ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΕΟΣ ΤΗΣ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ… ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑΣ – ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΕΣ ΠΛΕΟΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ (γράφει ο Στέλιος Κεχαγιόγλου)

Δημοσιεύτηκε στις: at 5 Μαρτίου 2019
588 0

Η σταθερή ασυνέπεια στα λόγια και τα έργα της περιφέρειας, τα πολιτικά πυροτεχνήματα και η τέλεια απραξία στα ζητήματα που αφορούν τον τουρισμό της Σαμοθράκης, πρέπει επιτέλους να τελειώσουν.

Η Σαμοθράκη πρέπει να πάρει την θέση που της αξίζει πάντα προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.

Ποιες όμως είναι αυτές οι δράσεις ώστε να δημιουργηθεί εκείνη η τουριστική δυναμική που θα δώσει την ώθηση ώστε να απογειωθεί τουριστικά και πάντα βέβαια μέσα απο το  πολύτιμό όνομα της ( Σαμοθρακης )της (Νίκης ) και τον (Καβειρίων μυστηρίων).

Και φανταστείτε τι προσπάθεια που θα χρειαζόταν εάν δεν είχαμε και το Brand name εμείς……. και το ψάχναμε!!!…… ένα όνομα αντιπαροχή  τον πολιτισμό μας δυστυχώς (ανεκμετάλλευτο).

Σκέφτομαι και θέλω λοιπόν δράσεις προβολής- και εκδηλώσεων -να συμβαδίζουν μαζί…..

Η αντιμετώπιση και οι λογικές εκ μέρους  της περιφέρειας δεν επιτρέπει στον τουρισμό να παίξει τον ρόλο που μπορεί στο νησί μας.

Είναι απαράδεκτο να μην υπάρχει σήμερα καμιά ολοκληρωμένη άποψη…….. πόσο μάλλον να μιλάμε για συντονισμό  δράσεων .

Ο τουρισμός είναι η γέφυρα για την ανάπτυξη και σε άλλους παραγωγικούς τομείς και συμβάλλει πάντα στην οικονομική και κοινωνική ευημερία………. είναι εθνική και περιφερειακή επένδυση…… αλλά και περιφερειακή και εθνική υποχρέωση.

Έχω την αίσθηση πως υποβαθμίζονται όλες οι θεσμικές λειτουργίες που την αφορούν με αποτέλεσμα να ζημιώνεται η Σαμοθράκη.

Δεν έχω δει ποτέ  το Εμπορικό Επιμελητήριο Αλεξανδρούπολης…..( ΜΑΖΙ ) με τον Δήμο Σαμοθράκης (ΜΑΖΙ ) με τον Δήμο Αλεξανδρούπολης ( ΜΑΖΙ ) με  ένωση πρακτόρων ( ΜΑΖΙ ) με ένωσεις ξενοδόχων ( ΜΑΖΙ ) με Περιφέρεια…….. ( ΜΑΖΙ )……… εστω και μια συνολική πρόταση( ΜΑΖΙ ) για μία μεμονωμένη τουριστική σεζόν ……παραδείγματος χάριν για το 2019 η για  το 2020 ,παρότι είναι μέσα στην απόλυτη ευχέρεια τους.

Θεωρώ ότι μόνο έτσι θα υπάρξουν προϋποθέσεις αλλαγής της πορείας του τουρισμού του νησιού μας προς το καλύτερο.

………ΟΤΑΝ……….

Όταν ολοκληρωθεί η αξιοποίηση των ιαματικών μας πηγών……. η ανάπτυξη του τουρισμού ευεξίας, αρχαιολογικός τουρισμός, σε συνδυασμό με τις περιπατητικές  η και ναυταθλητικές δραστηριότητες που αναβαθμίζουν και αξιοποιούν τις όποιες υπάρχουσες υποδομές, ανάπτυξη θεματικών πολιτιστικών δράσεων μιας και η Σαμοθράκη είναι πλούσια σε ευρήματα.

Όταν αξιοποιηθεί ο φυσικός πλούτος και αυτή η μοναδικότητα του νησιού ,μπορούν μαζί να στηρίξουν την Αειφόρο ανάπτυξη της Σαμοθράκης.

Όταν δημιουργηθούν καθώς είναι επιβεβλημένη η ανάδειξη δημιουργίας θέσεων θεάς, σ’ ένα νησί καταπράσινο, άγριο, ορεινό, απείρου κάλλους, με οργανωμένες διαδρομές, δραστηριότητες αναψυχής, διατηρώντας αναλλοίωτα τα φυσικά χαρακτηριστικά και την υψηλή οικολογική αξία του νησιού.

Όταν συγκεντρωθούν  φωτογραφίες και χάρτες και αποτυπωθούν σε ηλεκτρονικά μέσα και πλατφόρμες όπως GIS…. για την ευχερή αναγνώριση του προσδιορισμού  θέσεων και αξιόλογων περιβαλλοντικων στοιχείων .

Όταν δημιουργηθεί ένας οργανισμός τουριστικής ανάπτυξης Σαμοθράκης( Ο.Τ.Α.Σ ) με στήριξη από την περιφέρεια ,όπου δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς, θα καταθέσουν το στρατηγικό σχέδιο δράσεων και εκδηλώσεων για την επόμενη χρονιά για το νησί μας έτσι ώστε να μην υπάρχουν δικαιολογίες για οποιαδήποτε ολιγωρία από κανέναν.

Όταν δημιουργηθεί ένα ταμείο ανάπτυξης της περιφέρειας για την Σαμοθρακη με στόχο την κινητοποίηση πόρων προς τις επιχειρήσεις που να συνδέονται με το τουριστικό τομέα ….πχ διενέργεια συνεδριων όπως των δημοσιογράφων…

      Μόνο έτσι θα υπάρχει διαχρονικά ένα σχέδιο, που θα έχει συζητηθεί και συναποφασιστεί, από όλους τους εμπλεκόμενους, που θα περιλαμβάνει όλες εκείνες τις δράσεις για την δημιουργία μιας ευρύτερης τουριστικής δυναμικής, με ταυτόχρονη ανάδειξη των μοναδικών χαρακτηριστικών του νησιού σε τρόπο ώστε η Σαμοθράκη να γίνει θελκτικός προορισμός χειμώνα -καλοκαίρι.

Έτσι και άλλες παράλληλες δράσεις που θα μπορούσαν να υλοποιηθούν όπως με μία Αγροδιατροφική σύμπραξη που χρόνια πασχίζει να υλοποιήσει ο πρώην δήμαρχος κύριος Γιώργος Χανος ,η οποία θα έπρεπε να είναι η αιχμή του δόρατος – δηλαδή με την δημιουργία μεταποιητικών μονάδων ώστε να εξάγουν , αλλά και να καλύπτουν την ζήτηση των τουριστικών επιχειρήσεων και όχι μόνο, με τα εκλεκτά προϊόντα της Σαμοθράκης …..( κτηνοτροφία ) ….κατσίκι… αρνί…. μέλι.. ρίγανη… φρούτα… ψάρια…. σιτηρά ….βότανα…. και λοιπά της Σαμοθράκης…….που  σήμερα δεν υφίστανται.

Αντίθετα στις Κυκλάδες για παράδειγμα υλοποιείται με επιτυχία πρόγραμμα με στόχο την προώθηση της σύνδεσης Αγροδιατροφής με τουρισμό – με προφανή στόχο την ανάπτυξη του γαστρονομικού τουρισμού αλλά και την στήριξη πρωτογενούς παραγωγής ,δίνοντας μια νέα εικόνα, και προστιθέμενη αξία στο τουριστικό προϊόν της περιφέρειας και του νησιού.

Σε κάθε περίπτωση δεν είναι κακό ούτε υποτιμητικό ………..να υιοθετηθούν  και να αξιοποιηθούν εξειδικευμένες για το νησί προτάσεις από το εξειδικευμένο ερευνητικό δυναμικό που έχει το πανεπιστήμιο Αιγαίου……..

Είναι κρίμα, είναι άδικο, και εθνικά επιζήμιο, να συνεχίζεται αλαζονικά ,αναποτελεσματικά, αντιαναπτυξιακά, αντί αυτοδιοικητικά και ψηφοθηρικά, η σημερινή κατάσταση για την Σαμοθράκη.

Δεν μπορεί να συνεχίζεται η συμμετοχή σε εκθέσεις και σε άλλες κλασικές δράσεις προβολής σαν να μην πέρασε μια μέρα χωρίς να έχει προστεθεί από το πρόγραμμα της περιφέρειας ……. έστω μία χρηματοδότηση άλλων δράσεων.

Και γεννούνται τα αμείλικτα ερωτηματικά.

Που είναι το όραμα που πρέπει να έχει ως περιφερειακή αυτοδιοίκηση για τον τουρισμό της Σαμοθράκης η Περιφέρεια ΑΜ-Θ ;

Που είναι το όραμα για το παρόν –  για το μέλλον του νησιού μας, αλλά και για την ευημερία των πολιτών νησιωτών;

Που είναι το όραμα που θα διαμορφώσει ένα τεκμηριωμένο σχέδιο ανά τομέα ενδιαφέροντος ,και που είναι οι αρχές για το πως θα συνεργαστούν οι υπηρεσίες, φορείς, επιχειρήσεις και πολίτες…… προς ένα κοινό στόχο για την τουριστική ανάπτυξη της Σαμοθράκης;

Δυστυχώς τα πράγματα φενονται να λειτουργούν με πρακτικές και λογικές όπως και στον προηγούμενο αιώνα…..

Δικαιολογίες πλέον δεν υπάρχουν από πουθενά και από κανέναν.

Η κοινωνία της Σαμοθράκης θυμώνει πολύ……….

Το επιχείρημα πως για όλα έφταιγαν οι άλλοι – οι προηγούμενοι……… ΑΔΥΝΑΤΙΖΕΙ …….

και πλέον δεν ΠΕΙΘΕΙ .

 

Σαμοθράκη  5 Μαρτίου 2019

 

 ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ

τ. Προεδρος Κ.Δ.Ε.Σ (κοινωφελής δημοτική επιχείρηση Σαμοθρακης .

τ. Αντιπροεδρος τουρισμού .

τ. Δημοτικός σύμβουλος Σαμοθράκης.

 

 

Σχετικά άρθρα

ΣΥΡΙΖΑ Έβρου κατά ΝΟΔΕ: “Ήθελαν να το κλείσουν …το συνένωσαν και τώρα πανηγυρίζουν γιατί το χαρακτήρισαν!!!”

Δημοσιεύτηκε από: - 14 Απριλίου 2020 0
Μεγάλες “δόξες” περνάει η Ν.Ε της ΝΟΔΕ της Ν.Δ και πολλά  στελέχη της μετά τον χαρακτηρισμό του νοσοκομείου Διδυμοτείχου σε…