Βασικές ελλείψεις στα λιμάνια Αλεξανδρούπολης & Σαμοθράκης (Διαχρονικές ευθύνες) (του Ν.Παπανικολόπουλου)

391 0

Η πρόσφατη κοινή συνεδρίαση των Δημοτικών Συμβουλίων Αλεξανδρούπολης και Σαμοθράκης, καθώς και οι δημόσιες τοποθετήσεις του Ο.Λ.Α Α.Ε και της ναυτιλιακής εταιρείας ΣΑΟΣ, για βασικές ελλείψεις στα δυο λιμάνια, έφεραν στο προσκήνιο τις ευθύνες, με επίκεντρο την περίοδο 2000-2008.

Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά :

Στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, το καλοκαίρι του 1995, ξεκίνησαν τα έργα επέκτασής του (επέκταση προσήνεμου μόλου, κατασκευή νέου υπήνεμου μόλου, εξωτερική-εσωτερική προστασία μόλων και κατασκευή υποδομής προβλήτας εμπορευματοκιβωτίων), ενταγμένα στο Β’ ΚΠΣ(περίοδος1994-1999). Τα έργα αυτά, ολοκληρώθηκαν όπως ακριβώς είχαν προγραμματιστεί, τον Οκτώβριο του 2001.

Ενώ λοιπόν τα έργα του Β’ ΚΠΣ για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης έβαιναν αισίως προς το τέλος τους, ήρθε το τρίτο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης Γ’ ΚΠΣ (περίοδος 2000-2006), το μεγαλύτερο αναπτυξιακό πρόγραμμα της χώρας, με 25 δις ευρώ από την Ε.Ε, που σε συνδυασμό με την εθνική συμμετοχή, οι επενδύσεις του ανήλθαν στα 48,3 δις ευρώ και μεγάλο μέρος των χρημάτων του, διατέθηκε μέχρι και  το 2008.

Στο Γ’ ΚΠΣ, μεταξύ άλλων, εντάχτηκαν έργα και για δέκα μεγάλα λιμάνια της χώρας, συμπεριλαμβανομένης και της Αλεξανδρούπολης.

Στο Γ’ ΚΠΣ, σε συνδυασμό : (ι) με την αναβάθμιση της διοίκησης του λιμανιού, από ‘’Λιμενικό Ταμείο Έβρου’’ σε ‘’Οργανισμό Λιμένα ΑΕ’’(Ν. 2932/2001) και (ιι) τη σύσταση Επιτροπής από το Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας ΑΜ-Θ (ΑΠ 2540/6-8-2001) για να «τρέξουν» τα έργα, εναποτέθηκαν οι ελπίδες για την ανάπτυξη της περιοχής μέσα κι από την ανάπτυξη του λιμανιού.

Το Λιμενικό Ταμείο Έβρου’’, με το αριθ. 746/6-9-1999 έγγραφό του, πρότεινε να ενταχθούν στο Γ’ ΚΠΣ τα εξής τρία έργα, αιτιολογώντας το καθένα χωριστά : Επιβατικός Σταθμός λιμένα Αλεξανδρούπολης, Μετατροπή Αλιευτικού Καταφυγίου Θέρμων Σαμοθράκης σε Μαρίνα και Επέκταση παραλιακού κρηπιδώματος κυρίας λεκάνης λιμένα Καμαριώτισσας Σαμοθράκης.

Τελικά, στο Γ’ ΚΠΣ εντάχτηκαν τα εξής, τα οποία αφορούσαν μόνο την Αλεξανδρούπολη :Εκβάθυνση λιμενολεκάνης, Εκσκαφή διαύλου, Κτιριακές εγκαταστάσεις, Εσωτερική οδοποιία, επιστρώσεις, οδική και σιδηροδρομική σύνδεση με εθνικό δίκτυο και Απαλλοτριώσεις ιδιωτικών εκτάσεων της Χερσαίας Ζώνης Λιμένα.

Μέχρι σήμερα, έστω και μετ’ εμποδίων, ολοκληρώθηκαν η εκβάθυνση της λιμενολεκάνης, η εκσκαφή του διαύλου και η σιδηροδρομική σύνδεση.

Από όλα αυτά προκύπτει ότι, μετά από τέσσερις Διοικήσεις που πέρασαν στον Ο.Λ.Α Α.Ε από το 2001 μέχρι σήμερα, δεν μπορεί να επιρρίπτουμε ευθύνες μόνο στη σημερινή, την πέμπτη διοίκηση.

Υπάρχουν διαχρονικές ευθύνες όλων των διοικήσεων του ΟΛΑ ΑΕ και πολύ περισσότερο αυτών, της περιόδου 2001-2008, οπότε ‘’έτρεχε’’ το Γ’ ΚΠΣ και δεν το εκμεταλλεύτηκαν όπως έπρεπε. Επίσης υπάρχουν ευθύνες και των Τοπικών Αρχόντων, διότι την κρίσιμη για το λιμάνι περίοδο 2000-2008, αντί να απαιτήσουν την ολοκλήρωση των ζωτικής σημασίας έργων, αναλώθηκαν σε δευτερεύοντα για το λιμάνι θέματα όπως, το χώρο στάθμευσης κάτω από το Φάρο, τη λειτουργία της Λαϊκής αγοράς εκεί, την ανάπλαση του χώρου κλπ.

Δυστυχώς, η περίοδος των «παχιών αγελάδων» πέρασε. Με τα «μνημόνια» και το ΤΑΙΠΕΔ τα πράγματα δυσκόλεψαν ακόμη περισσότερο και για τα λιμάνια  μας.

Αλεξανδρούπολη     Φεβρουάριος   2017

ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ  ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Υποναύαρχος Λ.Σ (ε.α)

Σχετικά άρθρα

Αναστάσιος Δημοσχάκης: “Σε αδιέξοδα οι τευτλοπαραγωγοί! Αναμένουν με αγωνία τις αποζημιώσεις. Σαπίζουν στα χωράφια τα ασυγκόμιστα τεύτλα! Δεν λειτουργεί η ΕΒΖ!”

Δημοσιεύτηκε από: - 18 Οκτωβρίου 2018 0
Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης κατέθεσε στις 17/10 ο Βουλευτής Έβρου κι Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αναστάσιος…

Νέα κόντρα Λάμπακη-Μιχαηλίδη για τους ημικόμβους: Δικέλλων, Νοσοκομείου και Πυλαίας

Δημοσιεύτηκε από: - 16 Ιουνίου 2017 0
Νέα κόντρα Λάμπακη-Μιχαηλίδη ξέσπασε αυτή την φορά για την κατασκευή των ημικόμβων: Δικέλλων, Νοσοκομείου και Πυλαίας με αφορμή την ανάρτηση του κ. Μιχαηλίδη: Η…

Ερωτηματολόγιο για την εγκατάσταση συστήματος κοινόχρηστων ποδηλάτων στην Αλεξανδρούπολη

Δημοσιεύτηκε από: - 10 Σεπτεμβρίου 2020 0
Δείτε ΕΔΩ ερωτηματολόγιο, το οποίο αποτελεί μέρος έρευνας για το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα IRIS Η σύμπραξη του Ευρωπαϊκού κέντρου καινοτομίας για…

Δείτε όλη την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου μέσα από τον φωτογραφικό φακό του Γιαννη Ναλμπάντη

Δημοσιεύτηκε από: - 28 Οκτωβρίου 2015 0
Δείτε όλο το φωτογραφικό υλικό που απαθανάτισε ο φωτογραφικός φακός του Γιάννη Ναλμπάντη από: την Επίσημη δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό…