του Βασίλη Ιγνατιάδη – www.euro2day.gr

Ο νομός έχει το βαρύτερο επιδημιολογικό φορτίο στην Ελλάδα, επισημαίνουν οι γιατροί του νοσοκομείου.

Διαρκώς γεμάτες οι ΜΕΘ, διακομιδές ασθενών.

Τα rapid tests της 10/11/2020 ήταν θετικά σε ποσοστό 26,1%.

Με τον πλέον δραματικό τρόπο οι γιατροί του νοσοκομείου της Δράμας περιγράφουν την εικόνα υγειονομικού «πολέμου» που αντιμετωπίζουν το τελευταίο διάστημα στο νοσηλευτικό ίδρυμα της μακεδονικής πόλης

Το μέγεθος του προβλήματος αναδείχτηκε σήμερα, με την πρώτη επιχείρηση αεροδιακομιδής ασθενών στην ηπειρωτική χώρα, η οποία οργανώθηκε για τη μεταφορά με C-130 τριών Δραμινών ασθενών που νοσηλεύονταν στην Καβάλα.

Τα ποσοστά επιπολασμού στη Δράμα, όπως αναφέρουν οι γιατροί, είναι συγκρίσιμα με αυτά που καταγράφηκαν σε πόλεις της Βόρειας Ιταλίας στο πρώτο κύμα της πανδημίας, με τα γνωστά αποτελέσματα σε θανάτους.

Τα ευρήματα των ακτινογραφιών θώρακος σε ασθενείς που προσέρχονται κατά δεκάδες καθημερινά στα επείγοντα δείχνουν μεγάλα ποσοστά σοβαρής προσβολής από Covid. Οι κλινικές Covid είναι υπερπλήρεις, όπως και οι 12 κλίνες ΜΕΘ και γίνονται καθημερινά διακομιδές σε γειτονικούς νομούς. Οι εναπομείναντες μη νοσούντες υγειονομικοί δίνουν καθημερινά τη μάχη με όσα μέσα διαθέτουν.

Οι γιατροί απευθύνουν δραματική έκκληση για στήριξη του συστήματος με εξειδικευμένους νοσηλευτές και γιατρούς συγκεκριμένων ειδικοτήτων, ενώ καλούν τους πολίτες της Δράμας σε πιστή τήρηση των μέτρων.

«Ο νομός και ιδίως η πόλη της Δράμας είναι η ισχυρότερα πληττόμενη περιοχή της Ελλάδος από την πανδημία του κορωνοϊού. Δυστυχώς, από τα υπάρχοντα στοιχεία φαίνεται ότι η περιοχή μας έχει πληγεί περισσότερο από την ίδια τη Θεσσαλονίκη, από τη Λάρισα, από τις Σέρρες, από την Έδεσσα κ.α., κατ’ αναλογία πληθυσμού (περίπου 100.000 η περιοχή), τουλάχιστον σε αυτή τη φάση του 2ου κύματος», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Συλλόγου Ιατρών του νοσοκομείου Δράμας και παρατίθενται στοιχεία που σκιαγραφούν τη ζοφερή εικόνα:

– Κατά την δειγματοληψία rapid test της 10/11/2020 στην πλατεία της Δράμας, από το σύνολο των 600 πολιτών, οι 130 ήταν θετικοί, δηλαδή ποσοστό 26,1%, που αναλογεί στον αριθμό των 9.720 κρουσμάτων εντός της πόλης της Δράμας. Το συγκεκριμένο ποσοστό επιπολασμού είναι συγκρίσιμο με τα ποσοστά που καταγράφηκαν σε πόλεις της Βορείου Ιταλίας στο πρώτο κύμα της πανδημίας, με τα γνωστά αποτελέσματα σε θανάτους.

– Ενδεικτικά από τον απεικονιστικό έλεγχο των 120 ακτινογραφιών θώρακος που έγιναν την 21/11/2020 σε μία μόνο εφημερία στους προσερχόμενους ασθενείς στον χώρο των επειγόντων, οι 105 είχαν ευρήματα πύκνωσης-πνευμονίας Covid και τουλάχιστον οι 70 είχαν ευρήματα σοβαρού βαθμού προσβολής Covid από τους πνεύμονες, φαινόμενο δυστυχώς σταθερό σε καθημερινή βάση.

– Παρά τις συνεχείς διακομιδές ασθενών -20 έγιναν την Κυριακή 22/10/2020- στα νοσοκομεία των όμορων νομών, ο αριθμός των νοσηλευομένων με Covid υπερβαίνει σταθερά τους 120 ασθενείς στις 3 κλινικές Covid, ποσοστό μεγαλύτερο του 55% των συνολικών κλινών του νοσοκομείου μας, ποσοστό πολύ μεγαλύτερο των αντίστοιχων νοσηλειών των όμορων νοσοκομείων της Καβάλας, της Ξάνθης, των Σερρών, της Αλεξανδρούπολης.

Από 1/11/2020 μέχρι και 24/11/2020 έχουμε καταγεγραμμένα τα εξής δεδομένα:

  • Διακομιδές ασθενών: 96
  • Ανεπτυγμένες κλίνες για Covid-19: 108 μέχρι 12/11/2020, 132 μέχρι 16/11/2020, 136 μέχρι 18/11/2020, 140 από 19/11/2020 και εφεξής
  • Νοσηλευθέντες σε κλινική Covid: 172, Covid2: 240, Covid3: 78 (σύνολο: 490)
  • ΜΕΘ: πλήρης με 12 ασθενείς (από 21/11/2020) μονίμως καλυμμένες

– Η ΜΕΘ του νοσοκομείου μας έχει μετατραπεί και νοσηλεύει αποκλειστικά Covid διασωληνωμένα περιστατικά με 12 κλίνες και εμφανίζει σταθερή πληρότητα 100%. Υπάρχουν ακόμη 2 χώροι μόνωσης που φιλοξενούν διασωληνωμένους ασθενείς Covid, σαν «γέφυρα» για τη μεταφορά τους σε άλλες ΜΕΘ καθώς ως γνωστόν όλες οι ΜΕΘ της Βορείου Ελλάδος εμφανίζουν παρόμοιες πληρότητες.

– Τις διακομιδές των διασωληνωμένων ασθενών τις έχουν αναλάβει οι κλινικοί εναπομείναντες μη νοσούντες ειδικοί ιατροί, όπως άλλωστε είναι υποχρεωμένοι να πράξουν σύμφωνα με την Ιατρική δεοντολογία, στο πλαίσιο πανδημιών και φυσικών καταστροφών. Τις διακομιδές των μη διασωληνωμένων ασθενών τις εκτελούν οι αποσπασμένοι ιατροί των κέντρων υγείας Παρανεστίου και Προσοτσάνης, οι οποίοι και καλύπτουν επιπλέον τα ΤΕΠ Covid και των οποίων η βοήθεια και η προσφορά τους είναι πολύτιμη.

– Νομοτελειακά και με βάση τα διεθνή δεδομένα, άνω του 30% των εργαζομένων στα νοσοκομεία (ιατροί και νοσηλευτές) θα νοσήσουν από κορωνοϊό, ποσοστό που επαληθεύεται και στο νοσοκομείο μας, παρ’ όλα τα μέτρα που λαμβάνονται, καθώς η διασπορά και διεισδυτικότητα του ιού είναι υψηλή, τόσο στην κοινότητα, στις οικογένειες, όσο και στο νοσοκομείο.

«Παρ’ όλα αυτά οι στρατευμένοι ιατροί και νοσηλευτές του ΕΣΥ του νοσοκομείου μας, έχοντας απόλυτη επίγνωση των δυσκολιών και των κινδύνων που αντιμετωπίζουν και με όλα τα μέσα που διαθέτουν, θα συνεχίσουν μέχρι τέλους τον αγώνα ενάντια στην πανδημία», επισημαίνουν οι γιατροί και προσθέτουν:

«Κάνουμε έκκληση σε όλους τους πολίτες της Δράμας, καθώς διαφαίνεται μια επιπέδωση της καμπύλης των κρουσμάτων, να ακολουθούν πιστά τα μέτρα προστασίας και να παραμένουν στα σπίτια τους. Επειδή διαφαίνεται προσβολή από τον ιό SarsCov2 των μεγαλύτερων ηλικιών, είναι πιθανόν να ακολουθήσει μεγαλύτερη αύξηση του ποσοστού των θανάτων και γι’ αυτό συστήνεται η αποφυγή των επαφών με τις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες από τους νεότερους. Τέλος, υπάρχει ανάγκη στήριξής μας με πεπειραμένο και εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό και με ιατρικό προσωπικό συγκεκριμένων ειδικοτήτων, δηλαδή παθολόγων, πνευμονολόγων, αναισθησιολόγων, εντατικολόγων και γενικών ιατρών, εξοικειωμένων με τη νοσοκομειακή ιατρική και των οποίων η άνευ όρων προσφορά τους θα ήταν πολύτιμη για εμάς. Ευχαριστούμε για το κύμα εθελοντισμού από όλες τις πλευρές αλλά τη δεδομένη χρονική στιγμή υπάρχει ανάγκη σε εξειδικευμένο προσωπικό, έτοιμο να πέσει στη μάχη μαζί μας».

Προηγούμενο άρθροΕπιτροπή για τη ανάπτυξη της Θράκη: Επεστράφη επιστολή γραμμένη στα τουρκικά , ως απαράδεκτη
Επόμενο άρθροΤουρκία: 3η χώρα στον κόσμο σε νέα κρούσματα κορωνοϊού