Αλλαγές στον «Καλλικράτη» προανήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Κουρουμπλής, μιλώντας την Παρασκευή στην τρίτη γενική συνέλευση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) στη Λευκάδα.

Ο υπουργός Εσωτερικών εξήγησε ότι το κράτος πρέπει να αποφασίσει «αν θέλει διαχειριστικό ρόλο από μεριάς των θεσμών της αυτοδιοίκησης ή αναζητά ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης, που περνά μέσα από την αποκέντρωση» και υπογράμμισε ότι ο ίδιος «φιλοδοξεί ότι θα πάμε σε μια περίοδο όπου θα είναι ο χρυσός αιώνας της αυτοδιοίκησης».

Όπως εξήγγειλε, η αρχή γίνεται με την επιτροπή για την επαναθεσμοποίηση του «Καλλικράτη» ενώ ανέφερε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα οι εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης θα είναι οι ίδιοι μάρτυρες ριζικών αλλαγών.

Σε ό,τι αφορά τα προβλήματα τα οποία έχουν προκύψει από τον «Καλλικράτη» ανέφερε ότι «ή τα αντιμετωπίζεις με έναν διαχειριστικό τρόπο, ή επιχειρείς μια μεγάλη ριζική επαναθεσμοποίηση» και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση πιστεύει ότι η ανάπτυξη μπορεί να περάσει μέσα από την αποκέντρωση.

Ο υπουργός αναφέρθηκε στη δημιουργία «μιας επιτροπής οργάνωσης συναντήσεων στο εξωτερικό» και χαρακτήρισε επίσης «διασφαλισμένη» την μισθοδοσία των υπαλλήλων των Περιφερειών όλης της Ελλάδας.

Στην ανάγκη «θεσμικής θωράκισης των Περιφερειών» στάθηκε από την πλευρά της η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου.

Η περιφερειάρχης Αττικής έκανε λόγο για «στρεβλό» μοντέλο λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης, το οποίο είναι «γραφειοκρατικό, πελατειακό που στραγγαλίζει την πρωτοβουλία των δημόσιων λειτουργών, δίνει έμφαση στον φορμαλισμό. Ένα μοντέλο αντιπαραγωγικό σε βάρος της αποτελεσματικότητας και του πολίτη».

Ακόμα η κ. Δούρου, επισήμανε «την ανάγκη να υπάρξει μεταρρύθμιση του Καλλικρατικού πλαισίου» καθώς όπως είπε «όχι μόνον δεν επαρκεί αλλά, αντιθέτως, λειτουργεί ως τροχοπέδη στην ανάγκη να καταστούν οι Περιφέρειες σύγχρονα εργαλεία ανάπτυξης και ευημερίας που τόσο έχει ανάγκη η πατρίδα μας στη σημερινή συγκυρία».

Όσο αφορά την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, η κ. Δούρου, στάθηκε στην ανάγκη να υπάρξει «ριζική αναθεώρηση του ρόλου και των αρμοδιοτήτων της», προκειμένου «οι Περιφέρειες να παίξουν αποτελεσματικά το ρόλο τους σε πλαίσιο μιας σύγχρονης και αποτελεσματικής πολυεπίπεδης διακυβέρνησης».

Πηγήhttp://www.naftemporiki.gr ΑΜΠΕ

 

Προηγούμενο άρθροΧ. Κιόσης: «Έμπειρη ομάδα η Παναχαϊκή, αλλά μπορεί να πάρει τη νίκη ο Εθνικός»
Επόμενο άρθροΑ. Αμπραχαμιάν: «Πρέπει να νικάμε στην έδρα μας»