Αλλαγές στον «Καλλικράτη» προανήγγειλε ο Π. Κουρουμπλής

Δημοσιεύτηκε στις: at 28 Νοεμβρίου 2015
378 0

Αλλαγές στον «Καλλικράτη» προανήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Κουρουμπλής, μιλώντας την Παρασκευή στην τρίτη γενική συνέλευση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) στη Λευκάδα.

Ο υπουργός Εσωτερικών εξήγησε ότι το κράτος πρέπει να αποφασίσει «αν θέλει διαχειριστικό ρόλο από μεριάς των θεσμών της αυτοδιοίκησης ή αναζητά ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης, που περνά μέσα από την αποκέντρωση» και υπογράμμισε ότι ο ίδιος «φιλοδοξεί ότι θα πάμε σε μια περίοδο όπου θα είναι ο χρυσός αιώνας της αυτοδιοίκησης».

Όπως εξήγγειλε, η αρχή γίνεται με την επιτροπή για την επαναθεσμοποίηση του «Καλλικράτη» ενώ ανέφερε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα οι εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης θα είναι οι ίδιοι μάρτυρες ριζικών αλλαγών.

Σε ό,τι αφορά τα προβλήματα τα οποία έχουν προκύψει από τον «Καλλικράτη» ανέφερε ότι «ή τα αντιμετωπίζεις με έναν διαχειριστικό τρόπο, ή επιχειρείς μια μεγάλη ριζική επαναθεσμοποίηση» και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση πιστεύει ότι η ανάπτυξη μπορεί να περάσει μέσα από την αποκέντρωση.

Ο υπουργός αναφέρθηκε στη δημιουργία «μιας επιτροπής οργάνωσης συναντήσεων στο εξωτερικό» και χαρακτήρισε επίσης «διασφαλισμένη» την μισθοδοσία των υπαλλήλων των Περιφερειών όλης της Ελλάδας.

Στην ανάγκη «θεσμικής θωράκισης των Περιφερειών» στάθηκε από την πλευρά της η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου.

Η περιφερειάρχης Αττικής έκανε λόγο για «στρεβλό» μοντέλο λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης, το οποίο είναι «γραφειοκρατικό, πελατειακό που στραγγαλίζει την πρωτοβουλία των δημόσιων λειτουργών, δίνει έμφαση στον φορμαλισμό. Ένα μοντέλο αντιπαραγωγικό σε βάρος της αποτελεσματικότητας και του πολίτη».

Ακόμα η κ. Δούρου, επισήμανε «την ανάγκη να υπάρξει μεταρρύθμιση του Καλλικρατικού πλαισίου» καθώς όπως είπε «όχι μόνον δεν επαρκεί αλλά, αντιθέτως, λειτουργεί ως τροχοπέδη στην ανάγκη να καταστούν οι Περιφέρειες σύγχρονα εργαλεία ανάπτυξης και ευημερίας που τόσο έχει ανάγκη η πατρίδα μας στη σημερινή συγκυρία».

Όσο αφορά την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, η κ. Δούρου, στάθηκε στην ανάγκη να υπάρξει «ριζική αναθεώρηση του ρόλου και των αρμοδιοτήτων της», προκειμένου «οι Περιφέρειες να παίξουν αποτελεσματικά το ρόλο τους σε πλαίσιο μιας σύγχρονης και αποτελεσματικής πολυεπίπεδης διακυβέρνησης».

Πηγήhttp://www.naftemporiki.gr ΑΜΠΕ

 

Σχετικά άρθρα

Αντιδρούν οι Σύλλογοι Εβριτών ΑΜΘ στην επέκταση του ΚΥΤ Φυλακίου – “Δεν επιτρέπονται πειραματισμοί στην πλάτη της Θράκης”

Δημοσιεύτηκε από: - 9 Ιανουαρίου 2021 0
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΒΡΙΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΜΘ (ΔΡΑΜΑΣ–ΚΑΒΑΛΑΣ–ΣΕΡΡΩΝ–ΞΑΝΘΗΣ & ΡΟΔΟΠΗΣ) Email: evritespamth@gmail.com ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ο Έβρος για μια ακόμη φορά αγωνιά…

Στη διάθεση της Ελληνικής Αστυνομίας τίθεται το ξενοδοχείο στα Ιαματικά Λουτρά Τραϊανούπολης για τη φιλοξενία Αστυνομικών

Δημοσιεύτηκε από: - 8 Μαρτίου 2020 0
Κατόπιν πρότασης του δημάρχου Αλεξανδρούπολης Γιάννη Ζαμπούκη και με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΤΙΕΔΑ, το ξενοδοχείο στα Ιαματικά Λουτρά…

Συνεδρίαση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων στην Ορεστιάδα και Αλεξανδρούπολη

Δημοσιεύτηκε από: - 15 Ιουνίου 2018 0
ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΗ ΕΝΑΡΞΗ – ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΗΣ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΣΤΟ…