Μαθαίνουν στο γυμνάσιο λύκειο τα παιδιά , στο πανεπιστήμιο οι φοιτητές στο μάθημα Συνταγματικού Δικαίου και όχι μόνο αλλά και οι εν υπνώσει ευρισκόμενοι λόγω διαδικτύου(;)και φαύλης τηλεόρασης πολίτες, πως η Μητροπολιτική Ελλάδα πρέπει να νοιάζεται και να φροντίζει με ποικίλα μέτρα κυβερνητικής αλλά και περιφερειακής πολιτικής την διαρκή επικοινωνία  των κατοίκων της περιφέρειας με το κέντρο και το αντίστροφο. Έτσι έστω και κατ επίφασιν οι πολίτες των απομακρυσμένων περιοχών ,ιδιαίτερα της Θράκης ,θα μπορούν να έχουν την ψευδ-αίσθηση  πως το κέντρο είναι δίπλα τους ,θα  μπορούν να έχουν εύκολη πρόσβαση σ αυτό και στα αδιαμφισβήτητα πλεονεκτήματά του-κακά τα ψέματα – λόγω της συγκεντρωτικής δομής από συστάσεως Ελληνικού κράτους, αν  μπορεί κανείς εχέφρων και σκεπτόμενος να το αποκαλεί πια έτσι!

Οι μεταφορές είναι ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο κομμάτι στην χάραξη αυτής της πολιτικής. Και για να τοποθετηθούμε απ ευθείας στο θέμα , ερωτώνται οι ασκούντες πολιτική σε όλες τις βαθμίδες(κυβέρνηση-αντιπολίτευση-περιφέρειες αλλά και Δήμοι) τι έχουν μέχρι τώρα πράξει για τις φτηνές όσο και γρήγορες αερομεταφορές από την ακριτική περιοχή της Θράκης; Από το αεροδρόμιο  Δημόκριτος της Αλεξανδρούπολης για την Αθήνα το εισιτήριο μετ επιστροφής κοστίζει κοντά στα 250 ευρώ, αν ο δύσμοιρος Θρακιώτης ,Εβρίτης ,Κομοτηναίος ακόμη και Ξανθιώτης  δεν έχουν φροντίσει να κάνουν κράτηση πριν από μήνα  και πλέον αλλά και  να το πληρώσουν  αμέσως μετά! Κι αυτό συμβαίνει γιατί το μονοπώλιο σε μια κατά τα άλλα ανταγωνιστική Ευρώπη  καλά κρατεί! Μία λοιπόν αεροπορική εταιρεία  στο αεροδρόμιο Δημόκριτος διαμορφώνει τις τιμές κατά το δοκούν και αν υπάρχει αντίδραση σου απαντούν ευγενικά, πως ο ναύλος ακριβαίνει , όσο πλησιάζουμε στην ημερομηνία πτήσης. Από άλλα αεροδρόμια  όμως(π.χ Θεσσαλονίκη) το εισιτήριο μετ επιστροφής για Αθήνα βρίσκεται ακόμη και στα 50 ευρώ  ενώ με 250 πηγαίνει κανείς Λονδίνο και γυρίζει! Γιατί όμως αυτή η διαφοροποίηση με την πολύπαθή περιοχή της Θράκης για την οποία όλες οι πολιτικές δυνάμεις κόπτονται αλλά ως φαίνεται το ενδιαφέρον τους, μηδέ εξαιρουμένων ακόμη και των ψευδεπίγραφων εθνικιστών , παραμένει μόνο στα χαρτιά;!

Αλήθεια τι έχουν να αντιτάξουν οι πολιτικές δυνάμεις της οικείας  περιφέρειας αλλά και οι εδώ δήμοι σε σχέση με τις απαγορευτικές τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων προς και από την Αθήνα; Γιατί αλήθεια υπάρχει παντελής απουσία άλλων αεροπορικών εταιρειών στη περιοχή; Μήπως γιατί όταν άλλη αεροπορική εταιρεία ζήτησε προ καιρού  να δραστηριοποιηθεί στο χώρο της Θράκης με την ταυτόχρονη επιδότησή της , που δικαιούταν ,το αίτημά της θάφτηκε στα «χρονοντούλαπα της ιστορίας»;!Τι έχετε να αντιτάξετε αλήθεια πολιτικοί αστέρες του κέντρου και της περιφέρειας , που νοιάζεστε κατά τα άλλα για την ανάπτυξη και διασφάλιση της Θράκης, αφήνετε όμως στο έλεος των μονοπωλίων το συνταγματικό δικαίωμα των Θρακιωτών να επικοινωνούν ανελλιπώς με τοπ κέντρο , μέσα από φτηνή αεροπορική πρόσβαση ,στέλνοντας στα σκουπίδια το άρθρο 5 του Συντάγματος ,που πομπωδώς διακηρύσσει «Έκαστος έχει δικαίωμα να αναπτύσσει την προσωπικότητά του και να συμμετέχει στην οικονομική κοινωνική και πολιτιστική ζωή της χώρας…»Πώς αλήθεια θα συμμετέχει; Πληρώνοντας αστρονομικές τιμές εισιτηρίων για να μεταβεί στην πρωτεύουσα, προκειμένου να συναλλαχθεί, να επιμορφωθεί ακόμη και να διασκεδάσει;! Ιδού λοιπόν η μεγάλη φενάκη των ελλήνων πολιτικάντηδων όλων των βαθμίδων ,που δυστυχώς  με  εξαγγελίες πομφόλυγες για το «θεαθήναι», αρέσκονται στην κατάληψη των στρογγυλεμένων θώκων, καρφάκι όμως δεν τους νοιάζει για την πραγματική υλοποίηση φτηνών  αεροπορικών μεταφορών και μέσα από αυτές και στην πραγματική θωράκισή της! Ή μήπως θα μας πουν πως υπάρχει και η μεταφορά οδικώς ή και σιδηροδρομικώς;! Ξεχνούν βέβαια την τεράστια απόσταση κέντρου και περιφέρειας αποτρεπτική για συχνή  πρόσβαση στο κλινόν Άστυ οδικώς ή σιδηροδρομικώς , όπου εκεί έχουν να αντιμετωπίσουν και συνταξιδεύοντες λαθρο-μετανάστες, πολλάκις μεταφέροντες «περιβόλι ασθενειών»!Ή μήπως ακόμη η θεμελιώδης διάταξη του άρθρου 2παρ,1 του Συντάγματός μας, πως ο σεβασμός και η αξία της αξιοπρέπειας του ανθρώπου  είναι μεν πρωταρχική υποχρέωση της πολιτείας αλλά  δεν έχει εφαρμογή  για τους παροικούντες  εις την ακριτική Θράκη στο μέτρο που αποκλείονται στην πραγματικότητα να ταξιδεύουν γρήγορα και φτηνά στην μητροπολιτική Αθήνα;!

Το προμήνυμα στην ανερμάτιστη φαύλη αλλά και καιροσκοπική πολιτική  των ημετέρων πολιτικάντηδων όλων των βαθμίδων είναι μία πυρίκαυστη άμεση μελλοντική  καταγγελία στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ενώσεως(Ε. Ε) για την εκ των πραγμάτων και με την ανοχή τους εκκολαπτόμενη δημιουργία μονοπωλιακών καταστάσεων και καρτέλ, κάτι που είναι αντίθετο με  όλες τις συνθήκες της Ε. Ε αλλά και με το παράγωγο Δίκαιο της. Ενδεικτικά αναφέρονται  η θεμελιώδης διάταξη  του άρθρου 3  περ. β της Συνθήκης για την λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ), σύμφωνα με την οποία  η Ένωση  έχει αποκλειστική αρμοδιότητα για την θέσπιση  των κανόνων ανταγωνισμού  που είναι αναγκαίοι για την λειτουργία   της εσωτερικής αγοράς. Επίσης κατά το άρθρο 26 της ΣΛΕΕ  η Ένωση θεσπίζει  τα μέτρα για την εγκαθίδρυση  ή τη διασφάλιση  της λειτουργίας της εσωτερικής αγοράς , σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις  των Συνθηκών. Η εσωτερική αγορά  περιλαμβάνει χώρο χωρίς εσωτερικά σύνορα  μέσα στον οποίο  μεταξύ  άλλων εξασφαλίζεται   και η ελεύθερη κυκλοφορία  των  προσώπων. Πως αλήθεια εξασφαλίζεται  με τέτοιες απαγορευτικές τιμές  η ελεύθερη διακίνηση των ευρωπαίων πολιτών της Θράκης; Ή ήπως οι εκ Θράκης ορμώμενοι δεν είναι ευρωπαίοι πολίτες ;Κι αυτό γιατί  είναι αποκαλυπτική η διάταξη του άρθρου  101 της ΣΛΕΕ σύμφωνα με την οποία είναι ασυμβίβαστες  με την εσωτερική αγορά και απαγορεύονται όλες οι συμφωνίες  μεταξύ επιχειρήσεων …που έχουν  ως αντικείμενο ή ως αποτέλεσμα την παρεμπόδιση , τον περιορισμό ή την νόθευση  του ανταγωνισμού  εντός  της εσωτερικής αγοράς και ιδίως εκείνες  οι οποίες συνίστανται α) στον άμεσο ή έμμεσο  καθορισμό  των τιμών αγοράς ή πωλήσεως ή άλλων όρων  συναλλαγής  σε συνδυασμό με την διάταξη του άρθρου 102  όπου ορίζεται  πως είναι ασυμβίβαστη  με την εσωτερική αγορά  και απαγορεύεται  κατά το μέτρο που μπορεί να επηρεάσει  το εμπόριο μεταξύ κρατών μελών  η καταχρηστική εκμετάλλευση   από μία ή περισσότερες επιχειρήσεις της δεσπόζουσας  θέσης  τους  εντός της εσωτερικής αγοράς…όταν μάλιστα η κατάχρηση αυτή δύναται να συνίσταται  ιδίως  στην άμεση ή έμμεση επιβολή  μη δικαίων τιμών αγοράς ή πωλήσεως…  Αυτές όλες τις παθογένειες της δημιουργίας μονοπωλιακών καταστάσεων με προφανείς υποκρυπτόμενες ανίερες συμφωνίες  δεν φαίνεται να τις ερεύνησαν επαρκώς οι πολιτικάντηδες μας σε όλα τα επίπεδα ,παρά μέχρι τώρα με μισόλογα ρίχνουν την ευθύνη ο ένας στο άλλο. Αμείλικτο λοιπόν  αναδύεται το ερώτημα :Δεν σας ενοχλεί θλιβεροί πολιτικάντηδες η εκμετάλλευση μιας ολόκληρης ευαίσθητης περιοχής , όπως η Θράκη στον τομέα των αερομεταφορών μόνο από μια αεροπορική εταιρεία με τόσο δεσπόζουσα θέση;!

 Για να  δούμε  όμως  τι θα απολογηθούν όχι σε μας ,τους δύσμοιρους και περιφρονημένους κατοικούντες στην εγκαταλελειμμένη Θράκη αλλά στα όργανα της αμείλικτης Ευρώπης των Διευθυντηρίων ,μπροστά στα οποία κλίνουν ευλαβικά το γόνυ όλοι ανεξαιρέτως οι θλιβεροί πολιτικάντηδες!

Προηγούμενο άρθροΜατιές στο στοίχημα σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ από τους Α. Κόκκινο & Θ. Λεοντίου στο «Παίζουμε Θράκη»
Επόμενο άρθροΣυνάντηση του Αντιπεριφερειάρχη Έβρου με τον Πρόεδρο και μέλη του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Θράκης