Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Όσο και αν αυτό ακούγεται παράδοξο και σίγουρα σημαίνει κάποια πράγματα,  στην περιοχή της τουρκικής πόλης Gümüşhane, δηλαδή στην ελληνική Αργυρούπολη του Πόντου μια παλιά ελληνική πόλη όπου ζούσε πυκνός ελληνορθόδοξος πληθυσμός, γιόρτασαν και φέτος την Πρωτοχρονιά σύμφωνα με το παλιό ελληνορθόδοξο ημερολόγιο, όπως την γιορτάζουν πολλά Ορθόδοξα Πατριαρχεία.

mubadiller501

Όπως αναφέρεται στην κωμόπολη Karamustafa της περιοχής Gümüşhane, παρουσία του Νομάρχη, Okay Memiş του δημάρχου, Ercsn Çimen, βουλευτών ακόμα και εκπροσώπων της τοπικής Στρατοχωροφυλακής, εορτάστηκε και φέτος η Πρωτοχρονιά σύμφωνα με το παλιό ελληνορθόδοξο ημερολόγιο, δηλαδή με μια καθαρά ελληνοχριστιανική διάσταση.

Σε δηλώσεις τους εκπρόσωποι του τοπικού πληθυσμού ανέφεραν ότι από γενιά σε γενιά έχει περάσει αυτή η γιορτή, η οποία όταν ζούσαν εκεί οι Ρωμιοί γιορτάζονταν με μεγάλη λαμπρότητα και η γιορτή αυτή, (Kalandar Gecesi), συνεχίστηκε και μετά την αποχώρηση τους, μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών, (φυσικά δεν αναφέρθηκε ότι πολλοί σφαγιάστηκαν από τους Τσέτες του Κεμάλ Ατατούρκ).

Το γεγονός αυτό έχει σημασία γιατί συνεχίστηκε ένα ελληνορθόδοξο έθιμο σε μια σημερινή Τουρκία όπου επελαύνει ο ακραίος ισλαμισμός και το καθεστώς του Ερντογάν δεν ανέχεται πλέον καμία θρησκευτική παρεκτροπή.

Να σημειώσουμε ότι στην περιοχή αυτή κατοικεί πυκνός αλεβιτικός πληθυσμός, που έχει κατηγορηθεί πολλές φόρες από το τουρκικό καθεστώς σαν κρυπτοχριστιανικός!

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

loading…

Προηγούμενο άρθροΑΠΟ ΤΟΝ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΕΘΝΟΦΥΛΕΤΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ (του Ιωάννη Ελ. Σιδηρά)
Επόμενο άρθροΜετά την Αριάδνη, ο Βίκτωρ: Μέχρι την Πέμπτη χιόνια και βροχές σε όλη τη χώρα