Self test για λίγους, rapid test για τους πολλούς: Η μεγάλη αλλαγή που επισφραγίζουν τα σχολεία

Δημοσιεύτηκε στις: at 07:39
89 0

Τα self test όπως έχουμε τονίσει προ ημερών θα μειωθούν δραματικά για τους πολίτες, με τους εμβολιασμένους να μην χρειάζεται να κάνουν και τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους να υπάγονται σε εργαστηριακούς ελέγχους με rapid test και PCR. Στην ουσία μειώνεται δραματικά ο έλεγχος με self test των πολιτών, όταν μέχρι πριν από 2 μήνες όλοι οι πολίτες είχαν δωρεάν self test με την επίδειξη του ΑΜΚΑ τους από το φαρμακείο.

Τα Self test πλέον θα αφορούν μόνο τους μαθητές οι οποίοι θα κάνουν αυτοδιαγνωστικό έλεγχο 2 φορές τη βδομάδα. Σε περίπτωση όμως κρούσματος στην τ΄αξη, οι μαθητές θα ελέγχονται με rapid test δωρεάν.

Αν εντοπιστεί επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19:

1. Aπομακρύνεται από το σχολείο και παραμένει σε απομόνωση για τουλάχιστον 10 ημέρες, απέχοντας και από όλες τις εξωσχολικές δραστηριότητες καθώς και από κάθε άλλη μετακίνηση ή επαφή με άτομα εκτός του οικιακού περιβάλλοντος.

2. Επιστρέφει στη σχολική μονάδα μετά την παρέλευση τουλάχιστον 10 ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων ΚΑΙ την πάροδο τριών 24ώρων από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών) ΚΑΙ τη βελτίωση των άλλων συμπτωμάτων. Για την επιστροφή στο σχολείο δεν είναι απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης.

Επιπλέον, για τις στενές επαφές:

προβλέπεται αυξημένος εργαστηριακός έλεγχος και για διάστημα 7 ημερών ως εξής:
Για ανεμβολίαστους μαθητές και εκπαιδευτικούς του τμήματος στο οποίο βρέθηκε κρούσμα:

2 εργαστηριακά τεστ – rapid πέραν των προβλεπομένων
εάν οι ανεμβολίαστοι μαθητές κάθονταν δίπλα ή στο αμέσως εμπρός ή πίσω θρανίο από το κρούσμα, υποβάλλονται σε καθημερινά αυτοδιαγνωστικά τεστ – self (τις ημέρες που δεν κάνουν τα 2 εργαστηριακά).
Για εμβολιασμένους μαθητές και εκπαιδευτικούς του τμήματος στο οποίο βρέθηκε κρούσμα:

2 αυτοδιαγνωστικά τεστ – self ανεξαρτήτως της θέσης στην οποία κάθονται.

Αδικαιολόγητες απουσίες σε περίπτωση κρούσματος

Αδικαιολόγητες θα θεωρούνται οι απουσίες μαθητών σε περίπτωση κρούσματος. Αυτό τόνισε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως πριν από λίγο στον ΣΚΑΪ. Συγκεκριμένα ανέφερε πως σε περίπτωση που γονείς δεν στέλνουν το παιδί τους λόγω κρούσματος, οι απουσίες του θα είναι αδικαιολόγητες από τη στιγμή που έχουν αλλάξει τα πρωτόκολλα και πλέον η τάξη θα σφραγίζεται με 50% συν ένα κρούσματα ανά σχολική αίθουσα.

Για το σκεπτικό της απόφασης να μην κλείνει η σχολική τάξη με το που εντοπίζεται κάποιο κρούσμα, η υπουργός δήλωσε τα εξής: «Πλέον δεν πάμε σε οριζόντιο κλείσιμο γιατί έχουν αλλάξει τα δεδομένα. Όταν κλείναμε τμήματα το κάναμε γιατί θέλαμε να προστατεύσουμε την οικογένεια του μαθητή από διασπορά του ιού. Αλλά αυτή την στιγμή οι περισσότεροι εξ αυτών είναι εμβολιασμένοι και αν δεν είναι έχουν τη δυνατότητα να το πράξουν άμεσα. Έτσι κλείσιμο τμήματος θα επιβάλλεται μόνο αν νοσήσουν τα μισά παιδιά του τμήματος συν ένα, βάσει τις εισηγήσεις των ειδικών, δήλωσε η Υπουργός

Τα εμβολιασμένα παιδιά δεν θα κάνουν self test, επισήμανε η υπουργός, παρά μόνο αν υπάρχει κρούσμα. «Δεν δικαιολογείται απουσία μαθητή επειδή ο γονιός του φοβάται να το στείλει για μάθημα λόγω κρούσματος» τόνισε.

ΠΗΓΗ www.dikaiologitika.gr

Σχετικά άρθρα

Σεισμική δόνηση 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ταρακούνησε την Ξάνθη – Αναστατώθηκαν οι κάτοικοι

Δημοσιεύτηκε από: - 30 Δεκεμβρίου 2016 0
Σεισμική δόνηση 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 03.56 τα ξημερώματα της Παρασκευής βορειοανατολικά της Καβάλας, σύμφωνα με την…

1.211 μόνιμες θέσεις με διαγωνισμούς ΑΣΕΠ

Δημοσιεύτηκε από: - 29 Σεπτεμβρίου 2015 0
Στον «προθάλαμο» του Εθνικού Τυπογραφείου βρίσκονται τέσσερις διαγωνισμοί για τακτικό προσωπικό σε φορείς Δημοσίου. Προσλήψεις στα υπουργεία Υγείας, Δικαιοσύνης, στην…