Τα ζητήματα του ακριβού διαδικτύου, της κινητής τηλεφωνίας, αλλά και της υποβάθμισης των ΕΛΤΑ ανέδειξε στην τοποθέτηση της, η Βουλευτής Έβρου και Αν. Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Ενημέρωσης & Επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Αναστασία Γκαρά, κατά τη διάρκεια ακρόασης της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Η κα Γκαρά παρουσίασε έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σύμφωνα με την οποία, οι τιμές στη χώρα μας για τις μεσαίες, υψηλές και πολύ υψηλές ταχύτητες σταθερής σύνδεσης διαδικτύου είναι από 6% έως 136% πιο ακριβές από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Αναφορικά με τις ταχύτητες σύνδεσης, η βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ παρουσίασε στοιχεία τα οποία φέρνουν την Ελλάδα προτελευταία στη σχετική λίστα, πολύ πίσω ακόμα και από άλλες γειτονικές χώρες όπως Κροατία και Βουλγαρία. Επισήμανε δε, πως η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις και στο θέμα της συνδεσιμότητας αλλά και της χρήσης οπτικών ινών.

Η κα Γκαρά ζήτησε από την ΕΕΤΤ να αναλάβει πρωτοβουλίες προκειμένου οι πάροχοι να προχωρήσουν άμεσα στην αναβάθμιση των γραμμών προσφέροντας γρήγορες συνδέσεις μειώνοντας παράλληλα το κόστος σύνδεσης, τουλάχιστον, στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Σε ότι αφορά τις τιμές κινητής τηλεφωνίας στηλίτευσε το γεγονός πως η χώρα μας παρουσιάζει υπερβάσεις από 23% έως 95% σε 7 από τις 12 κατηγορίες τιμολόγησης που θέτει η Κομισιόν. Ζήτησε από την ΕΕΤΤ να παρέμβει ουσιαστικά στην αναπροσαρμογή και μείωση των τιμών.

Εκτενή αναφορά έκανε η βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και στα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από τη συνεχόμενη υποβάθμιση των ΕΛΤΑ. Επικαλέστηκε την έκθεση πεπραγμένων της ΕΕΤΤ για το 2020 όπου αναφέρεται πως η τεράστια επιδείνωση σε όλους τους μετρήσιμους δείκτες (ταχύτητα, αξιοπιστία, ημέρες επίδοσης) οφείλεται, συν τοις άλλοις, στην  υποστελέχωση του δικτύου και τις πεπαλαιωμένες υποδομές.

Υπογράμμισε πως από τον Δεκέμβριο του 2020, οπότε και η κυβέρνηση ξεκίνησε την περιβόητη αναδιάρθρωση των ΕΛΤΑ, υποκαταστήματα κλείνουν συνεχώς, ακόμη και σε ακριτικές περιοχές όπως είναι ο Έβρος, σε πολλές περιοχές συγχωνεύονται ή παραμένουν υποστελεχωμένα με μειωμένες ώρες λειτουργίας, με αποτέλεσμα υπηρεσίες να συρρικνώνονται και οι τοπικές κοινωνίες και οι πολίτες να μένουν χωρίς ακόμη και τις βασικές υπηρεσίες.

Κλείνοντας, η Αν. Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Ενημέρωσης & Επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ επισήμανε πως αν συνεχιστεί η ραγδαία και συνεχιζόμενη υποβάθμιση των ΕΛΤΑ υπάρχει κίνδυνος να μην μπορούν να συνεχίσουν να επιτελούν το έργο τους ως Φορέας Παροχής Καθολικής Υπηρεσίας.

Προηγούμενο άρθροΣυνάντηση του Δερμεντζόπουλου-Δελησταμάτη
Επόμενο άρθροΈτοιμα τα πρώτα 44 «M-1117» για Έβρο και νησιά – Τι εξοπλισμό θα διαθέτουν