Επιστολή Αντιπεριφερειάρχη Έβρου στον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών για τη Σαμοθράκη

451 0

Την παρέμβαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη ζητά με επιστολή του ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτριος Πέτροβιτς για τη διευκόλυνση των διαδικασιών αποκατάστασης των κατοικιών της Σαμοθράκης που επλήγησαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα του Σεπτεμβρίου.

Συγκεκριμένα, ο κ. Πέτροβιτς ζητά από τον Υπουργό την τροποποίηση μιας παραγράφου στην Απόφαση Οριοθέτησης περιοχής σύμφωνα με την οποία «…στις περιπτώσεις κτιρίων που βρίσκονται σε περιοχές που είναι χαρακτηρισμένες ως παραδοσιακοί οικισμοί, …, δε δύναται να εκδοθεί Άδεια Επισκευής Μικρής Κλίμακας» και παραπέμπει τους ενδιαφερόμενους στη διαδικασία έκδοσης Άδειας Επισκευής, με σύνταξη σχετικής μελέτης η οποία θα τους επιβαρύνει οικονομικά.  

Ο Δήμος Σαμοθράκης έχει χαρακτηριστεί με Προεδρικό Διάταγμα του 1978 Παραδοσιακός Οικισμός και η προβλεπόμενη διαδικασία θα είναι πολύ δαπανηρή και χρονοβόρα για τους πληγέντες κατοίκους της περιοχής, ακυρώνοντας στην πράξη τη βούληση της πολιτείας για την αποκατάσταση των πληγέντων.

Η επιστολή προς τον Υπουργό κοινοποιείται στον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών Γεώργιο Δέδε και στη Γενική Διεύθυνση αποκατάστασης επιπτώσεων φυσικών καταστροφών.

 

Κύριε Υπουργέ, κύριε Γενικέ Γραμματέα,

 

θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την άμεση ανταπόκρισή σας στο θέμα της αποκατάστασης των πληγέντων από την πλημμύρα της 25ης και 26ης Σεπτεμβρίου 2017 που έπληξε περιοχές του Δήμου Σαμοθράκης και ειδικότερα για την έκδοση των 3 σημαντικότερων Αποφάσεων:

  • Οριοθέτηση περιοχών και χορήγηση Στεγαστικής Συνδρομής για την αποκατάσταση των ζημιών σε κτίρια (ΦΕΚ 4224/Β’/1-12-2017)
  • Διαδικασία χορήγησης επιδόματος προς πληγέντα φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις (ΦΕΚ 4155/Β’/28-11-2017)
  • Προθεσμία και διαδικασία χορήγησης στεγαστικής συνδρομής (ΦΕΚ 186/Β’/26-1-2018)

        

Ταυτόχρονα θα ήθελα να σας εκφράσω τον προβληματισμό και την ανησυχία μου σχετικά με έναν περιορισμό που έχει συμπεριληφθεί στην Απόφαση Οριοθέτησης και συγκεκριμένα στη παράγραφο 6.1.1 που επισημαίνεται ότι: “…στις περιπτώσεις κτιρίων που βρίσκονται σε περιοχές που είναι χαρακτηρισμένες ως παραδοσιακοί οικισμοί, … , δε δύναται να εκδοθεί Άδεια Επισκευής Μικρής Κλίμακας» και παραπέμπει στη διαδικασία χορήγησης Άδειας Επισκευής η μελέτη της οποίας συντάσσεται από ιδιώτη μηχανικό.

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό από τα παραπάνω, στην περίπτωση του Δήμου Σαμοθράκης που βάσει Π.Δ. (ΦΕΚ 594/Δ’/19-10-78) έχει χαρακτηριστεί Παραδοσιακός Οικισμός, η προβλεπόμενη διαδικασία θα είναι πολύ δαπανηρή και χρονοβόρα για τους πληγέντες κατοίκους της περιοχής και επί της ουσίας ακυρώνει στην πράξη τη βούλησή σας για την αποκατάσταση των πληγέντων.

Θερμή παράκληση να εξετάσετε τη δυνατότητα τροποποίησης ή συμπλήρωσης του άρθρου 6.1.1 ώστε να δοθεί η δυνατότητα έκδοσης Άδειας Μικρής Κλίμακας από την αρμόδια Υπηρεσία.

Αναμένουμε τη θετική ανταπόκριση στο δίκαιο αίτημά μας και παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε συνεργασία.

              

 

Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΕΒΡΟΥ

 

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΕΤΡΟΒΙΤΣ

Σχετικά άρθρα

Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία: Οι “ειδικοί” του Υπουργείου έχουν μαύρα μεσάνυχτα – Θάσος και Σαμοθράκη στη μαύρη λίστα των νησιών της Ελλάδας

Δημοσιεύτηκε από: - 28 Μαΐου 2020 0
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ • ΘΑΣΟΣ ΚΑΙ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ ΣΤΗ ΜΑΥΡΗ ΛΙΣΤΑ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  • ΕΚΕΙ ΚΑΤΕΤΑΞΕ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΜΑΣ…

Αναστάσιος Δημοσχάκης:Διαβιβαστική επιστολή της Ένωσης Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος Ν. Έβρου για το ωράριο λειτουργίας αυτών

Δημοσιεύτηκε από: - 21 Σεπτεμβρίου 2020 0
Σε κοινοβουλευτική παρέμβαση προέβη χθες (19/9) ο βουλευτής Έβρου κι Επίτιμος Αρχηγός της Ε.Α., Α. Δημοσχάκης διαβιβάζοντας προς τον Υφυπουργό…

Τουρκία: Ελεύθεροι ο Έλληνας αστυνομικός και η φίλη του – Πρόστιμο 1.600 ευρώ στον καθένα για παραβίαση στρατιωτικής ζώνης

Δημοσιεύτηκε από: - 9 Δεκεμβρίου 2021 0
Ελεύθερος αφέθηκε ο αστυνoμικός και η 28χρονη σύντροφός του που είχαν συλληφθεί τη Δευτέρα στην Τουρκία. Και στους δύο οι τουρκικές αρχές…