Η αλιεία, ήταν η πρώτη δραστηριότητα αυτού του τόπου και διαδραμάτισε σπουδαίο ρόλο στην ανάπτυξή του. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η σημερινή Αλεξανδρούπολη, προέρχεται από το ψαροχώρι Δεδέαγατς της δεκαετίας του 1870.

Η Ελληνική Πολιτεία, αναγνωρίζοντας το σπουδαίο ρόλο της αλιείας στην περιοχή, βοήθησε έμπρακτα τους επαγγελματίες ψαράδες, δημιουργώντας το 1974 στην Αλεξανδρούπολη, μια από τις έντεκα (11) συνολικά «Ιχθυόσκαλες» της χώρας.

Όμως, από τη δεκαετία του 2000, οι ψαράδες της Αλεξανδρούπολη άρχισαν όχι μόνο να εγκαταλείπονται αλλά και να διώκονται. Και ‘’για του λόγου το αληθές’’ θα προσεγγίσω το θέμα περιληπτικά αναφέροντας μερικά χαρακτηριστικά γεγονότα :

 

  • Το 2009, κατεδαφίστηκε η «Δημοτική ψαραγορά» της Αλεξανδρούπολης.

 

  • Το 2013, από το πρόγραμμα ‘’Leader Αλιείας 2013‘’ του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, που διέθεσε 50 εκατ. ευρώ, σε παράκτιες και νησιωτικές περιοχές, η Αλεξανδρούπολη δεν πήρε ούτε ένα ευρώ.

 

 

  • Το 2013 Δημοτική Αρχή του Έβρου, προβάλει στην ιστοσελίδα της το 12οΦεστιβάλ Ελληνοτουρκικής Φιλίας (12-15 Σεπτεμβρίου 2013) με τίτλο  «Καθαρή θάλασσα». Το κείμενο μεταξύ άλλων ανέφερε :  «Το Αιγαίο είναι ο κοινός χώρος όπου ενώνονται οι ζωές των λαών της Ελλάδας και της Τουρκίας».Έτσι με ελληνική στήριξη ενθαρρύνονται και αποθρασύνονται οι τούρκοι ψαράδες να αλωνίζουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα αφού «κοινός χώρος» σημαίνει «δημόσιος χώρος» δηλαδή αυτός που ανήκει σε περισσότερους από έναν. Δυστυχώς η δημοτική ιστοσελίδα εξέφρασε εθνικά θέματα και μάλιστα με άκρως επικίνδυνες λάθος εκφράσεις.

 

  • Το 2014, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με την αριθ. 4023/64557 (ΦΕΚ 1307Β/22-05-2014) Απόφασή του (άρθρο 3 παρ. 3), επέβαλλε απαγόρευση αλιείας με το αλιευτικό εργαλείο «τράτα βυθού», μέχρι 01-10-2014, στο Αιγαίο για την προστασία των ιχθυοαποθεμάτων και για λόγους βιώσιμης και αειφόρου διαχείρισης. Όμως με τη διάταξη αυτή δεν θίχτηκαν τα τούρκικα αλιευτικά που «αλωνίζουν» όλο το χρόνο στα διεθνή ύδατα – και όχι μόνο – του Θρακικού και του Αιγαίου, αλλά θίχτηκαν τα αντίστοιχα ελληνικά αλιευτικά και ειδικά της Αλεξανδρούπολης αφού από την εθνική μας νομοθεσία (για την προστασία των ιχθυοαποθεμάτων) απαγορεύεται να αλιεύουν από 01 Ιουνίου μέχρι 30 Σεπτεμβρίου.

 

 

  • Το καλοκαίρι του 2014, με το ΠΔ 81/2014 «Αναδιάρθρωση των Λιμενικών Αρχών» (ΦΕΚ 125Α/29-5-2014), καταργήθηκαν τα Υπολιμεναρχεία Σαμοθράκης και Λάγος και έγιναν Λιμενικά Τμήματα του Κεντρικού Λιμεναρχείου Αλεξανδρούπολης ενώ καταργήθηκαν οι Λιμενικοί Σταθμοί Μαρώνειας, Αβδήρων και Φαναρίου.

 

  • Παραμονές (Σεπτέμβρης 2016) της έναρξης της νέας αλιευτικής περιόδου, πέντε αλιείς της Αλεξανδρούπολης, απειλούνται με κυρώσεις για παραβάσεις που διέπραξαν (;) στο Δέλτα του Έβρου το 2015.

 

Μετά τα παραπάνω τίθεται εύλογα το ερώτημα : Ποιος θα προστατέψει τους αλιείς της Αλεξανδρούπολης ;

 

Αλεξανδρούπολη     Σεπτέμβρης  2016

 

ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ  ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Υποναύαρχος Λ.Σ (ε.α)

Προηγούμενο άρθροΧριστόδουλος Μεντίζης: “Μεροληπτική στάση του Διοικητή εναντίον εργαζομένου του Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης”
Επόμενο άρθροΣωματείο Υπαλλήλων Κρατικών Νοσοκομείων Έβρου: Μεροληπτική στάση του Διοικητή κ.Αδαμίδη κατά εργαζόμενου του Νοσοκομείου