Ένα «πλωτό» μοναστήρι, με ιδιαίτερη ομορφιά βρίσκεται στο Πόρτο Λάγος της Ξάνθης.

Ο λόγος για το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου, το οποίο είναι μετόχι της μονής Βατοπεδίου του Αγίου Όρους. Είναι χτισμένο πάνω σε δύο μικρά νησάκια στη λιμνοθάλασσα του Πόρτο Λάγος, ενώ συνδέεται με τη στεριά με ξύλινη γέφυρα και διαθέτει μικρό ξενώνα.

Το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου «προκαλεί» τους επισκέπτες να το θαυμάσουν καθώς μοιάζει να επιπλέει στο νερό! Προσελκύει μεγάλο αριθμό επισκεπτών και προσκυνητών κάθε χρόνο, οι οποίοι μπορούν από εκεί να απολαύσουν την υπέροχη θέα στο Θρακικό Πέλαγος.

H Μονή Αγίου Νικολάου που βρίσκεται σε δύο νησιά στο Πόρτο Λάγος
H Μονή Αγίου Νικολάου που βρίσκεται σε δύο νησιά στο Πόρτο Λάγος

Μια ξύλινη πεζογέφυρα συνδέει τα δυο νησάκια μεταξύ τους και μια δεύτερη τα συνδέει με τη στεριά, καθιστώντας αυτό το μέρος εύκολα προσβάσιμο και διατηρώντας παράλληλα τον αέρα του ότι είναι εντελώς έξω από τον συνηθισμένο κόσμο.

Στο ένα νησάκι βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Νικολάου και στο δεύτερο το εκκλησάκι της Παναγίας της Παντάνασσας όπου υπάρχει και αντίγραφο της θαυματουργής εικόνας της. Η πρωτότυπη βρίσκεται στην Ιερά Μεγίστη Μονής του Βατοπεδίου.

Μια ξύλινη πεζογέφυρα συνδέει τα δυο νησάκια μεταξύ τους και μια δεύτερη τα συνδέει με τη στεριά
Μια ξύλινη πεζογέφυρα συνδέει τα δυο νησάκια μεταξύ τους και μια δεύτερη τα συνδέει με τη στεριά
Ολόκληρο το τοπίο είναι συναρπαστικό, ένας πραγματικός παράδεισος. Το Πόρτο Λάγος βρίσκεται στο σημείο όπου η Βιστωνίδα ενώνεται με το Θρακικό πέλαγος, ένας εξαιρετικός συνδυασμός του πράσινου και του γαλάζιου.

Δεκάδες είδη πτηνών πετούν πάνω από τα κεφάλια των επισκεπτών και βουτούν θεαματικά στα καθαρά, ρηχά νερά της λίμνης αναζητώντας ψάρια. Το θέαμα με τους κορμοράνους να τεντώνουν τα φτερά τους και να «κάνουν ηλιοθεραπεία» στις αποβάθρες που αποτελούν τα όρια μεταξύ των ιχθυοτροφείων και των κοντινών ιδιοκτησιών, είναι συχνό.

Όποιος έχει την τύχη να επισκεφτεί το παραθαλάσσιο τμήμα του νομού Ξάνθης, πρέπει να επισκεφτεί αυτό το ταπεινό αλλά εκπληκτικά όμορφο και ήσυχο μέρος της Βόρειας Ελλάδας.

Η παράδοση για το μοναστήρι

Σύμφωνα με την παράδοση στην περιοχή του Πόρτο Λάγος, η οποία τα χρόνια της τουρκοκρατίας ανήκε σε έναν μπέη, μόναζε κάποιος άγιος ασκητής. Όταν η κόρη του μπέη αρρώστησε, θεραπεύτηκε με τη βοήθεια του ασκητή. Ως δείγμα ευγνωμοσύνης, ο μπέης δώρισε την περιοχή στην Ιερά Μονή Βατοπεδίου του Αγίου Όρους. Σύμφωνα με άλλη παλαιότερη παράδοση, το μετόχι του Αγίου Νικολάου εγκαινιάστηκε από τον Πατριάρχη Νεκτάριο υπό την παρουσία του Βυζαντινού αυτοκράτορα Αρκαδίου, ο οποίος αφιέρωσε την περιοχή για να ευχαριστήσει την Παναγία που τον έσωσε όταν ναυάγησε στο πέλαγος, καθώς επέστρεφε από την Ρώμη.

Φωτογραφίες: Shutterstock

Πηγή: www.iefimerida.gr

Προηγούμενο άρθροΒιωματικό Εργαστήριο για ενήλικες «Δεν είναι μόνο ένα όνομα» στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Αλεξανδρούπολης
Επόμενο άρθροΠροσλήψεις σε Δήμους: Ανοίγουν 1.700 μόνιμες θέσεις εργασίας