Οι πληροφορίες από τις ΗΠΑ αναφέρουν ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν προτρέπει την Τουρκία να δώσει τους S-400 στην Ουκρανία με αντάλλαγμα τα F-35. Το μεγάλο δίλημμα του Ερντογάν και ο συναγερμός στην Ελλάδα.

Πληροφορία που αν επαληθευτεί θα φέρουν ένα τσουνάμι εξελίξεων ακόμα και στην ελληνοτουρκικές σχέσεις κάνει το γύρο των social media τις τελευταίες ώρες.

Σύμφωνα με πληροφόρηση που επικαλείται ο συντάκτης των New York Times, Nτέιβιντ Σάνγκερ οι ΗΠΑ έχουν μεταφέρει, προς το παρόν ανεπίσημα, την προτροπή στην Τουρκία να δώσει τους πυραύλους S-400 στην Ουκρανία έτσι ώστε να αυξηθεί κατακόρυφα η αμυντική της ικανότητα στη ρωσο-ουκρανικό πόλεμο.

Η αγορά των εν λόγω (αντιαεροπορικών) πυραύλων, ρωσικής κατασκευής, από την Τουρκία είχε προκαλέσει μεγάλη δυσαρέσκεια στους συμμάχους του ΝΑΤΟ, και κυρίως στις ΗΠΑ που επέβαλλαν στην Τουρκία μία σειρά από κυρώσεις. Μία από αυτές ήταν ότι η χώρα αποκλειόταν από το νέο πρόγραμμα των μαχητικών αεροπλάνων F-35.

Σε περίπτωση όμως, πάντα κατά τον Σάνγκερ, που η Τουρκία αποδεχθεί το αίτημα των ΗΠΑ για την παραχώρηση των S-400 στην Ουκρανία, θα ανοίξει το δρόμο να ενταχθεί εκ νέου στο πρόγραμμα των F-35 σαν να μην συνέβη τίποτα στο παρελθόν.

Πιθανή αγορά F-35 βέβαια από την πλευρά της Τουρκίας θα προκαλέσει συναγερμό στην Ελλάδα η οποία μέχρι στιγμής ήξερε ότι η γειτονική χώρα δεν θα μπορέσει να προμηθευτεί αυτό το προηγμένο όπλο.

Παράλληλα, αν πράγματι αυτή η προτροπή των ΗΠΑ ισχύει, οι Τούρκοι μπαίνουν σε μεγάλο δίλημμα. Τυχόν παραχώρηση των S-400 στην Ουκρανία σημαίνει ρήγμα στις σχέσεις τους με τη Μόσχα την οποία ο Ερντογάν διαφυλάττει ως κόρη οφθαλμού τα τελευταία χρόνια.

ΠΗΓΗ www.news247.gr

Προηγούμενο άρθροΣτην Κομοτηνή ο Βούλγαρος Πρωθυπουργός και ο Έλληνας Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Επόμενο άρθροΟδυσσέας Ελύτης: Δέκα φορές που τα λόγια του έκαναν τον κόσμο μας λίγο πιο φωτεινό