Το διοικητικό συμβούλιο του e-ΕΦΚΑ μπροστά στα οικονομικά ανοίγματα του φορέα αποφάσισε για δεύτερη φορά σε λιγότερο από τρείς μήνες να ρευστοποιήσει επιπλέον ποσό ύψους 286 εκατ. ευρώ απ τις τοποθετήσεις του στο Κοινό Κεφάλαιο ΝΠΔΔ και Ασφαλιστικών Οργανισμών που διαχειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδος, προκειμένου να ανταπεξέλθει στις άμεσες πληρωμές μεταξύ των οποίων είναι και οι πληρωμές των επικουρικών συντάξεων.

Η προηγούμενη ρευστοποίηση αποθεματικών από τον ΕΦΚΑ έγινε τον περασμένο Απρίλιο 2020 προβαίνοντας σε αναλήψεις από τον λογαριασμό που τηρεί στην Τράπεζα της Ελλάδος, ύψους περίπου 700 εκατ. ευρώ.

Το γεγονός του ξεπουλήματος των «ασημικών» των ασφαλιστικών ταμείων προκαλεί έντονη ανησυχία, αποκαλύπτοντας τη δεινή οικονομική κατάσταση του e-ΕΦΚΑ. Η μείωση των εισπράξεών του και οι αυξημένες δαπάνες τον οδηγούν από τα πλεονάσματα της τελευταίας τριετίας στη δίνη των ελλειμμάτων αλλά και της αβεβαιότητας, ως προς την μελλοντική καταβολή των συντάξεων. Εφόσον συνεχιστεί ή διευρυνθεί το έλλειμμα του ασφαλιστικού οργανισμού τότε θα χρειαστεί σύντομα και νέα ασφαλιστική “μεταρρύθμιση”, η οποία θα είναι επώδυνη για ασφαλισμένους και συνταξιούχους.

Τα μέτρα περιορισμού της οικονομίας λόγω του ιού Covid 19 έπληξαν σημαντικά επιχειρήσεις και εργαζόμενους. Αναντίστοιχα, τα μέτρα αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης, στην λογική βλέποντας και κάνοντας, που προκάλεσε το οικονομικό lockdown εμφανίζονται ως ανεπαρκή, αποσπασματικά, και εν τέλει αναποτελεσματικά.

Έπρεπε να υπάρξει ένα εμπροσθοβαρές οριζόντιο πρόγραμμα δημοσιονομικής επέκτασης στήριξης των πληττόμενων στοχευμένο σε δράσεις με πολλαπλασιαστική επίδραση στη πραγματική οικονομία αλλά και στήριγμα σε κάθε νοικοκυριό, σε κάθε εργαζόμενο, άνεργο  αυτοαπασχολούμενο και επιχειρηματία,  που  θα κρατούσε ζωντανές τις επιχειρήσεις και θα στήριζε την απασχόληση συμβάλλοντας άμεσα στα έσοδα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Η κυβέρνηση δεν έκανε αυτή την επιλογή και αυτό είχε άμεση επίπτωση στα ταμειακά διαθέσιμα του e-ΕΦΚΑ.

Τα έσοδα του e-ΕΦΚΑ έχουν πληγεί τόσο από τις αναστολές πληρωμών των τρεχουσών εισφορών για χιλιάδες πληττόμενους επαγγελματίες, καθώς και από την αδυναμία χιλιάδων επαγγελματιών να ανταποκριθούν στην πληρωμή των εισφορών τους ή να εξυπηρετήσουν με συνέπεια τις ρυθμίσεις στις οποίες έχουν υπαχθεί. Επίσης, κόστισαν οι μαζικές αναστολές συμβάσεων που προχώρησαν οι επιχειρήσεις κατά τους τελευταίους τρεις μήνες, για τη συντριπτική πλειονότητα των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα. Τις εισφορές αυτών τον εργαζομένων θα τις καλύψει ο κρατικός προϋπολογισμός ωστόσο είναι  πολύ μικρότερες απ τις εν ενεργεία συμβάσεις.

Παράλληλα, από την  σημαντική αύξηση της ανεργίας, ο προϋπολογισμός του e-ΕΦΚΑ δέχεται και θα δεχτεί ακόμα ισχυρότερο πλήγμα στο άμεσο μέλλον. Οι ειδικοί επί των θεμάτων της αγοράς εργασίας υπολογίζουν ότι για κάθε μία μονάδα αύξησης της ανεργίας, αναλογεί σε περίπου 60.000 νέους ανέργους, γεγονός που με την σειρά του καταγράφει απώλεια των εσόδων του ΕΦΚΑ 270 εκατ. ευρώ. Αν οι προβλέψεις διεθνών οργανισμών επιβεβαιωθούν και η ανεργία αυξηθεί από το 16,5% στο 22-23%, δηλαδή περίπου κατά 5-6 μονάδες, τότε η «ζημιά» στον προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ θα είναι 1,4 με 1,6 δισ. ευρώ.

Γίνεται πλέον σαφές ότι το ασφαλιστικό σύστημα μπαίνει ξανά σε περιπέτειες και εφόσον η ανεργία διατηρηθεί στα επίπεδα του 20% και άνω τότε θα χρειαστεί σύντομα νέα ασφαλιστική «μεταρρύθμιση». Στην παρούσα πολιτική συγκυρία, με την κυβέρνηση της Ν.Δ. στο τιμόνι της κοινωνικής ασφαλιστικής πολιτικής, η όποια μεταρρύθμιση θα κυριαρχείται από νεοφιλεύθερης λογικής προτάγματα όπως αυτά εφαρμόσθηκαν.

Η μελλοντική βιωσιμότητα του δημόσιου κοινωνικού ασφαλιστικού συστήματος, με τις πολιτικές της Ν.Δ, διαφαίνεται αβέβαιη με επώδυνες επιπτώσεις για ασφαλισμένους και συνταξιούχους.

Προηγούμενο άρθροΑρχίζουν οι προετοιμασίες για τη συνεδρίαση του Συμβουλίου της Ευρώπης στην Κομοτηνή
Επόμενο άρθροΚορονοϊός – Ελλάδα: 12 από τα συνολικά 15 κρούσματα είναι στην Π.Ε. Ξάνθης!