Αυστηροποιούνται ακόμη περισσότερο τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους πολίτες, από τη Δευτέρα, προκειμένου να μπει φρένο στην αυξητική πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοίνωσε το απόγευμα της Πέμπτης, τον “αποκλεισμό” των ανεμβολίαστων πολιτών από όλους τους κλειστούς χώρους, πέραν της εστίασης, ώστε “να έχουμε φέτος καλύτερα Χριστούγεννα από πέρυσι”.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι από 13/12, τα πιστοποιητικά εμβολιασμού των πολιτών ηλικίας άνω των 60 ετών θα παύουν να ισχύουν μετά τους επτά μήνες από την έκδοσή τους.

Μόνο σε σούπερ μάρκετ και φαρμακεία οι ανεμβολίαστοι

Από τη Δευτέρα, οι ανεμβολίαστοι θα μπορούν να μπαίνουν χωρίς τεστ μόνο σε σούπερ μάρκετ, καταστήματα τροφίμων και φαρμακεία.

Επίσης οι ανεμβολίαστοι πολίτες με την επίδειξη αρνητικού τεστ κορονοϊού θα μπορούν να κάνουν τις αγορές τους στα καταστήματα του λιανεμπορίου, να πάνε σε κομμωτήρια, να πάνε στη εργασίας τους και να καθίσουν σε ανοιχτούς χώρους εστίασης.

Τέλος τα εστιατόρια, τα γυμναστήρια και τα γήπεδα για τους ανεμβολίαστους

Σύμφωνα με τα νέα μέτρα που θα ισχύσουν από τη Δευτέρα, απαγορεύεται πλήρως η πρόσβαση σε ανεμβολίαστους πολίτες σε κλειστούς χώρους εστίασης, θέατρα, κινηματογράφους, μουσεία, εκθέσει, συνέδρια, γυμναστήρια και γήπεδα.

Κορονοϊός: Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

  • 1) Από την επόμενη Δευτέρα, όλοι οι ενήλικες ανεμβολίαστοι πολίτες, πέραν της εστίασης, δεν θα εισέρχονται και σε άλλες κλειστές αίθουσες. Ούτε και με την επίδειξη test. Σε σινεμά, θέατρα, μουσεία ή γυμναστήρια, για παράδειγμα. Όσον αφορά τις λειτουργίες στις εκκλησίες, οι πιστοί που δεν θα έχουν εμβολιαστεί, θα πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό εργαστηριακό τεστ. Αυτό, άλλωστε, προβλέπει και η εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου την οποία καλούνται να επιτηρούν οι φορείς της και δειγματοληπτικά η Πολιτεία.
  • 2) Η κάρτα εισόδου σε κλειστούς χώρους για εμβολιασμένους άνω των 60, παύει να ισχύει 7 μήνες απ’ την έκδοσή της. Θα δοθεί δηλαδή, ένας μήνας περιθώριο για τον εμβολιασμό τους με την 3η δόση με την πάροδο του εξαμήνου. Και αυτό, γιατί τα ιατρικά δεδομένα δείχνουν ότι, με τον καιρό, μειώνεται η άμυνα του εμβολίου.
  • 3) Στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα επεκτείνεται το κυλιόμενο ωράριο. Ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός, ιδίως τις ώρες προσέλευσης και αποχώρησης. Αλλά και ο πρόσθετος φόρτος σε συγκεκριμένες ώρες στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Βεβαίως, με ειδικές πρόνοιες για εργαζόμενους με παιδιά στο σχολείο.
  • 4) Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν, ακόμα πιο εντατικοί. Δεν υπάρχουν «κορόιδα» και «έξυπνοι» σε μια εθνική μάχη. Και σε αυτήν, πρέπει να μπουν πιο αποφασιστικά όλοι αναλαμβάνοντας τις ευθύνες τους: το κράτος, η αυτοδιοίκηση, οι επιστημονικοί φορείς, αλλά και οι επιμέρους επαγγελματικές ενώσεις.
  • 5) Ενισχύεται το Σύστημα Υγείας. Αξιοποιούνται , ήδη, ιδιωτικές ΜΕΘ. Και στις περιοχές μεγάλης πίεσης επιτάσσονται και υπηρεσίες ιδιωτών γιατρών. Σήμερα, υπεγράφη η σχετική διάταξη. Ενώ γίνονται προσλήψεις στη θέση ανεμβολίαστων υγειονομικών, που παραμένουν σε αναστολή.

Κορονοϊός: Τι θα ισχύει για τις δραστηριότητες σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους

Οι κανόνες δημόσιας υγείας και πρόσβασης σε συγκεκριμένες δραστηριότητες διαμορφώνεται ως εξής:

  • Στις αγορές τροφίμων (σούπερ μάρκετ, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, φούρνοι, λαϊκές και ζαχαροπλαστεία), στα φαρμακεία και τα ΜΜΜ για τις αστικές μετακινήσεις, είναι απαραίτητη η χρήση μάσκας και δεν απαιτείται έλεγχος covid pass. Μπορούν δηλαδή να έχουν πρόσβαση εμβολιασμένοι, νοσήσαντες και ανεμβολίαστοι.
  • Στα ΜΜΜ για τις υπεραστικές μετακινήσεις, στην εκπαίδευση, στους χώρους εργασίας (δημόσιους και ιδιωτικούς), στους χώρους λατρείας, στο λιανεμπόριο στα κομμωτήρια και στους ανοικτούς χώρους εστίασης είναι απαραίτητη η χρήση μάσκας και θα γίνεται έλεγχος covid pass. ‘Αρα πρόσβαση έχουν οι εμβολιασμένοι, οι νοσήσαντες και οι ανεμβολίαστοι με αρνητικό PCR -RAPID test.
  • Στους κλειστούς χώρους εστίασης, στα θέατρα και τους κινηματογράφους, στα μουσεία, τα γυμναστήρια και τα γήπεδα είναι απαραίτητη η χρήση μάσκας και θα έχουν πρόσβαση μόνο εμβολιασμένοι και νοσήσαντες.

Επίσης υπενθυμίζεται ότι από τις 13/12 αναγκαία προϋπόθεση εισόδου για τους άνω των 60 ετών εμβολιασμένους πολίτες θα είναι η αναμνηστική δόση μετά την παρέλευση 7μήνου από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού.

Για τους ανήλικους 4-17 ετών επιτρέπεται η είσοδος στους ανοικτούς χώρους εστίασης, στους κλειστούς χώρους εστίασης, στα θέατρα και τους κινηματογράφους, στα μουσεία, τα γυμναστήρια και τα γήπεδα με επίδειξη self test.

ΠΗΓΗ www.enikos.gr

Προηγούμενο άρθροΔημήτρης Πέτροβιτς: Εξάρω την πρωτοβουλία του Στρατού Ξηράς με την τοποθέτηση εχίνων, κονσερτινων και μπετόν μπλοκ στους Κήπους
Επόμενο άρθροΕλένη Τσιαούση: “Επιστρέφω και στηρίζω Παπανδρέου”