Όπως αναφέρει η Λαϊκή Συσπείρωση Αλεξανδρούπολης:

Το υπουργείο Παιδείας υλοποιεί τις διατάξεις του αντιεκπαιδευτικού νόμου Κεραμέως που ψηφίστηκε κατακαλόκαιρο από την κυβέρνηση της ΝΔ προχωρώντας τις αναδιαρθρώσεις της κυβέρνησης  ΣΥΡΙΖΑ με το νόμο Γαβρόγλου. Μια από τις συνέπειες αυτού του νόμου που  έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων- με αποκορύφωμα την καθολική απεργία των εκπαιδευτικών-είναι και οι  συγχωνεύσεις τμημάτων στη Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας με αυτό το σαρωτικό κύμα συγχωνεύσεων εκατοντάδων τμημάτων σχεδιάζει να αποφύγει τις αναγκαίες προσλήψεις αναπληρωτών και να κρύψει τα χιλιάδες κενά εκπαιδευτικών που εξακολουθούν να υπάρχουν στα σχολεία της χώρας.

Στο Δήμο Αλεξανδρούπολης συγχωνεύονται τμήματα στο 1ο και 2ο ΕΠΑΛ, στο 1ο, 3ο, 4ο ΓΕΛ και στο 3ο Γυμνάσιο. Ήδη η Ένωση Γονέων, η ΕΛΜΕ και σύλλογοι γονέων έχουν εκφράσει την αντίθεση τους στις νέες συγχωνεύσεις και προχώρησαν σε κινητοποιήσεις.

Είναι γνωστό πως η κυβέρνηση άνοιξε τα σχολεία με χειρότερους όρους από πέρυσι (ελλείψεις σε καθηγητές και προσωπικό καθαριότητας). Την ίδια ώρα δηλαδή που ο λαός δέχεται καθημερινά τις συνέπειες της πανδημίας, το υπουργείο προχωράει ένα βήμα παρακάτω και αντί να μικραίνει τον αριθμό μαθητών ανά τάξη, στοιβάζει με νέες συγχωνεύσεις τμημάτων, περισσότερους μαθητές σε 27άρια και 28άρια τμήματα, έξω και από κάθε παιδαγωγική λογική. Είναι βαθιά αντιεκπαιδευτικό, γιατί με τέτοιο αριθμό παιδιών υποβαθμίζει ακόμα περισσότερο το μάθημα. Και μάλιστα σε μια περίοδο που φαίνονται με πολύ οξυμένο τρόπο οι επιπτώσεις (μορφωτικά κενά, ψυχοκοινωνικά ζητήματα στα παιδιά) από το σχεδόν 1,5 χρόνο κλειστά σχολεία). Και ακόμα πιο αντιπαιδαγωγικό να γίνεται αυτό μέσα στη χρονιά…

Το Δημοτικό Συμβούλιο δεν μπορεί να κοιτάει  αδιάφορα. Οφείλει να πάρει καθαρή θέση και να μεγαλώσει την πίεση προς την κυβέρνηση ώστε:

  • Να σταματήσουν άμεσα οι συγχωνεύσεις τμημάτων και να δημιουργηθούν ολιγομελή τμήματα με βάση τις ανάγκες των μαθητών και όριο τους 15 μαθητές ανά τάξη.
  • Να προσληφθούν τώρα εκπαιδευτικοί για να καλυφτούν όλα τα κενά.
  • Εδώ και τώρα να αξιοποιηθούν όλες οι υπάρχουσες κλειστές (!) αίθουσες.

Καλούμε όλους τους γονείς και τους μαθητές, μαζί με τους εκπαιδευτικούς -οι αγώνες και η απεργία των οποίων έχουν στριμώξει την κυβέρνηση- να εμποδίσουν με τις κινητοποιήσεις τους αυτό τον άθλιο σχεδιασμό.

Προηγούμενο άρθροΚώστας Πατερόπουλος: “Το Σάββατο μια νέα εμπειρία. Να τρέξουμε την πόλη την νύχτα”
Επόμενο άρθροΜητροπολίτης Δαμασκηνός: Μειώθηκαν οι τρίτεκνοι στον κεντρικό και βόρειο Έβρο