Ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, Γιάννης Λαμπρούλης και Λεωνίδας Στολτίδης σχετικά με τα προβλήματα των φοιτητών του Τμήματος Νοσηλευτικής – Παράρτημα Διδυμοτείχου. Αναλυτικά, στην Ερώτηση, επισημαίνεται:

«Το Τμήμα Νοσηλευτικής λειτούργησε για πρώτη φορά το Ακαδημαϊκό έτος 2007-2008 (ΦΕΚ 99/τ.Α΄/10-05-2007) ως παράρτημα του Τ.Ε.Ι Καβάλας. Με το αρ.87/13 Π.Δ.(ΦΕΚ 129/τ.Α΄/05-06-2013) το Τμήμα Νοσηλευτικής εντάσσεται στη Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας και το Τ.Ε.Ι. Καβάλας μετονομάζεται σε Τ.Ε.Ι. Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Το Μάιο του 2019 με το νόμο 4610 (ΦΕΚ 70/τ.Α’/7-5-2019), το Τμήμα Νοσηλευτικής στο Διδυμότειχο εντάσσεται στη Σχολή Επιστημών Υγείας (ΣΕΥ) του ΔΙ.ΠΑ.Ε. ως Παράρτημα του Τμήματος Νοσηλευτικής Θεσσαλονίκης.

Τα τεράστια προβλήματα λειτουργίας του συγκεκριμένου Τμήματος που υπήρχαν με την ίδρυσή του, παραμένουν και καθημερινά διογκώνονται, μεταθέτοντας το βάρος στους φοιτητές και τις οικογένειές τους. Το παράδειγμα του Τμήματος Νοσηλευτικής – Παράρτημα Διδυμοτείχου, αποδεικνύει ότι οι περίφημες «πανεπιστημιοποιήσεις» των πρώην ΤΕΙ σε καμιά περίπτωση δεν έλυσαν, αντίθετα επέτειναν τα χρόνια προβλήματα των Τμημάτων, τη δυσκολία των σπουδαστών να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.

Τα ζητήματα της έλλειψης μόνιμου προσωπικού, κατάλληλης κτιριακής υποδομής και υποδομών κλπ που ταλανίζουν τους φοιτητές του Τμήματος έχει αναδείξει επανειλημμένα και στη Βουλή το ΚΚΕ με σχετικές Ερωτήσεις(1684/5.11.2019, 209/12.11.2019, 10326/1.10.2020, 21/5.10.2020). Παρ’ όλα αυτά δεν υπήρξε καμία θετική εξέλιξη μέχρι και σήμερα στην επίλυση τους από πλευράς κυβέρνησης.

Σε πρόσφατη επιστολή τους, που είδε το φως της δημοσιότητας, φοιτητές του Τμήματος, καταγγέλλουν και διαμαρτύρονται έντονα για την αποδόμηση του προγράμματος σπουδών τους, λόγω έλλειψης καθηγητών. Χαρακτηριστικά αναφέρουν πως από τα 6 μαθήματα που θα έπρεπε να διδαχτούν στο 4ο έτος, λόγω της έλλειψης καθηγητών, θα πραγματοποιηθούν μόνο 1 (θεωρία και εργαστήριο) και μισό (μόνο ένα μέρος του εργαστηρίου). Επίσης στα υπόλοιπα έτη τα μαθήματα είναι ως εξής:

  • Στο πρώτο έτος: 7 μαθήματα και θα διδαχτούν 4
  • Στο δεύτερο έτος: 8 μαθήματα και θα διδαχτούν 3,5 (θεωρία μαθήματος να υπολείπεται)
  • Στο τρίτο έτος: 10 μαθήματα και θα διδαχτούν 2,5 (θεωρία μαθήματος να υπολείπεται).

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται η κ. Υπουργός, τι μέτρα προτίθεται να πάρει, ώστε:

  • Να διασφαλιστεί επιτέλους η λειτουργία του Τμήματος Νοσηλευτικής –Παράρτημα Διδυμότειχου, να προσληφθεί άμεσα το απαραίτητο διδακτικό και λοιπό προσωπικό, με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας, για να πραγματοποιούνται κανονικά όλα τα θεωρητικά μαθήματα, εργαστήρια και κλινικές. Κανένας φοιτητής να μη χάσει το εξάμηνο. Να εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις διδασκαλίας και φοιτητικής μέριμνας, εστιών και λέσχης για τους φοιτητές, με νέες σύγχρονες υποδομές, που να καλύπτουν τις ανάγκες των σπουδών και της επιστήμης
  • Να εξασφαλιστεί η ουσιαστική αναβάθμιση του Τμήματος Νοσηλευτικής, όπως και όλων των πρώην Τμημάτων ΤΕΙ, με ενίσχυση των προγραμμάτων σπουδών, με σύγχρονους όρους διδασκαλίας και έρευνας, με δωρεάν παροχή όλων των απαραίτητων υγειονομικών μέτρων, για την ασφαλή και υψηλού επιπέδου διεκπεραίωση των σπουδών».
Προηγούμενο άρθροΣιδηροδρομική Εγνατία: Αναγκαιότητα η αναβάθμιση και στο τμήμα Ξάνθη-Αλεξανδρούπολη
Επόμενο άρθροΗ εικαστική έκθεση «Ταξίδι σε 3 Δήμους της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης – Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη, Καβάλα» στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής