Τις τελευταίες ημέρες βρίσκονται στην επικαιρότητα οι συνθήκες λειτουργίας του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι» και η αξιοποίηση του προσωπικού.

Η πρόεδρος του Πολυκοινωνικού αποφάσισε να «ανακυκλώσει» το προσωπικό μεταξύ Αλεξανδρούπολης, Τραϊανούπολης και Φερών με το αιτιολογικό της προσφοράς περισσότερων υπηρεσιών στους «ωφελούμενους». Αυτό έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις των εργαζομένων που θεωρούν αναίτιες τις μετακινήσεις  οι οποίες γίνονται μάλιστα χωρίς ενημέρωση, δημιουργώντας προβλήματα στις ίδιες αλλά και στη σχέση τους με τους ανθρώπους που φροντίζουν.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση  κάναμε άμεσα  παρέμβαση στην πρόεδρο του Πολυκοινωνικού προκειμένου να μας ενημερώσει για τις συγκεκριμένες μετακινήσεις που προκάλεσαν τόσο μεγάλες αντιδράσεις. Η πρόεδρος μας είπε ότι ο νόμος της δίνει το δικαίωμα να προχωρά σε τέτοιου είδους αναδιαρθρώσεις και αυτές γίνονται προς όφελος των εξυπηρετούμενων από το πρόγραμμα δημοτών.

Να σημειωθεί ότι στο συγκεκριμένο πρόγραμμα απασχολούνται 13 (!!!) εργαζόμενες (κοινωνικοί λειτουργοί, νοσηλεύτριες, οικογενειακοί σύμβουλοι) για να καλύψουν τις έτσι και αλλιώς αυξημένες ανάγκες, αλλά στη σημερινή συγκυρία  ακόμη πιο σημαντικές (λόγω πανδημίας) του μεγαλύτερου, σε πληθυσμό, Δήμου της περιφέρειας.

Αρχικά θεωρούμε ότι για ζητήματα που αφορούν το προσωπικό, πρώτα θα πρέπει να γίνεται συζήτηση με τους εργαζόμενους, να εκφράζουν άποψη αυτοί που γνωρίζουν «από πρώτο χέρι» τις δυσκολίες και τις ελλείψεις και αμέσως μετά με εισήγηση τους  να ενημερώνεται το ΔΣ του φορέα προκειμένου να αποφασίσει τις οποίες αλλαγές.

Είναι αρνητικό:

να μην υπολογίζει η διοίκηση την γνώμη των εργαζομένων,
να μην υπάρχει συνεννόηση μεταξύ τους και
να θεωρεί ότι με την όποια επιβολή θα λειτουργήσουν καλύτερα οι δομές του Πολυκοινωνικού (θυμίζουμε και την λανθασμένη θέση της διοίκησης σε σχέση με την 8ωρη εργασία των συμβασιούχων στους Παιδικούς Σταθμούς).
Χωρίς αγαστή συνεργασία, χωρίς να ακούμε τους εργαζόμενους, χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη μας κοινωνικά κριτήρια (ευπαθείς ομάδες, μονογονεϊκές οικογένειες κλπ) πιστεύουμε ότι δε θα λειτουργήσει καλύτερα η δομή προς όφελος της Υπηρεσίας και των δημοτών.

Η «Βοήθεια στο σπίτι» είναι πρόγραμμα που αποδείχθηκε εντελώς  αναγκαίο για τις τεράστιες ανάγκες των ηλικιωμένων σ’ ένα κράτος που ξεφορτώνεται τις βασικές υποχρεώσεις του και τις δίνει στους Δήμους χωρίς χρηματοδότηση, υποδομές και επαρκές προσωπικό. Γενικά αλλά ιδιαίτερα στις παρούσες συνθήκες  της πανδημίας χρειάζεται καλύτερη συνεργασία και κατανόηση ανάμεσα στη διοίκηση και στο προσωπικό της δομής για να οργανωθεί όσο γίνεται καλύτερα το δίκτυο των παρεχόμενων υπηρεσιών παράλληλα με τον αγώνα για διεκδίκηση επιπλέον μόνιμου προσωπικού, υποδομών και μέσων για να καλύπτονται οι αυξανόμενες ανάγκες.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση πιστεύουμε ότι η λαϊκή οικογένεια είχε χτες, έχει σήμερα λόγω της πανδημίας, αλλά πολύ περισσότερο θα έχει και αύριο, την ανάγκη για δωρεάν δημόσιες κοινωνικές υπηρεσίες που θα εξυπηρετούν τις πραγματικές της ανάγκες που συνεχώς διευρύνονται, και ως συνέπεια των αντεργατικών και αντιλαϊκών πολιτικών που εφαρμόζονται. Γι αυτό λοιπόν είναι άμεση η ανάγκη  για μονιμοποίηση όλου του υπάρχοντος προσωπικού και ενίσχυση του προγράμματος με επιπλέον μόνιμους εργαζόμενους.

Τέλος θεωρούμε απαράδεκτες τις απειλές της προέδρου προς τοπικά μέσα ότι θα αντιμετωπίσουν μηνύσεις επειδή δημοσίευσαν μια σχετική ανάρτηση χωρίς να την διασταυρώσουν ενώ η ίδια έχει την ευθύνη για επιστολή που εμφανίστηκε στα ΜΜΕ ως ανακοίνωση του Πολυκοινωνικού και όχι της ιδίας, χωρίς να έχει συνεδριάσει και χωρίς να γνωρίζει τίποτα το ΔΣ.

Προηγούμενο άρθροΓιάννης Ναϊτίδης: “Τηρούνται όλα τα μέτρα στην λαϊκή αγορά της Αλεξανδρούπολης”
Επόμενο άρθροΕυθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης με μασαζ , στη NUGA BEST Αλεξανδρούπολης