Έβρος, ώρα μηδενικής ανοχής της ολιγωρίας των Αθηνών.

Σημαντική για την Πατρίδα μας η προηγηθείσα εβδομάδα. Ακούσθηκαν οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβερνήσεως και των κομμάτων και πήρε ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση με 158 θετικές ψήφους. Έλαμψε διά της απουσίας της η πρόθεση για μία κοινή προσπάθεια όλων για την επίλυση των μεγάλων προβλημάτων της χώρας. Ακούσθησαν παράλληλοι μονόλογοι εντυπωσιασμού στο κοινοβούλιο, από τους εκπροσώπους των κομμάτων. Έγινε επίδειξη<< δημοκρατικότητος>>, από την αριστερή πτέρυγα της Βουλής, με αποχώρηση κοινοβουλευτικών ομάδων, την ώρα αγορεύσεως των προέδρων των νεοεισελθέντων αποκαλουμένων <<πατριωτικών>> σχηματισμών.

Για άλλη μία φορά το κοινοβούλιο, έγινε άνδρο αντιπαραθέσεων, με ευτελείς χαρακτηρισμούς, από τους μη σεβομένους την δημοκρατία. Οι πρόσφατες εκλογές, πέραν της οκτωκομματικής βουλής που ανέδειξαν, έγιναν αφορμή της επιστροφής της διχαστικής ρητορικής στο κοινοβούλιο. Η αυτοπροσδιορισθείσα ως δημοκρατική κομμουνιστική αριστερά, η διαχρονικώς υποσκάπτουσα το δημοκρατικό πολίτευμα, ξεσπάθωσε προφανώς ενοχλημένη από την παρουσία νέων κομματικών σχηματισμών στο κοινοβούλιο. Όσον αφορά τον Έβρο, η παρουσία εντός του κοινοβουλίου τεσσάρων βουλευτών μεταξύ των οποίων ο ένας νεοεκλεγείς, θα μπορούσε να αποτελεί ευχάριστη πραγματικότητα, εάν δεν είχαν αποδείξει οι τρείς εξ αυτών, της κυβερνούσης παρατάξεως, την ολιγωρία τους στο μείζον θέμα του λαθρομεταναστευτικού.

Ο νεοεκλεγείς βουλευτής, εντυπωσίασε με τις ξεκάθαρες απόψεις του στο κοινοβούλιο για τον Έβρο ,που πληρώνει το μεγάλο τίμημα της αναποφασιστικότητος και της κατ’ επίφασιν ονομασθείσης ,μεταναστευτικής πολιτικής. Μίας πολιτικής που στηρίζεται στην ολοκλήρωση της κατασκευής του πολυδιαφημισμένου φράχτου, ο οποίος άνευ της κυβερνητικής βουλήσεως αποτροπής των εισβολέων, θα είναι ένα απλό βήμα δυσκολίας γι αυτούς. Φυσικά η αύξηση της δυναμικότητος του κέντρου φύλαξης των λαθρομεταναστών, ενισχύει αντί να αποτρέψει την λαθρομετανάστευση, η δε φημολογουμένη χρήση παλαιών στρατοπέδων για κέντρα διαμονής και καταγραφής των εισβολέων, μόνον αισιοδοξία δεν γεννά για τον Βόρρειο και κεντρικό Έβρο. Εν τω μεταξύ, κατά εκατοντάδες εισέρχονται καθημερινώς οι λαθρομετανάστες, γνωρίζοντες τις ευμενείς συνθήκες υποδοχής τους από την Ελληνική πολιτεία. Εν αντιθέσει, η ζωή των κατοίκων του νομού καθίσταται δύσκολος έως αδύνατος με την αστυφιλία, να αναδεικνύεται μονόδρομος για πολλούς ηλικιωμένους των ακριτικών χωριών.

Κλοπές αυτοκινήτων, διαρρήξεις σπιτιών και καταστροφές σπαρτών, ποιμνιοστασίων, κατατρομοκράτηση των κατοίκων των μικρών χωριών, είναι ελάχιστα από τα καθημερινώς συμβαίνοντα, που αγνοεί το Αθηνοκεντρικό κράτος. Παραλλήλως, η έλλειψη αστυνομεύσεως των δρόμων και δή των οδικών κόμβων, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για τους λαθροδιακινητές, να λειτουργούν ως καμικάζι, δολοφονώντας ανυπόπτους Έλληνες εργαζομένους. Ήδη θρηνεί δύο άνδρες ο ακριτικός νομός, τους τελευταίους δύο μήνες, που έχασαν την ζωή τους κινούμενοι κανονικώς επί ασφαλούς οδικού δικτύου από λαθροδιακινητές, κινουμένους στο αντίθετο ρεύμα. Έχοντας υπ’όψιν ότι η Εγνατία οδός είναι ασφαλής, η δίκην καμικάζι οδήγηση των λαθροδιακινητών, στο αντίθετο ρεύμα, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα. Η αυξημένη διέλευση αυτοκινήτων Τούρκων μεταναστών προς την χώραν τους, τους θερινούς μήνες, κάνει το πρόβλημα αυτό ακόμη μεγαλύτερο. Η δολοφονική επίθεση τούρκου, εργαζομένου στην Γαλλία, εναντίον κατοίκου της περιοχής, προκαλεί ανησυχία στους γηγενείς.

Η διαρκής αστυνομική ανοχή στην παράνομη οδήγηση ,αλλά και στην στάθμευση ,αυτοκινήτων φερόντων ξένες πινακίδες, δημιουργεί προβλήματα, τόσο στο εθνικό όσο και στο επαρχιακό δίκτυο, αλλά και στις πόλεις και στις παραθαλάσσιες περιοχές. Την παρελθούσα εβδομάδα, μαζί με τα σπουδαία του κοινοβουλίου, ο νομός θρήνησε για την ταλαιπωρία της 69χρονης κυρίας που δέχθηκε την εισβολή και τετράωρη παραμονή λαθρομεταναστών στο σπίτι της ,απόρροια της οποίας ήτο, η νοσηλεία της σε κρίσιμη κατάσταση στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Αλεξανδρουπόλεως. Θρηνεί και για τον 57χρονο κάτοικο της Γεμιστής, που διαπληκτίσθηκε με Τούρκο που έκλεινε με το αυτοκίνητό του τον δρόμο για το χωριό του, μη επιτρέποντάς του την διέλευση.

Ο Τούρκος κάνοντας όπισθεν με ταχύτητα ,έπεσε επάνω του καθιστώντας τον πολυτραυματία και εγκεφαλικά νεκρό,μέχρι να καταλήξει την Δευτέρα το μεσημέρι. Αυτή δυστυχώς είναι η καθημερινότητα των ακριτών του νομού εισόδου της Ευρώπης, των πολλών δυνατοτήτων και των περισσοτέρων προσδοκιών. Ενός νομού ,που οι εκάστοτε κυβερνώντες, φροντίζουν να του υπενθυμίζουν με την αδιαφορία τους για την επίλυση των προβλημάτων του, ότι κείται μακράν των Αθηνών. Ενός νομού που έχει την νεωτέρα πόλη της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή είσοδο, την Ορεστιάδα, που στα 100 χρόνια υπάρξεώς της, αποτελεί πόλη πρότυπο να ζεί κανείς. Με έντονη πολιτιστική ζωή, έδρα πανεπιστημίου εγκαταλελειμμένου από την πολιτεία σε υποστηρικτικές για την διαμονή φοιτητών δομές, με πληθυσμό δημιουργικό και με τεράστιες καλλιεργήσιμες ποτιστικές εκτάσεις που μπορούν να ξαναγίνουν ένας από τους σιτοβολώνες της Ελλάδος. Προφανώς η Ελληνική πολιτεία ,αγνοεί αυτό που εγνώριζαν από το 1920 οι Ευρωπαίοι και οι τότε κυβερνώντες την χώρα, που εξεφράσθη στην Συμμαχική Διάσκεψη του Σαν Ρέμο. Τον Απρίλιο του 1920,απεφασίσθη η προσάρτιση ολοκλήρου της Θράκης στην Ελλάδα, μετά από πάμπολλα χρόνια δουλείας της Δυτικής Θράκης.

Τότε ήταν που οι κυβερνώντες, πέραν από το γεγονός της προσαρτήσεως μίας αμειγώς Ελληνικής περιοχής στον κορμό της Ελλάδος, είδαν την Θράκη ως το Ελδοράδο για την πτωχή τότε Ελλάδα, υπολογίζοντας στον πλούτο της και σ’ αυτόν που εδύνατο να παράξει. Ο Έβρος, ως ένας εκ των τριών νομών της Θράκης, μαζί με τους άλλους δύο νομούς της, δύναται να παράσχει στην χώρα τόσο πλούτο από την γεωργία, την αλιεία, την αμπελουργία, την εξόρυξη μεταλλευμάτων, χρυσού ,την εξόρυξη λιγνίτου την εξόρυξη ζεολίθου, την κτηνοτροφία ,την μελισσουργία, τις ελιές και την παραγωγή ελαιολάδου και την καλλιέργεια εσπεριδοειδών, όσο όλη η υπόλοιπος χώρα. Αντ’ αυτού, αρέσκονται οι κυβερνώντες, να ομιλούν για ανάπτυξη, αναφερόμενοι στις ανεμογεννήτριες, στα φωτοβολταϊκά πάρκα στην εκχώρηση λιμένων και αεροδρομίων σε ξένους ενοικιαστές. Αρνούνται να αποφασίσουν μέτρα ,καλύψεως του υπερβολικού κόστους μεταφοράς των εκλεκτών προϊόντων, της Εβρίτικης γής, μέσω της μειώσεως της φορολογίας των καυσίμων προκειμένου να γίνουν οικονομικώς ανταγωνιστικά. Αρνούνται να δώσουν ανάσα ζωής σε έναν νομό που προικίσθηκε με όλα τα θετικά της φύσεως.

Η περίοδος χάριτος της κυβερνήσεως λήγει. Καλόν είναι να θυμούνται οι κυβερνώντες, ότι ο Έβρος πάνω απ’ όλα είναι Πατρίδα εντός της Ελληνικής επικρατείας και όχι ουδετέρα ζώνη λαθρομεταναστών. Η γεωγραφική του θέση ,πλήν όλων των αναφερθέντων, του προσφέρει πολλές ευκαιρίες αναπτύξεως. Η εμμονή της αναπτύξεως των λαθροδομών και των ελαχίστων <<επιχειρηματιών>>, δείχνει τον λάθος δρόμο. Καιρός να αφουγκρασθεί ο πρωθυπουργός τις πραγματικές επιθυμίες των Εβριτών, για ασφάλεια και τόνωση του πρωτογενούς τομέως.

Προηγούμενο άρθροΔιδυμότειχο: Τοκαμάνης – Καραφείζη – Δημητρίου ενώνουν τις δυνάμεις τους
Επόμενο άρθροΧρήστος Τοκαμάνης: “Συμφωνήσαμε σε προγραμματικό επίπεδο με την κ. Καραφείζη και τον κ. Δημητρίου”