Εκδηλώσεις στη Σαμοθράκη για την Πανσέληνο του Αυγούστου

Δημοσιεύτηκε στις: at 11:11
388 0

Την Πέμπτη 18 Αυγούστου 2016 και ώρα 22:00 η Εφορεία Αρχαιοτήτων Έβρου και ο Δήμος Σαμοθράκης σας προσκαλούν στο Ιερό των Μεγάλων Θεών για να δούμε μαζί την πανσέληνο και να ακούσουμε το κουαρτέτο εγχόρδων The Saos quartet που θα μας παρουσιάσει αποσπάσματα από το έργο του Νίκου Σκαλκώτα 36 Ελληνικοί Χοροί.

Ο Νίκος Σκαλκώτας, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί ως ο μεγαλύτερος Έλληνας συνθέτης της γενιάς μετά τον Μ. Καλομοίρη, παρέμενε μέχρι πρόσφατα σχεδόν άγνωστος στο ευρύ κοινό, παρά την ιδιαίτερα εντυπωσιακή του προσωπικότητα και το πλούσιο έργο του που χαρακτηρίζεται από πολύ ψηλής ποιότητας μουσική γλώσσα και μεγάλη πρωτοτυπία, με επιρροές τόσο από το κλασικό όσο και από το Ελληνικό παραδοσιακό ρεπερτόριο.

Οι 36 Ελληνικοί Χοροί, έργο για συμφωνική ορχήστρα γραμμένο από το 1931 έως το 1936 αλλά ηχογραφημένο πλήρες μόλις το 1991, είναι το πιο γνωστό έργο του Νίκου Σκαλκώτα και στηρίζεται σε ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς. Το γράψιμο του Σκαλκώτα είναι ευέλικτο, κομψό, πρωτότυπο και ευφάνταστο διαφέροντας ριζικά από Χορό σε Χορό, μερικές μάλιστα φορές και από τμήμα σε τμήμα του ίδιου Χορού.

Το κουαρτέτο εγχόρδων The Saos quartet αποτελούν οι Θεοδώρα Σερελέα, βιολί, Κατερίνα Κόρδη, βιολί, Δημήτρης Αντωνακάκης, βιόλα, και Κωνσταντίνος Σερελέας, τσέλο.

Σχετικά άρθρα

Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου

Δημοσιεύτηκε από: - 13 Φεβρουαρίου 2017 0
Η Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου καθιερώθηκε με απόφαση της UNESCO στις 29 Σεπτεμβρίου 2011, έπειτα από πρόταση της Ισπανικής Ακαδημίας Ραδιοφώνου.…

Έρευνα: Κυνηγοί «χτυπούν» ακόμα και προστατευόμενα είδη στο Δέλτα του Έβρου

Δημοσιεύτηκε από: - 28 Ιανουαρίου 2021 0
Προστατευόμενα είδη πουλιών θηρεύονται παράνομα στο Δέλτα του Έβρου, όπως προέκυψε από έρευνα που πραγματοποίησε ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Έβρου με το Ινστιτούτο Δασικών…