Η ακρίβεια καλά κρατεί και το νέο «μέτωπο» που ανοίγει είναι αυτό των καυσίμων με τις τιμές σε βενζίνη και πετρέλαιο να καλπάζουν στην κυριολεξία. Οι εκτιμήσεις μάλιστα των παραγόντων της αγοράς είναι ότι τα χειρότερα είναι μπροστά μας.

Οι απαισιόδοξοι, σε ό,τι αφορά στην ακρίβεια που σαρώνει, αναφέρουν ότι πολύ σύντομα η τιμή στην βενζίνη μπορεί να φτάσει και τα 2 ευρώ το λίτρο στα αστικά κέντρα, ενώ στην περιφέρεια να αγγίζει ακόμη και τα 2,2 ευρώ το λίτρο.

Στην άλλη πλευρά του ενεργειακού κόστους, ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο, μπορεί να έχουν υποχωρήσει από τα υψηλά τους, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι είναι σε αποδεκτά επίπεδα.

Χαρακτηριστικό είναι ότι σε σχέση με πέρυσι το ηλεκτρικό ρεύμα είναι 330% υψηλότερα, ενώ για το φυσικό αέριο κανείς δεν μπορεί να κάνει προβλέψεις, όσο διατηρείται το ψυχροπολεμικό κλίμα στα σύνορα Ρωσίας και Ουκρανίας.

Μέσα σε αυτό το ζοφερό σκηνικό η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ανακοινώσει, πιθανότατα αύριο ή μεθαύριο το νέο πακέτο στήριξης απέναντι στο αυξημένο ενεργειακό κόστος, για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Μία από τις αλλαγές που θα υπάρξουν στο νέο πακέτο, όπως αποκάλυψε χθες (01.02.2022) ο υπουργός Ενέργειας Κ. Σκρέκας, είναι ότι αυξάνεται το ποσοστό στήριξης σε επιχειρήσεις από το 50% του επιπλέον κόστους στο 75%. Το συνολικό ποσό επιδότησης, εκτιμάται ότι θα κυμανθεί περίπου στα ίδια επίπεδα με αυτά του Ιανουαρίου, δηλαδή στα 400 εκατ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι με το πακέτο του Φεβρουαρίου το συνολικό κόστος στήριξης της οικονομίας απέναντι στο αυξημένο ενεργειακό κόστος θα υπερβεί τα 2 δις ευρώ για το διάστημα Σεπτεμβρίου 2021- Ιανουαρίου 2022.

Καλπάζουν οι τιμές σε βενζίνη και πετρέλαιο

Με βάση τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες από το Παρατηρητήριο Τιμών καυσίμων του υπουργείου Ανάπτυξης και αναφέρονται στην Δευτέρα 31 Ιανουαρίου, η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης διαμορφώνεται στο 1,824 ευρώ το λίτρο, το diesel κίνησης 1,566 ευρώ το λίτρο και το πετρέλαιο θέρμανσης στα 1,228 ευρώ το λίτρο.

Στην Αττική η μέση τιμή ήταν στο 1,8 ευρώ το λίτρο ενώ στις Κυκλάδες που παρατηρείται και υψηλότερη τιμή ξεπέρασε τα 2 ευρώ το λίτρο.

Την ίδια στιγμή σήμα κινδύνου εξέπεμψε ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Πρατηριούχων και Εμπόρων Καυσίμων, Γιώργος Ασμάτογλου, ο οποίος αναφερόμενος στις υψηλές τιμές των καυσίμων τόνισε ότι «κάτι πρέπει να γίνει», επισημαίνοντας ότι το πρόβλημα αφορά όλη την Ευρώπη.

«Στην νησιωτική Ελλάδα, σε ορισμένες περιοχές η τιμή της βενζίνης ξεπερνά τα 2,20 ευρώ και θα αγγίξουμε τα 2 ευρώ και στα μεγάλα αστικά κέντρα» σημείωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα. «Είναι σταθερά ανοδική η πορεία του διυλισμένου προϊόντος του πετρελαίου και αν κάνει για λίγο μια κάμψη, ξαναγυρίζει πάλι ανοδικά», ανέφερε. Οι πολύ μικρές μειώσεις που έχουν υπάρξει όχι μόνο δεν έχουν φανεί αλλά το αμέσως επόμενο διάστημα καλύπτεται η μείωση και ανεβαίνουν προς τα πάνω πάλι οι τιμές στα καύσιμα.

Χθες η τιμή του Brent έφτασε μία ανάσα από τα 90 δολάρια το βαρέλι, ενώ οι εκτιμήσεις παραμένουν και είναι ζοφερές. Σύμφωνα με αυτές ακόμη και μέσα στον μήνα μπορεί να φτάσει και τα 100 δολάρια το βαρέλι.

Άνοδος 330% στις τιμές του ρεύματος σε ένα χρόνο

Οι τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα αν και έχουν υποχωρήσει παραμένουν σε επίπεδα ιδιαίτερα ψηλά. Στις αρχές του περασμένου μήνα εν ξεπέρασαν τα 200 ευρώ την κιλοβατώρα, αλλά στην συνέχεια έκαναν ένα τρελό ράλι αγγίζοντας τα 300 ευρώ.

Ο Ιανουάριος είχε μέση τιμή ρεύματος στην χονδρική τα 227,30 ευρώ. Η «επίδοση» αυτή είναι ελαφρώς χαμηλότερη από του Δεκεμβρίου (235,38 ευρώ), κινείται στα επίπεδα του Νοεμβρίου (228,87 ευρώ) αλλά είναι εντυπωσιακά υψηλότερη από αυτήν του Ιανουαρίου του 2021, που ήταν μόλις 52,52 ευρώ η κιλοβατώρα, έχοντας κάνει δηλαδή ένα άλμα σε 12 μήνες της τάξεως του 333%.

Το μόνο αισιόδοξο στοιχείο είναι ότι παρά τα τύμπανα πολέμου στα σύνορα Ουκρανίας – Ρωσίας η τιμή του φυσικού αερίου παραμένει στην περιοχή των 90 ευρώ εδώ και αρκετές εβδομάδες.

ΠΗΓΗ www.newsit.gr

Προηγούμενο άρθροΗ Βουλγαρία χαιρετίζει τον τερματικό σταθμό LNG στην Αλεξανδρούπολη
Επόμενο άρθροΗ ομάδα του F-35 έρχεται στην Ελλάδα – Στην Τουρκία ακόμη περιμένουν απάντηση για το F-16 Viper…