της Επανάστασης των Ελλήνων αγωνιστών του 1821 και τη δημιουργία του σύγχρονου Ελληνικού Κράτους (της Πρώτης σύγχρονης Ελληνικής Δημοκρατίας).

Δύο Αιώνες Ελευθερίας που συμπυκνώνουν μέσα τους όλες τις συγκλονιστικές στιγμές (προσπάθειες) του ελληνικού έθνους να ελευθερώσει τους αλύτρωτους ελληνικούς πληθυσμούς και να ανακτήσει τα εδάφη του και ταυτόχρονα να διαμορφώσει Κράτος στηριζόμενο στις αρχές και τις αξίες της Δημοκρατίας, του Δικαίου, της Πίστης, της ενσωμάτωσης της διαφορετικότητας και των πανάρχαιων υψηλών ιδανικών του ελληνισμού.

Είναι ακριβώς αυτές οι αξίες και τα ιδανικά που συνδέουν την ιστορία της Ελλάδος με την ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και ενώνουν τους λαούς μας με δεσμούς φιλίας διακόσια χρόνια τώρα.

Δεσμοί που ενισχύονται σήμερα καθώς τα κοινά μας στρατηγικά συμφέροντα και η ανάγκη διασφάλισης της σταθερότητας και της διεθνούς νομιμότητας στην ευρύτερη περιοχή με επίκεντρο τη Ελλάδα έχουν οδηγήσει τις διμερείς σχέσεις σε εντυπωσιακά υψηλά επίπεδα.

Ένα από τα σημεία της πατρίδος μας όπου πραγματοποιούνται κοινές -αμοιβαία επωφελείς- δραστηριότητες που, κατά πώς φαίνεται, διαμορφώνουν καθοριστικά το είδος και το βάθος της σχέσης Ελλάδος – Ηνωμένων Πολιτειών είναι ο λιμένας της Αλεξανδρούπολης.

Ένα λιμάνι το οποίο με την παρουσία και τη συνδρομή των Ηνωμένων Πολιτειών κεφαλαιοποιεί ταχύτατα τον γεωστρατηγικό και εμπορικό του χαρακτήρα και διαδραματίζει σταδιακά πρωτεύοντα ρόλο στις περιφερειακές εξελίξεις με τη δημιουργία νέων εμπορικών και ενεργειακών διαδρόμων. Οδικές & σιδηροδρομικές συνδέσεις με τους λιμένες της Μαύρης Θάλασσας που διασφαλίζουν για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης ικανό στρατηγικό βάθος σε Βαλκάνια και Ανατολική Ευρώπη, με τη μεταφορά των φορτίων να πραγματοποιείται οικονομικότερα, ταχύτερα και ασφαλέστερα.

Με επιταχυντή των εξελίξεων την αμερικανική παρουσία και με ισχυρή τη βούληση της Ελληνικής Κυβέρνησης συντελείται με επίκεντρο το λιμάνι ένας μετασχηματισμός της περιοχής σε εμπορικό, ενεργειακό και στρατιωτικό περιφερειακό κόμβο, κρίσιμο για την ασφάλεια και την ανάπτυξη τόσο της Ελλάδος όσο και της Ευρώπης.

Κρίσιμος και καθοριστικός παράγοντας της επιτυχίας της διαδικασίας αποτελούν οι άνθρωποι -πολίτες και στρατιωτικοί- των δύο χωρών, που εργάζονται εντός και εκτός του λιμένα και υλοποιούν τις εθνικές πολιτικές καθώς υποστηρίζουν με ακρίβεια και αποτελεσματικότητα τις επιμέρους στρατιωτικές -κατά κύριο λόγο- επιχειρήσεις. Όλοι εμείς.

Εξοχότατε Πρέσβη, σας άκουσα να λέτε πρόσφατα ότι είστε υπερήφανος για το γεγονός ότι οι δυνάμεις μας έχουν μάθει να δουλεύουν μαζί. Θα πρέπει να συμπληρώσω ότι στην Αλεξανδρούπολη, Έλληνες και Αμερικανοί, πολίτες και στρατιωτικοί, έχουμε μάθει να ζούμε μαζί, να σκεπτόμαστε με τον ίδιο τρόπο μαζί, να ενεργούμε μαζί. Είναι αυτές οι κοινές αξίες και τα ιδανικά των λαών μας που λειτουργούν ως καταλύτης στις επαγγελματικές και κοινωνικές σχέσεις των ανθρώπων μας στη Θράκη και την Αλεξανδρούπολη και καθορίζουν (ή επηρεάζουν) με τη σειρά τους την ίδια τη σχέση Ελλάδος – Ηνωμένων Πολιτειών η οποία σταδιακά επεκτείνεται, ενδυναμώνει περαιτέρω και εμβαθύνει.

Στα διακόσια χρόνια ελεύθερης Ελλάδας, εμείς οι άνθρωποι του λιμένα Αλεξανδρούπολης νιώθουμε ιερό το καθήκον της συνεισφοράς μας στην ανάπτυξη και την ασφάλεια της πατρίδας μας και εργαζόμαστε σκληρά στην οικοδόμηση του μέλλοντος της ακριτικής περιοχής μας.

Καλωσορίσατε!!”

Προηγούμενο άρθροΒασίλης Μαυρίδης: “Έχουμε μεγάλη θετικότητα κορονοϊού και στην Ορεστιάδα”
Επόμενο άρθροΤζέφρι Πάιατ: Ηγετικός ο ρόλος της Αλεξανδρούπολης – Λιμάνι με κρίσιμο πλεονέκτημα