ΤΕ ΕΒΡΟΥ

Για τις εξελίξεις στη μεταναστευτική πολιτική και την επέκταση της φυλακής του ΠΡΟΚΕΚΑ στην Ορεστιάδα

Η προχθεσινή τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών και Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με θέμα «την εξωτερική διάσταση» της μεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ όπως θα προβλέπεται στο νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου επιβεβαιώνει δυστυχώς τις εκτιμήσεις μας για τον αντιδραστικό χαρακτήρα που θα έχει το νέο αυτό σύμφωνο, διαιωνίζοντας τον εγκλωβισμό των προσφύγων και μεταναστών στη χώρα μας.

Η επιμονή της κυβέρνησης στην εφαρμογή αυτής της απαράδεκτης συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας, σε συνδυασμό με τις δηλώσεις των υπουργών Μετανάστευσης και Ασύλου και Προστασίας του Πολίτη για την αύξηση της χωρητικότητας του ΠΡΟΚΕΚΑ στο Φυλάκιο Ορεστιάδας, δείχνει το σχεδιασμό της κυβέρνησης και της ΕΕ, για την μετατροπή της χώρας σε μια φυλακή.

Οι ελιγμοί και τα παιχνίδια με τις λέξεις της κυβέρνησης κάτω από την πίεση των κινητοποιήσεων των κατοίκων και των μαζικών φορέων του Έβρου αλλά και των νησιών, δεν αλλάζουν την πολιτική του εγκλωβισμού των ξεριζωμένων, τον οποίο προωθεί συστηματικά η κυβέρνηση της ΝΔ εφαρμόζοντας τη Συμφωνία ΕΕ -Τουρκίας του 2016, τον Κανονισμό του Δουβλίνου και τις άλλες αντιδραστικές διατάξεις της ΕΕ (όπως έκανε και η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ).

Τις συνέπειες της παραπάνω πολιτικής τους βιώνουν στο πετσί τους, τα θύματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, οι πρόσφυγες και μετανάστες, οι κάτοικοι του Έβρου, των νησιών και άλλων περιοχών της χώρας, όπου στήνονται τα σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Ο αγώνας τώρα πρέπει να ενταθεί

Οι πρόσφατες κινητοποιήσεις με αφορμή τη στόχευση  της κυβέρνησης να υλοποιήσει τον αρχικό σχεδιασμό της για τη δημιουργία κλειστών δομών – φυλακών, για τους πρόσφυγες και στον Έβρο δείχνουν ότι η “μαγιά” της αντίστασης υπάρχει και αποτελεί την παρακαταθήκη για να μην περάσουν τα στρατηγικά σχέδια ΕΕ – κυβέρνησης.

Οι αγωνιστικές διαθέσεις των κατοίκων του Έβρου απαιτείται να στοχεύσουν τον πραγματικό αντίπαλο και τις αιτίες που γεννούν τους πολέμους, την προσφυγιά, την μετανάστευση.

Απαιτείται να στοχεύσουν σε όσους κλείνουν τα μάτια στην πολιτική της ντροπής και παρουσιάζουν ότι φταίει το θύμα αντί για τον θύτη στάζοντας ρατσιστικό φαρμάκι. Απαιτείται αυτές οι φωνές, αν και είναι ελάχιστες, να απομονωθούν πλήρως.

Απαιτείται να στοχεύσουν στην απόβαση των Αμερικανονατοϊκών στη χώρα, όπως αυτές τις μέρες στην Αλεξανδρούπολη, στο γκριζάρισμα των νησιών και το παζάρεμα των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων υπό την εποπτεία των στρατηγικών εταίρων της χώρας, χρησιμοποιώντας ως μέσο πίεσης τους λαούς της περιοχής.

Απαιτείται να στοχεύσουν στα 4,398 δισ. ευρώ  τα οποία η Ελλάδα δαπάνησε για στρατιωτικούς σκοπούς του ΝΑΤΟ, το 2020, τη στιγμή που στον προϋπολογισμό του 2021 οι δαπάνες στην υγεία μειώθηκαν κατά 572 εκατ. ευρώ  σε περίοδο πανδημίας.

Απαιτείται πιο μαζικά, με όρους κινήματος να διεκδικήσουμε

  • Κανένα στρατόπεδο συγκέντρωσης στη Θράκη και τα νησιά
  • Κατάργηση προβλέψεων για διαδικασίες ασύλου στην πρώτη χώρα υποδοχής και της Κοινής Δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας. Να μετακινηθούν οι πρόσφυγες και μετανάστες στις χώρες πραγματικού προορισμού τους και εκεί να αιτηθούν άσυλο. Να κλείσουν όλα τα hot spots στα νησιά του Αιγαίου, καμιά δομή πολύμηνου εγκλωβισμού, όπως και να ονομαστεί, σε Αιγαίο και Έβρο.
  • Η κυβέρνηση να απαιτήσει από την ΕΕ και τον ΟΗΕ να οργανώσουν διαδικασίες υποβολής αιτήσεων ασύλου μέσα στην Τουρκία, και απευθείας μετακίνηση των προσφύγων και μεταναστών στις χώρες προορισμού τους, ώστε να σταματήσει το επικίνδυνο και πολλές φορές θανατηφόρο πέρασμα προς τα νησιά του Αιγαίου, αλλά και από τον Έβρο.
  • Να στελεχωθούν οι υπηρεσίες ασύλου προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες εξέτασης των αιτήσεων που έχουν γίνει, η χορήγηση ταξιδιωτικών εγγράφων και αδειών διαμονής.
  • Για όσους επιθυμούν να παραμείνουν στην Ελλάδα, να ληφθούν άμεσα μέτρα στήριξης από το κράτος και όχι τις ΜΚΟ για τη σχεδιασμένη ένταξή τους στην εργασία και την κοινωνία.
  • Να σταματήσει κάθε συμμετοχή και στήριξη της χώρας στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της ΕΕ, που διαιωνίζουν τον πόλεμο και τις καταστροφές για τους λαούς.
Προηγούμενο άρθροΧριστόδουλος Τοψίδης: “Την ερχόμενη εβδομάδα η συνέντευξη τύπου των Επιμελητηρίων ΑΜΘ με σκοπό να αποκαλυφθεί όλη η αλήθεια”
Επόμενο άρθροΜε αφορμή τις διερευνητικές επαφές: Ελλάδα – Τουρκία: “Αιχμάλωτες” της γεωγραφίας (γράφει ο Δημήτρης Μακροδημόπουλος)