Μια μαζική και μαχητική αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση και πορεία, πραγματοποίησε το απόγευμα του Σαββάτου η Τομεακή Επιτροπή Εβρου του ΚΚΕ στην Αλεξανδρούπολη.

Στη συγκέντρωση μίλησε ο Διονύσης Κλάδης, μέλος της ΚΕ και Γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης του ΚΚΕ, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης. (ολόκληρη η ομιλία επισυνάπτεται στο τέλος του ρεπορτάζ)

Με συνθήματα και πανό ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτόν, όπως «δεν θα επιλέξουμε στρατόπεδο ληστών μόνη μας ελπίδα η πάλη των λαών», και «ΗΠΑ και Ρωσία τη γη ξαναμοιράζουν με των λαών το αίμα τα σύνορα χαράζουν» η πορεία, με την ιδιαίτερη συμμετοχή της νεολαίας και έντονο αγωνιστικό παλμό κινήθηκε στους κεντρικούς δρόμος της πόλης, όπου σταμάτησε έξω από το επίτιμο προξενείο της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Αλεξανδρούπολη. Εκεί, οι διαδηλωτές θυροκόλλησαν ψήφισμα της συγκέντρωσης με το οποίο απαιτούν να σταματήσει να σταματήσει άμεσα ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος και να τερματιστεί αμέσως η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Στο ψήφισμα εκφράζονταν επίσης και η αλληλεγγύη στους λαούς της Ουκρανίας και της Ρωσίας «ώστε να απαλλαγούν από κάθε λογής Πούτιν και Ζελένσκι που τους σέρνουν στον πόλεμο και την καταστροφή για τα συμφέροντα των καπιταλιστών». (Δείτε το ψήφισμα στο τέλος του ρεπορτάζ)

Στη συνέχεια, η πορεία κατευθύνθηκε προς το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, όπου στην πύλη, καθώς οι διαδηλωτές φώναζαν δυνατά το σύνθημα «Η Αλεξανδρούπολη λιμάνι των λαών και όχι ορμητήριο των ιμπεριαλιστών», κρεμάστηκε πανό και γράφτηκε με σπρέι το μήνυμα προς τους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς που αξιοποιούν το λιμάνι για τις «πρόβες πολέμου» και τις «αποβάσεις» τους «NATO KILLERS GO HOME».

Η πορεία κατέληξε στην επιβατική είσοδο του λιμανιού, όπου ο Σιδέρης Μιχαηλίδης, Γραμματέας της ΤΕ Εβρου τόνισε πως ο αγώνας ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την μη εμπλοκή της χώρας θα συνεχιστεί δυναμικά και θα κλιμακωθεί.

Κάλεσμα ενίσχυσης της αντιιμπεριαλιστικής πάλης από την Αλεξανδρούπολη

Στο άνοιγμα της ομιλίας του ο Διονύσης Κλάδης τόνισε πως από την Αλεξανδρούπολη, «μια πόλη που ξαφνικά πριν λίγα χρόνια το όνομά της έγινε γνωστό σε όλο τον κόσμο, ακούστηκε από το στόμα προέδρων των ΗΠΑ, του ΓΓ του ΝΑΤΟ και διάφορων άλλων γερακιών, την επισκέφτηκε ξανά και ξανά ο πρέσβης Πάιατ, αλλά την συμπεριέλαβαν και σε απειλητικές δηλώσεις ο Λαβρόφ, η Ζαχάροβα και άλλοι, από εδώ τον Εβρο που ξέρει πολύ καλά τί σημαίνει πόλεμος, κατοχή, βαρβαρότητα, προσφυγιά, από αυτόν το νομό που ξέρει καλά και τί θα πει αντίσταση, αγώνας, πάλη για τη λευτεριά και την προκοπή του λαού, που είχε δώσει στο παρελθόν δεκάδες χιλιάδες μαχητές στον ΕΛΑΣ και τον ΔΣΕ, το ΚΚΕ βροντοφωνάζει για μια ακόμα φορά όχι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, καμιά συμμετοχή της Ελλάδας, κανένας στρατιώτης έξω από τα σύνορα της χώρας, ούτε γη, ούτε νερό, ούτε αέρα στις πολεμικές μηχανές καμίας πλευράς, η Αλεξανδρούπολη λιμάνι των λαών και όχι ορμητήριο των ιμπεριαλιστών!

Οι λαοί δεν έχουν κανένα συμφέρον να διαλέξουν μεταξύ ληστών. Η μόνη διέξοδος από τον πόλεμο και την εκμετάλλευση προς όφελος των λαών είναι η χάραξη αυτοτελούς δράσης, ο αγώνας για να ξεκουμπιστούν από το σβέρκο τους οι κάθε λογής Πούτιν, Ζελένσκι, Μπάιντεν, οι κάθε λογής κυβερνήσεις όπως και στη χώρα μας που στηρίζουν τα συμφέροντα των καπιταλιστών».

Οι συγκεντρωμένοι ξέσπασαν σε χειροκροτήματα καθώς ο Διονύσης Κλάδης έλεγε από το βήμα της συγκέντρωσης πως «Νιώθουμε 100% δικαιωμένοι, είμαστε περήφανοι που τα έδρανα του ΚΚΕ στη Βουλή ήταν άδεια στο αίσχος που έγινε στη φιέστα Ζελένσκι με τα κόμματα του ΝΑΤΟϊκού τόξου να χειροκροτάνε τους ναζί του τάγματος Αζόφ, επειδή αυτό επιβάλουν οι ΝΑΤΟϊκές οδηγίες και δεσμεύσεις. Οσα αντιπολεμικά τραγούδια και να πουν, όσα ντισεμπελόμετρα και να βάλουν για να μετρήσουν ποιος χειροκρότησε πιο δυνατά, όσα tweets και να γράψουν μετά ψάχνοντας κολυμπήθρες του Σιλωάμ για να εξαγνιστούν τίποτα δεν τους ξεπλένει.

Στη μνήμη και τη συνείδηση του λαού μας καταγράφηκαν στους χειροκροτητές μιας αντιδραστικής κυβέρνησης που ευθύνεται και η ίδια για τα δεινά που περνάει ο λαός της Ουκρανίας. Και ήξεραν και γνώριζαν, άλλωστε μια βδομάδα πριν είχε στείλει το Κόμμα μας επιστολή που δήλωνε την μη συμμετοχή της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΚΕ στη φιέστα που αναλυτικά αναδείκνυε όλα τα παραπάνω.

Αυτή η στάση του Κόμματός μας ωφελεί το λαό της πατρίδας μας, έσωσε την αξιοπρέπειά του, όσο ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΜΕΡΑ25 χειροκροτούσαν τους ναζί, αλλά αποτελεί και γνήσια αλληλεγγύη με τους λαούς της Ουκρανίας, της Ρωσίας, όλους τους άλλους λαούς που πληρώνουν άλλοι με τη ζωή τους, άλλοι με την καταστροφή του βιός τους, άλλοι με το να μην μπορούν να τα φέρουν βόλτα από τις υπέρογκες αυξήσεις στο ρεύμα, τη θέρμανση, τα τρόφιμα, το πετρέλαιο, την βενζίνη και τόσα άλλα».

Ο λαός μπορεί να αντισταθεί και να ανατρέψει τους σχεδιασμούς τους!

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στη μαχητική στάση των δυνάμεων του ΚΚΕ και στην περιοχή και την πόλη της Αλεξανδρούπολης, με την πλούσια πολιτική δραστηριότητα και την παρέμβαση στο κίνημα για την επιτυχία της απεργιακής μάχης, τονίζοντας πως αυτές θα συνεχιστούν, και πρόσθεσε πως «οι μαχητικές συμβολικές δράσεις είτε με τις μπογιές που βάψαμε τα άρματα μάχης, είτε με την επιτυχία της αιφνιδιαστικής κίνησης που σταμάτησε και καθυστέρησε το τρένο που μετέφερε ΝΑΤΟϊκό στρατιωτικό υλικό στα σύνορα της Ουκρανίας βαθαίνοντας την εμπλοκή της πόλης μας και της περιοχής μας», αξιοποιούν την πείρα που απέκτησε ο λαός από την πάλη ενάντια στον πραγματικά πρώτο πόλεμο στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς και την εμπλοκή της χώρας μας το 1999 στον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία, την οποία μεταλαμπαδεύουν και στις νεότερες γενιές και δείχνουν το δρόμο και την κατεύθυνση που μπορεί να ακολουθήσει ο λαός.

«Οι συμβολικές μας αυτές ενέργειες», συνέχισε, «έδειξαν ότι ο ιμπεριαλισμός δεν είναι ανίκητος, ότι όταν ο λαός θέλει μπορεί να βάλει εμπόδια, να αντισταθεί, να ανατρέψει τους σχεδιασμούς τους. Εδειξαν ότι 40 μπορούν να καθυστερήσουν ένα τρένο φορτωμένο με στρατιωτικό υλικό για να μην συσσωρεύεται κι άλλη εύφλεκτη ύλη σε μια πυριτιδαποθήκη που έχει πάρει ήδη φωτιά. Μπορεί να προβληματίσει τί θα γινόταν αν τη θέση των 40 την επόμενη φορά έπαιρναν διακόσιοι, χίλιοι, όλος ο λαός. Ανέδειξαν ότι και οι εργαζόμενοι στον σιδηρόδρομο, στο λιμάνι και το αεροδρόμιο μπορούν να πάρουν θέση ενάντια στη μετατροπή τους σε ΝΑΤΟϊκό ορμητήριο.

Ανέδειξαν ότι κάθε πλοίο που έρχεται, κάθε βαγόνι, κάθε τρένο που φεύγει μεγαλώνει την εμπλοκή της χώρας μας και της περιοχής μας, κάνει την πόλη μας ορμητήριο φονιάδων και στόχο των αντιπάλων τους. Οτι μπορεί να δυναμώσει ο αγώνας στην περιοχή για καμία εμπλοκή, καμιά συμμετοχή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Ανέδειξαν ότι υπάρχει η δύναμη που μπορούν να εμπιστευτούν ευρύτερες εργατικές λαϊκές μάζες, είναι το ΚΚΕ, που έχει την ικανότητα και να οργανώνει και να προβλέπει και να κρατάει γερά το τιμόνι και στη θεωρία και στη πράξη. Χρεωκόπησαν επίσης και όλες οι θεωρίες περί αυτόνομου, ακαθοδήγητου, ελευθεριακού δήθεν αγώνα. Ούτε θέλησαν, ούτε μπόρεσαν και τελικά έβλεπαν τα τρένα να περνούν!

Γι’ αυτό άλλωστε ειδικά αυτές οι ενέργειες συναντούν την πολεμική των άλλων δυνάμεων, τον αντικομμουνισμό τους, την διαστρέβλωση των θέσεων μας και την καταστολή όπως έγινε στη Θεσσαλονίκη την ημέρα της απεργίας με τα απαράδεκτα γεγονότα στο λιμάνι, το ξυλοφόρτωμα, τις συλλήψεις ακόμα και δημοσιογράφου, την τραγική εικόνα του σφ μας μέλους της ΚΕ από το νοσοκομείο που ήταν σε καροτσάκι με τις χειροπέδες! Τις καταδικάζουμε και από αυτό το βήμα!

Τους πόνεσε και τους πονάει η δράση μας που δεν στοιχίζεται με τη ΝΑΤΟϊκή προπαγάνδα, που καταδικάζει την Ρωσική εισβολή χωρίς να ξεχνά τις ευθύνες του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της ΕΕ, των ελληνικών κυβερνήσεων.

(…)Για αυτό και η επίθεσή τους θα δυναμώσει. Χρειάζεται επαγρύπνηση και ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή στη δράση. Να φτάσουμε ακόμα σε πιο πολλούς, να μάθουν από το ΚΚΕ τί λέει το ΚΚΕ, να μην αφήνονται να πείθονται από άλλους που διαστρεβλώνουν, συκοφαντούν, όπως τα παπαγαλάκια του συστήματος που έχουν ξεφαντώσει αυτές τις μέρες, όλα τα έμμισθα τρολ που έχουν πάρει φωτιά τα πληκτρολόγιά τους.

Εχουμε όμως και τα δικά μας όπλα σε αυτή τη μάχη. Εχουμε τις αποφάσεις του Κόμματός μας που χρειάζεται να επανερχόμαστε σε τακτά χρονικά διαστήματα, την ακούραστη δράση μας, την εφημερίδα μας τον Ριζοσπάστη που πρέπει να μελετάμε καθημερινά γιατί πουθενά αλλού δεν θα βρούμε την αλήθεια της εργατικής τάξης και του λαού, την συλλογική σκέψη του Κόμματός μας, της ΚΕ του, που μας βοηθάει να μην χάνουμε τα ταξικά γυαλιά μας, να μην μπερδευόμαστε από τους παραμορφωτικούς φακούς του συστήματος».

Ο Δ. Κλάδης στάθηκε επίσης και στα τελευταία δημοσιεύματα που αναφέρονται σε «εικονικά πλήγματα» από ρωσικά μαχητικά αεροπλάνα σε βάρος της Αλεξανδρούπολης και της Σούδας στο πλαίσιο άσκησης της πολεμικής αεροπορίας της Ρωσίας, χαρακτηρίζοντάς τα άκρως ανησυχητικά, καλώντας τη κυβέρνηση να πάρει θέση ανεξάρτητα από την εγκυρότητα ή όχι της συγκεκριμένης είδησης. «Το βέβαιο είναι», τόνισε, «ότι οι πρόβες ενός πιο γενικευμένου πολέμου δίνουν και παίρνουν από τη μια και την άλλη πλευρά, με την Ελλάδα να αποτελεί διαπιστωμένο στόχο, λόγω των αμερικάνικων βάσεων και των άλλων υποδομών για την εξυπηρέτηση του αμερικανοΝΑΤΟικού σχεδιασμού, που έχουν πολλαπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια, με ευθύνη της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων».

Δεν είναι χρέος του λαού το κόστος του πολέμου

Τέλος, κάλεσε τον λαό να μην δεχθεί να πληρώσει τον πόλεμο, να μην συμβιβαστεί με τον νέο αντιλαϊκό «κορσέ» και τα μέτρα που ετοιμάζονται στο όνομα των έκτακτων αναγκών. «Μόνη λύση», είπε, «είναι η εργατική – λαϊκή οργάνωση για την αντεπίθεση. Δίνουμε τη μάχη, πρωτοστατούμε οι κομμουνιστές όπως και για την επιτυχία της απεργίας στις 6 του Απρίλη, έτσι και τώρα για την επιτυχία της απεργίας της Πρωτομαγιάς, αλλά και κάθε μέρα για να δυναμώσει η οργάνωση στα σωματεία, η δράση για όλα τα προβλήματα που απασχολούν την εργατική λαϊκή οικογένεια.

Δίκαιος είναι ο πολύμορφος αγώνας των λαών κατά της ιμπεριαλιστικής περικύκλωσης και εισβολής κατά της συμμετοχής των παιδιών του λαού στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Δίκαιος είναι ο αγώνας των λαών για την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας, κατά της ξενικής κατοχής. Δίκαιος είναι ο πολύμορφος αγώνας για τις ανάγκες και τα δικαιώματα των λαών, στον δρόμο της ανατροπής της αστικής εξουσίας, για μια νέα σοσιαλιστική κοινωνία.

Αυτός είναι ο δρόμος, για να μπει τέλος στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, στην καπιταλιστική εκμετάλλευση και βαρβαρότητα, για τη συναδέλφωση των λαών.

Αυτός είναι ο δρόμος που φωτίζει την πραγματική προοπτική, για να μπορούν οι λαοί να ζήσουν με ειρήνη, ασφάλεια, αδερφοσύνη και με αμοιβαία επωφελείς σχέσεις, όπως έζησαν οι λαοί της Ρωσίας και της Ουκρανίας για δεκαετίες, όταν οι ίδιοι βρίσκονταν στο τιμόνι της εξουσίας, είχαν στα χέρια τους τον πλούτο που παρήγαγαν, οικοδομούσαν μια καινούργια σοσιαλιστική κοινωνία.

Αυτή είναι η σωστή πλευρά της Ιστορίας για τον ελληνικό λαό, για τους λαούς όλου του κόσμου!

Σε αυτόν τον αγώνα, το ΚΚΕ δίνει όλες του τις δυνάμεις, ώστε ο ελληνικός λαός και οι άλλοι λαοί να αγωνιστούν ενάντια στον εθνικισμό και τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες των αστικών τάξεων, για να δυναμώσει η κοινή πάλη των εργαζομένων ανεξάρτητα από χρώμα, θρησκεία, εθνοτική καταγωγή, για να ξεμπερδέψουν τελικά με το σύστημα που γεννά μόνο φτώχεια, εκμετάλλευση και πολέμους».

Προηγούμενο άρθροΤουρκικά UAV’s καταπάτησαν το «ποτέ την Κυριακή» στο Αιγαίο κάνοντας 12 παραβιάσεις
Επόμενο άρθροΟικολογική Εταιρεία Έβρου: «Αναίτια υλοτόμηση και αλόγιστη κλάδευση δένδρων στην Αλεξανδρούπολη καταγγέλλουν οι πολίτες»