• Η φαρμακευτική Novartis Hellas με την επιστημονική υποστήριξη της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ) παρουσιάζουν την εκστρατεία «Αναπνέω» για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ).
  • Η καμπάνια περιλαμβάνει τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό κοινωνικό μήνυμα, καταχωρήσεις, δημιουργία του minisite www.anapnew.gr που φιλοξενείται στον ιστότοπο της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρίας, αφίσες και φυλλάδια. Παράλληλα, πλαισιώνεται από ένα πρόγραμμα ενημερωτικών ενεργειών, όπως, roadshow πληροφόρησης σε μεγάλες πόλεις, καθώς και δωρεάν σπιρομετρήσεις σε όλη την Ελλάδα, με έμφαση σε ακριτικές περιοχές
  • Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια είναι μία νόσος των πνευμόνων που οφείλεται κατά 80-90% στο κάπνισμα. Τα βασικά συμπτώματα είναι ο βήχας, η αποβολή πτυέλων και η δύσπνοια. Περισσότερα από 450-500 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από ΧΑΠ, ενώ η ίδια ασθένεια προκαλεί τον θάνατο 3 εκατομμυρίων ανθρώπων ετησίως.
  • Η νόσος οδηγεί σε αναπνευστική ανεπάρκεια, καταστρέφει την ποιότητα ζωής των αρρώστων, τους καθηλώνει στην καρέκλα με φιάλες οξυγόνου και τους αναγκάζει σε συχνή νοσηλεία. Υπολογίζεται ότι είναι υπεύθυνη για το 5% περίπου όλων των θανάτων παγκοσμίως, ενώ έως το 2020 αναμένεται να αποτελεί την 3η αιτία θανάτου και την 5η αιτία αναπηρίας.
  • H νόσος υποδιαγιγνώσκεται, γεγονός που καθιστά την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού επιτακτική ανάγκη. Η ΧΑΠ μπορεί να προληφθεί ή η εξέλιξή της να ανασταλεί με τη διακοπή του καπνίσματος (κυρίως) ή την απομάκρυνση από τον όποιον άλλον εισπνεόμενο βλαπτικό παράγοντα, αλλά και με φαρμακευτική αντιμετώπιση.
  • Για κάθε ασθενή που πάσχει από ΧΑΠ υπάρχει άλλος ένας αδιάγνωστος. Κάθε ασθενής με ΧΑΠ θα κάνει περισσότερες από μία παροξύνσεις το χρόνο και ίσως νοσηλευθεί στο νοσοκομείο ή σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Ο ένας στους πέντε ασθενείς με ΧΑΠ θα πεθάνει τα επόμενα τρία χρόνια. Χειρότερη πρόγνωση έχουν οι ασθενείς που συνεχίζουν να καπνίζουν και δεν συμμορφώνονται με την αγωγή τους. Τα σύγχρονα εισπνεόμενα βρογχοδιασταλτικά μειώνουν τις παροξύνσεις και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ασθενών.
  • Η σύγχρονη ιατρική διαθέτει στο οπλοστάσιό της καινοτόμα φάρμακα και θεραπείες για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της ΧΑΠ. Οι θεραπευτικές επιλογές για τους ασθενείς με ΧΑΠ είναι πολλές και αρκετά αποτελεσματικές. Ακρογωνιαίο λίθο της θεραπείας αποτελούν τα βρογχοδιασταλτικά φάρμακα.
  • Η εκστρατεία ΑΝΑΠΝΕΩ θα βρεθεί στην Αλεξανδρούπολη για ενημέρωση την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου και ώρες 10.00-13.00.

 

alexandroupoli-02

 

Προηγούμενο άρθροΜε επιτυχία ολοκληρώθηκε το 42ο φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή στην Αλεξανδρούπολη
Επόμενο άρθροΕ Κ Θ Ε Σ Η ……ΣΚΥΛΩΝ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΝΔΡΟΥΠΟΛΗ