Προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα

 

Κύριε Υπουργέ,

Η ανακοίνωση του Πρωθυπουργού  από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης για την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ στα 26 μικρότερα νησιά της πατρίδας, αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό μέτρο που καταδεικνύει στην πράξη το ενδιαφέρον της κυβέρνησης μας για τη στήριξη του νησιωτικού και ακριτικού πληθυσμού της χώρας μας.

Ταυτόχρονα γνωρίζοντας το ειλικρινές προσωπικό σας ενδιαφέρον  για τις ακριτικές περιοχές της πατρίδας μας, θα ήθελα να σας ζητήσω να εξεταστεί το ενδεχόμενο να συμπεριληφθεί και το νησί της Σαμοθράκης στη λίστα των νησιών στα οποία θα καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ.

Το νησί της Σαμοθράκης αντιμετωπίζει συσσωρευμένα, διαχρονικά προβλήματα και προκλήσεις, τα οποία  δεν έχουν επιτρέψει την εκμετάλλευση των συγκριτικών της πλεονεκτημάτων. Η γεωγραφική της θέση στην κορυφή της «νησιωτικής μεθορίου», σε συνδυασμό με την έλλειψη υποδομών και την περιορισμένη ακτοπλοϊκή σύνδεση με την Αλεξανδρούπολη, συνιστούσαν μέχρι τώρα ανασταλτικούς παράγοντες για την επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης.  Ταυτόχρονα η αυξανόμενη πίεση που δέχεται τον τελευταίο χρόνο η Σαμοθράκη από τις παράνομες μεταναστευτικές ροές, σε συνδυασμό με την κατάρρευση του τουριστικού ρεύματος από τις Βαλκανικές χώρες λόγω του δεύτερου κύματος του  κορωνοιού,επέφεραν ένα ακόμα  πλήγμα στην ήδη ευάλωτη οικονομία του νησιού.

Υπό αυτό το πρίσμα, η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ  θα  προσφέρει μια άμεση  οικονομική «ανάσα» στον τοπικό πληθυσμό, ενώ ταυτόχρονα θα μπορούσε να αποτελέσει και ένα σημαντικό κίνητρο για την προσέλκυση επενδύσεων και την περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη της.

 

Κύριε Υπουργέ,

Με γνώμονα τη μέχρι τώρα θητείας σας,  είμαι πεπεισμένος πως θα πράξετε ότι είναι δυνατόν έτσι ώστε να στηριχθεί η Σαμοθράκη, ένα από τα πλέον «ευάλωτα» και ακριτικά νησιά της πατρίδας μας, εντάσσοντας τη στη λίστα των νησιών που απαλλάσσονται από την καταβολή του ΕΝΦΙΑ.

 

Με εκτίμηση,

Χρήστος Δερμεντζόπουλος

Βουλευτής Έβρου

 

Προηγούμενο άρθροΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ: Πυρκαγιές: στον κόμβο Φυλακτού και στην περιοχή Πεσάνη
Επόμενο άρθροΠρόγραμμα εκδηλώσεων μνήμης για τη γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας