Για πολλοστή φορά Κυβερνητικό κλιμάκιο βρέθηκε στην Σαμοθράκη στις 28 και 29 Σεπτεμβρίου, αποτελούμενο από τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλο και τον Αναπληρωτή Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριο Σαντορινιό προκειμένου να διαπιστώσει την πορεία των έργων που είχαν αποφασισθεί για το νησί μετά και από τις καταστροφικές πλημμύρες του προηγούμενου έτους. Δυστυχώς η Περιφέρεια ΑΜΘ έλαμψε δια της απουσίας της, προφανώς λόγω της ανικανότητας αξιοποίησης των περισσοτέρων από 5 εκατομμύρια ευρώ που της έχουν ήδη δοθεί από την Κυβέρνηση και του μηδενικού της έργου στην Σαμοθράκη.

Στις επιτόπιες συσκέψεις διαπιστώθηκε ότι όσο αφορά την περιβαλλοντική πολιτική, και οι 15 πρωτοβουλίες που είχε αναλάβει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στις 13 Νοεμβρίου 2017 σε κοινή σύσκεψη στην Αλεξανδρούπολη, υλοποιήθηκαν πλήρως.Συγκεκριμένα:

1 Υλοποιήθηκε από τις δασικές υπηρεσίες ή μελέτη αναδάσωσης του περιαστικού δάσους της Χώρας της Σαμοθράκης, σε έκταση 50 στρεμμάτων, το οποίο θα συμβάλει στην προστασία του οικισμού

2 Υλοποιήθηκε η φυτοτεχνική-αντιδιαβρωτική μελέτη στις λεκάνες των ρεμάτων πάνω από τη χώρα, σε έκταση 335 στρεμμάτων.

3 Για αμφότερα τα έργα, εγκρίθηκε από το Πράσινο Ταμείο η χρηματοδότηση με 430.000 ευρώ και προχωρά άμεσα η δημοπράτησή τους.

4 Υλοποιείται με κόστος 40.000 ευρώ το masterplan για τη διαχείριση των δασών στη Σαμοθράκη, το οποίο περιλαμβάνει και τη διαχειριστική μελέτη των δασικών οικοσυστημάτων του νησιού. Το masterplan θα έχει πολιτικές για το θέμα της βόσκησης, της αντιδιαβρωτικής προστασίας, για τον αντιπυρικό σχεδιασμό, αλλά και τις αναδασώσεις που θα γίνουν μελλοντικά στη Σαμοθράκη.

5 Παραδόθηκε στη Δασική Υπηρεσία νέο όχημα 4×4, που θα ενισχύσει τους δασοφύλακες του νησιού.

6 Δημιουργείται τμήμα της δασικής υπηρεσίας στη Σαμοθράκη, υπαγόμενο στο Δασαρχείο Αλεξανδρούπολης.

7 Ολοκληρώθηκε τον περασμένο Μάρτιο του 2018 η ένταξη μετά από 21 χρόνια των περιοχών Natura 2000 του νησιού στον Φορέα Διαχείρισης του Δέλτα του Έβρου.

8 Έχει χρηματοδοτηθεί και ξεκινήσει η εκπόνηση της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης που θα καθορίσει όλες τις ζώνες προστασίας και χρήσεων, ώστε να εξασφαλίζεται η προστασία του περιβάλλοντος και η ανάπτυξη του τόπου.

9 Με ειδική νομοθετική ρύθμιση της δασικής νομοθεσίας εξασφαλίστηκε η αδειοδότηση υφιστάμενων και νέων γεωτρήσεων σε δασικές περιοχές και περιοχές Natura 2000, καθώς και αδειοδοτικό καθεστώς για λειτουργία κάμπινγκ σε αντίστοιχες περιοχές.

10 Υλοποιούνται μελέτες για τη νέα μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων και τον νέο ΧΥΤΥ του νησιού, ύψους περίπου 156.000 ευρώ, μέσω του ΕΣΠΑ.

11 Έγινε ειδική νομοθετική ρύθμιση για τη θαλάσσια μεταφορά απορριμμάτων, ώστε να διακοπεί η λειτουργία του ΧΑΔΑ του νησιού και να αποκατασταθεί.

12 Το ΥΠΕΝ παρείχε την αναγκαία υποστήριξη στον Δήμο Σαμοθράκης για τη δημοπράτηση και ωρίμανση της εγκατάστασης επεξεργασίας των λυμάτων, ώστε να βελτιωθούν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των υπόγειων και θαλάσσιων υδάτων όλης της περιοχής.

13 Η Σαμοθράκη εντάχθηκε στο Σχέδιο Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας της περιοχής, παρ’ ότι απουσίαζε από τον αρχικό κατάλογο κρίσιμων και επιλέξιμων περιοχών του 2014.

14 Ολοκληρώνεται από τη δασική υπηρεσία η διαδικασία έκδοσης άδειας επέμβασης για το Δίκτυο Πεζοπορικών Διαδρομών Σαμοθράκης και ετοιμάζονται τα απαραίτητα χρηματοδοτικά εργαλεία.

15 Έχουν ήδη εκπονηθεί οι προδιαγραφές για το Σχέδιο Βόσκησης της περιοχής και η εκπόνησή του θα υλοποιηθεί από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης.

Όσο αφορά την νησιωτική πολιτική, από τον Αναπληρωτή Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριο Σαντορινιό ανακοινώθηκε ότι:

1 Εφαρμόζεται ήδη με επιτυχία το Μεταφορικό Ισοδύναμο για τους μόνιμους κατοίκους της Σαμοθράκης.Χίλιοι (1.000) κάτοικοι έχουν ήδη εφοδιαστεί με την σχετική κάρτα και έχουν εξοφληθεί για περισσότερα από 1200 εισιτήρια από την έναρξη της εφαρμογής του μέτρου.

2 Άρχισε επίσης να εφαρμόζεται το Μεταφορικό Ισοδύναμο και για την μεταφορά εμπορευμάτων και προϊόντων από και προς το νησί.

3 Μέχρι το τέλους του 2018 το Μεταφορικό Ισοδύναμο θα εφαρμοστεί και στα καύσιμα.

4 Ξεκίνησε η μελέτη επέκτασης του λιμανιού της Καμαριώτισσας για πλοία μήκους έως 140 μέτρα και με εξωτερική προβλήτα και για κρουαζιερόπλοια (υπό συγκεκριμένες συνθήκες.)

5 Γίνεται εμβάθυνση του λιμανιού στα Θερμά.

6 Συζητήθηκε το καταφύγιο στη νότια πλευρά του νησιού.

7 Επιλύθηκε το θέμα της μεταφοράς των απορριμάτων από την εταιρεία μέχρι και την νέα σύμβαση (Οκτώβριος του 2019).

Όσο αφορά την Ιστορία της Σαμοθράκης και τον Πολιτισμό:

1 Με έγκριση από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και εποπτεία από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Έβρου, επαναλήφθηκαν φέτος οι ανασκαφές από την Αμερικανική Αποστολή και μετά από εικοσιδύο έτη, στο πλαίσιο ενός νέου πενταετούς ερευνητικού προγράμματος.

2 Ολοκληρώθηκαν στις 8 Αυγούστου 2018 οι εργασίες στο Ιερό των Μεγάλων Θεών στη Σαμοθράκη, οι οποίες διενεργούνται από το Πανεπιστήμιο Emory της Ατλάντα και το Ινστιτούτο Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης υπό την αιγίδα της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα.

3 Συνεχίζονται οι εργασίες για την περαιτέρω ανάπτυξη ενός τρισδιάστατου ψηφιακού μοντέλου του Ιερού των Μεγάλων Θεών στην Σαμοθράκη.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στην σύσκεψη ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, «Είμαστε σήμερα, εδώ, στη Σαμοθράκη για να παρουσιάσουμε έναν απολογισμό έτους για τις δεσμεύσεις που ανέλαβε πέρυσι το ΥΠΕΝ και τις έχει υλοποιήσει όλες. Είναι πολιτική επιλογή της κυβέρνησης η ενίσχυση της περιφέρειας, των ακριτών και των περιοχών τους, του νησιωτικού χώρου, όπου υπάρχουν μεγάλες ανάγκες και υποχρεώσεις στη διοίκηση, στο περιβάλλον, στην κοινωνία”. Όσο δε αφορά την συνεργασία με τον Δήμο Σαμοθράκης, διαπιστώθηκε η άριστη συνεργασία του Υπουργείου με τον Δήμο διότι σύμφωνα με τον Υπουργό, “πολιτική” δεν είναι τα κόμματα, αλλά είναι η ουσία της ζωής ενός τόπου. Τόσο η πολιτική της Κυβέρνησης αλλά και η πολιτική του Δήμου είναι να πάει ο τόπος μας μπροστά, να ζουν καλύτερα οι πολίτες, τα παιδιά μας, να έχουμε καλύτερο περιβάλλον και να έχουμε όλα αυτά που μας έλειψαν στη μνημονιακή περίοδο“.

Προηγούμενο άρθροΑπό αυτόν τον μάταιο κόσμο δεν φεύγουμε όποτε θέλουμε εμείς αλλά Εκείνος (απο την Άννα Δεληγιάννη-Τσιουλπά)
Επόμενο άρθροΣτόχευση για τον Δήμο Αλεξανδρούπολης η διοργάνωση του Βαλκανικού και Πανελληνίου Πρωταθλήματος Βάδην