Προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

Θέμα: «Παλινωδίες της κυβέρνησης στους ελέγχους γάλακτος»

Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική κτηνοτροφία είναι αυτό των παράνομων ελληνοποιήσεων γάλακτος. Πάγιο αίτημα των κτηνοτροφικών φορέων είναι η καταπολέμηση του φαινομένου και η εφαρμογή του συστήματος ΑΡΤΕΜΙΣ 2 (πρόγραμμα ψηφιοποίησης της αλυσίδας διακίνησης του αιγοπρόβειου και αγελαδινού γάλακτος), μετά την επιτυχή πιλοτική του εφαρμογή για 2 χρόνια στην Θεσσαλία, η οποία σταμάτησε με ευθύνη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπως έχει καταγγελθεί από κτηνοτροφικούς φορείς (ενδεικτικά, Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ), Συντονιστικό Κτηνοτροφικών Φορέων Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης).

Σύμφωνα με δηλώσεις στελεχών του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, η εφαρμογή του θα αποφέρει εξοικονόμηση πόρων για τους κτηνοτρόφους της τάξης των 140 εκατ. ευρώ/ετησίως, το κόστος για την ανάπτυξή του ανέρχεται σε μόλις 1 εκατ. Ευρώ, μόλις λειτουργήσει το σύστημα ο οργανισμός θα γνωρίζει «πού πήγε η κάθε σταγόνα γάλακτος», ενώ και ο ίδιος ο κος Πρωθυπουργός δήλωνε χαρακτηριστικά κατά την παρουσίαση του συστήματος στην Agrotica το 2021: «Έχω μιλήσει πολλές φορές για το πώς η τεχνολογία μπορεί να μας βοηθήσει να αυξήσουμε την παραγωγικότητα μας, να μειώσουμε το κόστος, να εντοπίσουμε παραβατικές συμπεριφορές. Είχαμε δεσμευθεί πριν μας εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός ότι θα πατάξουμε τις παράνομες ελληνοποιήσεις. Το κάνουμε πράξη, Οι κτηνοτρόφοι μας βλέπουν το αποτέλεσμα ήδη στην αύξηση της τιμής του γάλατος. Σε όσους πιστεύουν ακόμα ότι μπορούν να επιμείνουν σε τέτοιες παραβατικές συμπεριφορές, τους λέω να μην μπουν καν στον κόπο, να το ξεχάσουν, θα σας βρούμε και θα σας τιμωρήσουμε»

Όμως το συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν έχει ακόμη εφαρμοσθεί και ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) σε Κοινοβουλευτικές Ερωτήσεις μας έχει δώσει αντικρουόμενες απαντήσεις. Χαρακτηριστικά στην απάντηση του στην 2856/29-01-2024 Ερώτηση μας αναφέρει ότι «Η καθολική επέκταση ενός μικρής κλίμακας πιλοτικού προγράμματος σε επίπεδο χώρας, με δεκάδες χιλιάδες υπόχρεους θα πρέπει να τεθεί σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο σκοπιμότητας μετά από προσεκτική ανάλυση κόστους-οφέλους», ενώ στην απάντηση του στην 3335/21-02-2024 Ερώτηση μας ότι «η ασφαλής διαδικτυακή πλατφόρμα που δημιούργησε ο ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ αποτελεί ένα μεγάλο βήμα προς την κατεύθυνση επίλυσης των προβλημάτων που δημιουργούνται στην αλυσίδα παραγωγής-διακίνησης του γάλακτος. Πλεονεκτήματα της τεχνολογίας που αναπτύχθηκε είναι η εύκολη επεκτασιμότητα για την κάλυψη όλης της Ελληνικής επικράτειας, το χαμηλό κόστος και η δυνατότητα επέκτασης της εφαρμογής σε άλλα προϊόντα της πρωτογενούς παραγωγής.

Συμπερασματικά, το ΑΡΤΕΜΙΣ 2.0 συνιστά ένα πληροφοριακό σύστημα που μπορεί να υποστηρίξει την ψηφιοποίηση του Ελληνικού γάλακτος για την ιχνηλασιμότητα, τον έλεγχο των ελληνοποιήσεων, τον καλύτερο έλεγχο ποιότητας των Ελληνικών ΠΟΠ γαλακτοκομικών προϊόντων, την αυτοματοποίηση της καταγραφής των παραγωγικών στοιχείων διακίνησης καθώς και την μείωση του κόστους, χρόνου και λαθών. Για το ΥΠΑΑΤ η εφαρμογή του συστήματος ΑΡΤΕΜΙΣ 2 συνιστά δέσμευση και συνάμα προτεραιότητα Ως εκ τούτου, τονίζεται ότι ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ τρέχει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες που σχετίζονται με το εν λόγω πρόγραμμα. Επιπλέον, αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα, επισημαίνεται ότι θα ακολουθηθούν όλες οι διαδικασίες που προβλέπονται στην ελληνική και κοινοτική νομοθεσία».

Παράλληλα, ο (απελθών) Πρόεδρος του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ στην επιστολή παραίτησης μεταξύ άλλων που καταγγέλλει, αναφέρει ως λόγο καθυστέρησης την «μη έκδοση Υπουργικής Απόφασης εδώ και έναν χρόνο για την ενεργοποίηση του Ψηφιακού συστήματος ‘‘ΑΡΤΕΜΙΣ 2.0’’, το οποίο αποσκοπεί στην πάταξη της ελληνοποίησης γάλακτος», ενώ ταυτόχρονα ο ΥΠΑΑΤ σε πρόσφατες δηλώσεις του αναφέρει ότι «στον ΕΛΓΟ εργάζονται πυρετωδώς για να τεθεί σε εφαρμογή το ΑΡΤΕΜΙΣ 2, το οποίο θα συμβάλλει στους ελέγχους», χωρίς καμία αναφορά στην έκδοση της συγκεκριμένης Υπουργικής Απόφασης.

Κατόπιν των ανωτέρω:

Ερωτάται ο Υπουργός:

  1. Ποιες είναι συγκεκριμένα οι απαιτούμενες «διαδικασίες που προβλέπονται στην ελληνική και κοινοτική νομοθεσία» για την εφαρμογή του Άρτεμις 2;

  2. Πέραν της απαιτούμενης Υπουργικής Απόφασης, υπάρχουν και ποιοι άλλοι λόγοι καθυστέρησης;

  3. Ποιο το απαιτούμενο κόστος επέκτασης του συστήματος σε όλη την επικράτεια;

  4. Πότε θα εκδοθεί η συγκεκριμένη Υπουργική Απόφαση;

  5. Πότε θα τεθεί σε λειτουργία το Άρτεμις 2 σε όλη την επικράτεια της χώρας;

  6. Θα τεθεί και πότε σε εφαρμογή και για άλλα αγροτικά προϊόντα;

Ο ερωτών Βουλευτής

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

Προηγούμενο άρθροΔΗΜΟΣ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ: « Έκδοση ψηφίσματος υπέρ των εργαζομένων συμβασιούχων ορισμένου χρόνου, οι οποίοι προσλήφθηκαν από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου»
Επόμενο άρθροΠΑΣΟΚ για επίσκεψη Σταικούρα: Σε νέα περιοδεία του, στην Περιφέρεια ΑΜΘ ανακοίνωσε τα ίδια έργα