Την ανησυχία της Μόσχας για τη νέα αμυντική συμφωνία της Ελλάδας με τις ΗΠΑ και ειδικότερα σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις της για την Αλεξανδρούπολη εξέφρασε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου και εκ των στενών συνεργατών του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, Ντιμίτρι Πεσκόφ.

Σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 λίγα 24ωρα μετά τις συνομιλίες Μητσοτάκη – Πούτιν στο Σότσι, ο κ. Πεσκόφ συστήνει επίσης να επικρατήσει «ψυχραιμία και λογική» για τα προβλήματα που προκαλεί η Τουρκία στο Αιγαίο και αποκλείει παρέμβαση του Κρεμλίνου ώστε να υπάρξουν ευνοϊκότερες τιμές για την Ελλάδα στην προμήθεια φυσικού αερίου.

«Το πρόβλημα είναι πολύ απλό. Συγκεντρώνονται όλο και περισσότεροι στρατιώτες του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στο έδαφός σας. Μεταφέρονται εκατοντάδες, χιλιάδες μονάδες στρατιωτικού εξοπλισμού μέσω της Αλεξανδρούπολης και ούτω καθεξής. Ανοίγετε νέες εγκαταστάσεις του ΝΑΤΟ και την ίδια στιγμή το ΝΑΤΟ μας κατονομάζει ως εχθρό και το ΝΑΤΟ προετοιμάζει τον βασικό σκοπό της συμμαχίας που δεν είναι άλλος από το να αναχαιτίσει τη Ρωσία. Αυτό μας ανησυχεί, πρέπει να μας καταλάβετε» ήταν η χαρακτηριστική απάντηση του κ. Πεσκόφ σχετικά με την ελληνοαμερικανική συμφωνία.

Τι είπε για την ένταση στο Αιγαίο

Σε ό,τι αφορά την ένταση στο Αιγαίο ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου σημειώνει ότι «το τελευταίο που θέλουμε να δούμε είναι να βρεθούμε κοντά σε μία σύρραξη» και προσθέτει ότι η Μόσχα δεν θέλει να αναβιώσουν στο μέλλον φαινόμενα όπως αυτά του καλοκαιριού του 2020. Στην ερώτηση αν η Ελλάδα μπορεί να αναμένει πλήρη στήριξη της Ρωσίας «σε μία τέτοια απευκταία περίπτωση», ο κ. Πεσκόφ απάντησε ως εξής: «Αυτό που θέλουμε είναι να στηρίξουμε τη λύση. Και θα θέλαμε οι δύο πλευρές να πορευτούν λαμβάνοντας υπόψη την πραγματικότητα. Η κάθε λύση είναι αμφίδρομη και χρειάζεται αμοιβαία θέληση για να φτάσεις σε αυτή. Η Τουρκία επιμένει ότι η συνθήκη για το δίκαιο της θάλασσας και οι απαιτήσεις της Ελλάδας να κατοχυρώσει ένα διεθνώς αποδεκτό εύρος υφαλοκρηπίδας των κατοικημένων νησιών του Αιγαίου, και συγκεκριμένο εύρος ΑΟΖ, θα πλήξει καθοριστικά τα εθνικά τους συμφέροντα και θα τους στερήσει το δικαίωμά τους να εκμεταλλευτούν τους φυσικούς πόρους της περιοχής. Οπότε εμείς ζητούμε και από τις δύο πλευρές ψυχραιμία και λογική κατά την επίλυση του προβλήματος».

Αναφερόμενος στον Ερντογάν, ο κ. Πεσκόφ είπε ότι «είναι ο τύπος ανθρώπου που ο πρόεδρος Πούτιν εκτιμάει» λόγω της αποφασιστικότητάς του. Τέλος, βαθμολογεί τις σχέσεις της Ρωσίας με την Τουρκία με 7 ενώ αυτές με την Ελλάδα με 6, σημειώνοντας ότι υπάρχει χώρος για σημαντική βελτίωση.

Φυσικό αέριο: «Όχι σε ειδική μεταχείριση της Ελλάδας»

Επιπλέον, ο Πεσκόφ παρέπεμψε στη Gazprom για τις τιμές προμήθειας ρωσικού φυσικού αερίου. Λίγες ώρες μετά τη συνάντηση του Ρώσου προέδρου με τον Ελληνα πρωθυπουργό στη Μόσχα, ο Πεσκόφ σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 απέκλεισε με ένα κοφτό «όχι» οποιαδήποτε ειδική μεταχείριση της Ελλάδας στο θέμα.

Στο ερώτημα εάν η Ρωσία μπορεί να κάνει κάτι για να μειωθούν οι τιμές που πληρώνουν οι Ελληνες καταναλωτές, ο κ. Πεσκόφ απάντησε: «Οχι, γιατί αυτές είναι αμοιβαίες συμφωνίες. (…)

Είναι θέμα διμερούς συμφωνίας με την Gazprom. Υπογράφετε απλά ένα συμβόλαιο με την Gazprom το οποίο θα ισχύει για μια συγκεκριμένη περίοδο και αν η συμφωνία αυτή είναι μακροχρόνια θα συνεχίσετε να λαμβάνετε φυσικό αέριο με την προβλεπόμενη τιμή. Οχι με τιμές που μπορεί να πάνε από τα 500 δολάρια στα 1.100 μέσα σε μια νύχτα, αυτό μπορεί έτσι να διορθωθεί».

Νωρίτερα, ερωτώμενος για το ίδιο θέμα, απάντησε μάλλον ειρωνικά: «Θα θέλατε να σας στείλουμε δωρεάν φυσικό αέριο;».

Τις επόμενες μέρες θα επανεκκινήσουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΔΕΠΑ και Gazprom για μια συμφωνία παροχής φυσικού αερίου. Η σύμβαση που υπάρχει και λήγει το 2026 προβλέπει ότι η τιμή προμήθειας του αερίου θα διαμορφώνεται με βάση το πετρέλαιο. Με τα σημερινά δεδομένα οδηγεί σε χαμηλή τιμή. Ωστόσο, το 2020 είχε αναθεωρηθεί ύστερα από αίτημα της ελληνικής πλευράς για μια διετία (2020-2021), καθώς πέρυσι οι τιμές αερίου στη σποτ αγορά είχαν κατακρημνιστεί. Καθώς η διετία της αναθεώρησης λήγει, είτε θα πρέπει να υπάρξει νέα αναθεώρηση που επιδιώκει η Gazprom είτε να επανέλθει η αρχική συμφωνία, κάτι που δεν πρόκειται να δεχθεί η ρωσική πλευρά. Αν δεν υπάρξει κάποιος συμβιβασμός, δεν αποκλείεται η υπόθεση να οδηγηθεί στη διαιτησία.

www.kathimerini.gr

Προηγούμενο άρθροΔόθηκαν άδειες καταλληλότητας κτιρίων για δομές φιλοξενίας Γερμανών ανηλίκων στον Έβρο
Επόμενο άρθροΗ ώρα του…φόβου για την Τουρκία: Ξεκινά η κατασκευή της πρώτης Ελληνικής Belharra -Οι κορβέτες το επόμενο μεγάλο στοίχημα για το Πολεμικό Ναυτικό