Ο εμβολιασμός στις ευπαθείς ομάδες ξεπερνά το 82% αλλά θα πρέπει να φτάσει στο 100%

«Το εμβόλιο αποτελεί το μόνο όπλο που έχουμε στα χέρια μας»

Έκκληση προς τους χρόνιους ασθενείς να εμβολιαστούν άμεσα ή να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους κατά της λοίμωξης covid απηύθυναν οι εκπρόσωποι της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας ώστε να διανύσουν με ασφάλεια το δύσκολο πεδίο της επιδημίας.

Η Ένωση Ασθενών Ελλάδος πραγματοποίησε την Πέμπτη 25 Νοεμβρίου  Συνέντευξη Τύπου με θέμα «Χρόνιοι Ασθενείς και Πανδημία».

Την έναρξη της Συνέντευξης Τύπου πραγματοποίησε η Υπεύθυνη Δημοσίων Υποθέσεων της Ένωσης, κα Κωνσταντίνα Μπρούσα, η οποία επεσήμανε πως αφορμή για την πραγματοποίησή της αποτέλεσε η ανάγκη για αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης και συνέχισης τήρησης των μέτρων προστασίας στο νέο κύμα της πανδημίας που πλήττει τη χώρα.

Η Πρόεδρος της Ένωσης, κα Κατερίνα Κουτσογιάννη, απευθυνόμενη στο κοινό έκανε έκκληση προς όλους όσους παραμένουν επιφυλακτικοί να εμβολιαστούν άμεσα, καθώς το εμβόλιο αποτελεί το μοναδικό όπλο που έχουμε στα χέρια μας για την αντιμετώπιση της COVID-19, αλλά και προς όσους έχουν ήδη ολοκληρώσει τον εμβολιασμό να συνεχίσουν να τηρούν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, να χρησιμοποιούν την μάσκα και να προχωρήσουν στην επαναληπτική δόση ώστε όλοι να παραμείνουν ασφαλείς.

Ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, δήλωσε : «Σήμερα είναι μια διαφορετική συνέντευξη τύπου, που πρωταγωνιστές είναι οι ασθενείς, οι πολίτες που ανήκουν στις «ευπαθείς» ομάδες εμβολιασμού Α ή Β.  Η πανδημία τους τελευταίους 18 μήνες επηρέασε πάρα πολύ τις ζωές όλων μας σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο, αλλά τις ζωές των ανθρώπων που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, τις επηρέασε δραματικά. Είναι τα άτομα τα οποία πάσχουν από μια σοβαρή νόσο και πρέπει να ακουστούν οι δικές τους φωνές.

Εμείς, ως Πολιτεία, Επιχείρηση «Ελευθερία» και Υπουργείο Υγείας, είμαστε εδώ και έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία μαζί τους, έτσι να μπορέσουμε να βοηθήσουμε ακόμα περισσότερα άτομα από τις ομάδες αυτές να εμβολιαστούν αλλά και, γενικότερα, να αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού της χώρας. Το ποσοστό εμβολιασμού στις ευπαθείς ομάδες ξεπερνά το 82%, ενώ στην πραγματικότητα, το ποσοστό είναι μεγαλύτερο του 90%, καθώς κάποιοι πολίτες έχουν ενταχθεί εσφαλμένα σε αυτές τις ομάδες. Το σημαντικό, όμως, είναι ότι ο εμβολιασμός αυτών των συμπολιτών μας θα πρέπει να φτάσει στο 100%, γιατί είναι οι πιο ευάλωτοι και πιο ευπαθείς στη νόσο Covid.

Δυστυχώς, ορισμένες φορές, κάποιοι γιατροί συμβουλεύουν τους ασθενείς τους να μην κάνουν ακόμα το εμβόλιο και να περιμένουν. Αυτό πρέπει να τεθεί με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο. Το εμβόλιο θα πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατόν σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό.  Εμείς έχουμε μιλήσει και με τους Ιατρικούς Συλλόγους και με τις Επιστημονικές Εταιρείες, με τους ιατρούς δηλαδή που παρακολουθούν αυτούς τους ασθενείς.  Από εκεί και πέρα, ειδικά τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ποιες είναι οι συνέπειες του κορονοϊού και τη σημασία του εμβολιασμού. Είναι θέμα απόφασης του πολίτη να εμβολιαστεί ή όχι. Φυσικά και στα εμβολιαστικά κέντρα εξειδικευμένο προσωπικό λύνει τις όποιες απορίες και δίνει απαντήσεις σε ανησυχίες που τυχόν υπάρχουν σχετικά με τον εμβολιασμό».

Ο Καθηγητής Πολιτικής Υγείας, Κοσμήτορας Σχολής Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και Πρόεδρος Επιστημονικής Επιτροπής, Ένωση Ασθενών Ελλάδας κ. Κυριάκος Σουλιώτης, αφού παρουσίασε ερευνητικά ευρήματα σχετικά με τα προβλήματα πρόσβασης που αντιμετωπίζει μεγάλο ποσοστό ασθενών ακόμα και σε προηγμένα συστήματα υγείας λόγω της πανδημίας, ανέφερε πως «o  σκοπός της Συνέντευξης Τύπου είναι να γίνει έκκληση, να εμπιστευτούμε την επιστήμη, και να προβούμε στον εμβολιασμό που αυτή τη στιγμή αποτελεί το βασικό όπλο για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Επιπλέον η τήρηση των μέτρων προστασίας θα πρέπει να συνεχιστεί συνδυαστικά με τον εμβολιασμό ώστε συνδυαστικά να μπορέσουμε να κερδίσουμε αυτή τη μάχη ως κοινωνία. Είναι μια απόφαση που πρέπει να τη λάβουμε όλοι. Κι αν κάποιος δε σκέφτεται τη δική του υγεία, ας σκεφτεί την υγεία των συνανθρώπων του, και ειδικά των ανθρώπων που ζουν με χρόνιες παθήσεις.»

Η Πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών, Εθελοντών, Φίλων και Ιατρών, κα Ζωή Γραμματόγλου αναφέρθηκε στο αίσθημα εμπιστοσύνης που έχουν όλοι οι χρόνιοι ασθενείς προς την επιστήμη, καθώς είναι αυτή που τους έχει χαρίσει το πολυτιμότερο αγαθό, την υγεία.

Η Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας της Ένωσης και Πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών και Σπανίων παθήσεων Νομού Εβρου, κα Εύη Ορφανού, αναφέρθηκε στις επιπτώσεις της πανδημίας αναφορικά με την πρόσβαση των χρονίων ασθενών σε υπηρεσίες υγείας που είναι βασικές για τη διαχείριση των παθήσεών τους και τόνισε πως δεν υπάρχει η πολυτέλεια να απορρίπτονται εμβόλια για τα οποία οι κλινικές δοκιμές κατέδειξαν παγκοσμίως ασφάλεια και αποτελεσματικότητα, χωρίς μείζονες παρενέργειες.

Η Πρόεδρος της Ένωσης, κα Κατερίνα Κουτσογιάννη  τόνισε πως δεν πρέπει να ξεχνάμε πως πίσω από τους αριθμούς που ανακοινώνονται κάθε μέρα, υπάρχουν άνθρωποι και οικογένειες και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε.  Παιδιά  που έμειναν χωρίς γονείς, οικογένειες ολόκληρες που ξεκληρίστηκαν ,άνθρωποι που χάθηκαν άδικα μόνοι μακριά από τους δικούς τους. Τέλος η Πρόεδρος δήλωσε « Η πανδημία και η διαχείρισή της  αποτελεί θέμα ιατρικό και όχι πολιτικό. Η Ένωση σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού κάλεσε σήμερα στο τραπέζι του διαλόγου κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση ώστε να δείξουμε στους πολίτες ότι απέναντι στις τραγικές απώλειες της πανδημίας και τα κοινωνικά οικονομικά επακόλουθα, είμαστε όλοι ενωμένοι και δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε.»

Στο τέλος απαντήθηκαν ερωτήσεις που τέθηκαν από τους δημοσιογράφους.

Μπορείτε να δείτε ολόκληρη τη Συνέντευξη  εδώ

Προηγούμενο άρθροΠαράταση έως τις 13 Δεκεμβρίου για την αυτοαπογραφή
Επόμενο άρθροΣτην Αλεξανδρούπολη έφτασαν 375 Αμερικανοί στρατιωτικοί