Επιστολή του Αντιπεριφερειάρχη Έβρου στο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την αντιμετώπιση καταστροφών από χαλαζοπτώσεις

Δημοσιεύτηκε στις: at 2 Αυγούστου 2017
372 0

Με αφορμή τις έντονες χαλαζοπτώσεις που έλαβαν χώρα την τελευταία βδομάδα προκαλώντας εκτεταμένες καταστροφές σε καλλιέργειες, ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου ζητά από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να επισπεύσει την καταβολή των αποζημιώσεων στους χαλαζόπληκτους γεωργούς και να μη λάβει υπόψη τη μέση στρεμματική απόδοση για τη συνδεδεμένη ενίσχυση, αλλά να δοθεί εξ ολοκλήρου, για όλους τους αγρότες που έπαθαν μερική ή ολική καταστροφή.

H επιστολή του Αντιπεριφερειάρχη, κ. Δημήτριου Πέτροβιτς, προς τον Υπουργό:

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα έπληξαν την Περιφερειακή Ενότητα Έβρου και δημιούργησαν σοβαρά προβλήματα στον πρωτογενή τομέα. Σε διάστημα λίγων μηνών οι ίδιες αγροτικές περιοχές επλήγησαν τρεις φορές από έντονες χαλαζοπτώσεις προκαλώντας εκτεταμένες καταστροφές σε καλλιέργειες , υποδομές και μηχανήματα.

Οι αγρότες του Έβρου ενώ έχουν προβεί σε όλες τις καλλιεργητικές φροντίδες με την αντίστοιχη οικονομική επιβάρυνση, οδηγούνται σε απόγνωση και βλέπουν τις καλλιέργειες τεύτλων, βαμβακιού, ηλίανθου, σιταριού, καλαμποκιού καθώς και ελαιοκαλλιέργειες και αμπέλια να καταστρέφονται ολικά ή μερικά .

Ο πρωτογενής τομέας, σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, προσφέρει τα μέγιστα στην εθνική οικονομία και οι αγρότες με το μόχθο τους είναι οι βασικοί παράγοντες που προσφέρουν στον τομέα αυτό. Θεωρούμε αυτονόητο η πολιτεία να είναι δίπλα τους όταν βρίσκονται αντιμέτωποι με τις καταστροφικές δυνάμεις της φύσης.

Για το λόγο αυτό, ζητούμε να ενεργοποιήσετε άμεσα τις υπηρεσίες σας , ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα με:

  1. Άμεση εκτίμηση των καταστροφών από τον ΕΛΓΑ ,
  2. Επίσπευση της καταβολής των αποζημιώσεων στους δικαιούχους
  3. Να μη ληφθεί υπόψη η μέση στρεμματική απόδοση για την συνδεδεμένη ενίσχυση καθώς η παραγωγή στις περισσότερες καλλιέργειες θα είναι μηδενική ή πολύ μικρή, αλλά να δοθεί εξ ολοκλήρου βάσει των αποτελεσμάτων και των εκτιμήσεων του ΕΛΓΑ για όλους τους αγρότες που έπαθαν μερική ή ολοκληρωτική καταστροφή.

Κύριε Υπουργέ,

Περιμένουμε την άμεση ανταπόκριση σας στα βασικά αυτά ζητήματα για να μην αντιμετωπίσουν οι αγρότες και οι οικογένειές τους θέματα επιβίωσης, καθώς και δυσκολία να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της επόμενης καλλιεργητικής περιόδου.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου

 

Δημήτριος Πέτροβιτς

Σχετικά άρθρα

Δείτε τα εγκαίνια της Alexpo 2016

Δημοσιεύτηκε από: - 24 Ιουνίου 2016 0
Το απόγευμα της Παρασκευής 24 Ιουνίου 2016 πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της Alexpo 2016 Στην ALEXPO 2016 συμμετέχουν φέτος 120 εκθέτες,…

“Μια απλή, όσο και έξυπνη πρόταση, για την άμεση οριοθέτηση, της AOZ Ελλάδας Λιβύης” (Γράφουν οι Χρήστος Κηπουρός και Πασχάλης Χριστοδούλου)

Δημοσιεύτηκε από: - 12 Ιανουαρίου 2021 0
“Μια απλή, όσο και έξυπνη πρόταση, για την άμεση οριοθέτηση, της AOZ Ελλάδας Λιβύης”  “Χάνουμε λίγα μίλια, όμως κερδίζουμε, ίσαμε ολόκληρη…