Σε τραγική κατάσταση βρίσκονται οι μικροπωλητές βιομηχανικών ειδών της περιοχής μας, ιδιαίτερα στο παζάρι της Ξάνθης, μετά το πολύμηνο αναγκαστικό κλείσιμό τους, λόγω των περιοριστικών μέτρων, από το πρώτο κιόλας κύμα της πανδημίας. Η κατάσταση των βιοπαλαιστών επαγγελματιών των Λαϊκών Αγορών έχει οδηγήσει εκατοντάδες οικογένειες σε απόγνωση. Οι όροι και οι προϋποθέσεις που μπήκαν για την οικονομική τους στήριξη, από τους περισσότερους δεν πληρούνταν, με αποτέλεσμα να κάνουν  οι περισσότεροι γιορτές χωρίς ευρώ στη τσέπη. Την ίδια ώρα βέβαια βρίσκονται δις ευρώ για επιδοτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων κάθε κλάδου.

Τη στήριξη των μεγαλοεπιχειρηματιών τη νιώθουνε καλά όμως και  οι αυτοαπασχολούμενοι και στο στεγασμένο εμπόριο καθώς μετά το click away, που εξυπηρέτησε τις μεγάλες εμπορικές αλυσίδες όταν φράκαραν οι ταχυμεταφορές από τις αυξανόμενες παραγγελίες τους και τα σούπερ μάρκετ, η κυβέρνηση επανέφερε το πλήρες κλείσιμο των εμπορομάγαζων και όσων άλλων είχε ανοίξει πριν τις γιορτές, προσδιορίζοντας την ίδια ώρα το άνοιγμα της εστίασης για τα τέλη Φλεβάρη!

Είναι προκλητικό πως την ίδια ώρα που οι αυτοαπασχολούμενοι οδηγούνται στο κλείσιμο υποτίθεται για να κερδηθεί χρόνος για τη στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας, η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά  να θωρακίσει το δημόσιο σύστημα υγείας με μαζικές μόνιμες προσλήψεις, με επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας και όχι δωράκια στους επιχειρηματικούς ομίλους του κλάδου, αρνείται να ελέγχει συστηματικά τους μεγάλους χώρους δουλειάς που αποτελούν τον κατεξοχήν χώρο μετάδοσης του ιού αυτό το διάστημα. Ταυτόχρονα το πώς εννοεί την αξιοποίηση του διαστήματος του Locdown τη βλέπουμε και με το τμηματικό άνοιγμα των σχολείων σε λίγες μέρες χωρίς να έχει παρθεί μέσα σε αυτούς τους δυόμιση μήνες κανένα απολύτως μέτρο από αυτά που διεκδικούσαν μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί για την ασφαλή λειτουργία τους (μείωση μαθητών ανά τμήμα, τεστ, περισσότερες καθαρίστριες, κτλ).

Είναι ολοφάνερο ποια συμφέροντα εξυπηρετεί η κυβέρνηση της ΝΔ. Όμως στην ίδια ρότα κινούνται και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ και όσοι νοιάζονται για τα κέρδη του κεφαλαίου όπως ο Βελόπουλος. Πέρα από το ότι συνέβαλαν από κυβερνητικές θέσεις, στο πρόσφατο παρελθόν, στην απαξίωση  και συρρίκνωση του δημόσιου συστήματος υγείας, σήμερα που πληρώνει ο λαός το «μάρμαρο» βάζουν πλάτη στη πολιτική της κυβέρνησης, προτείνοντας αγώνες … μετά την πανδημία. Αποτελούν τροχοπέδη στην ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών γιατί είναι η  άλλη όψη του ίδιου νομίσματος στην κυβερνητική εναλλαγή με στόχο να συνεχίζεται η αντιλαϊκή πολιτική υπέρ του κεφαλαίου.

Το ΚΚΕ από την πρώτη  στιγμή εκδήλωσης της πανδημίας βρέθηκε στο πλευρό του εργαζόμενου λαού και διαμόρφωσε αιτήματα για την προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων του, καλώντας τον να μην αναστείλει τους αγώνες. Πρόβαλε ειδικά μέτρα για τη στήριξη όλων των αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών, των εργαζομένων και των μικρομεσαίων αγροτών, της λαϊκής οικογένειας.

Στεκόμαστε στο πλευρό των βιοπαλαιστών επαγγελματιών των Λαϊκών Αγορών, όπως και όλων των αυτοαπασχολούμενων. Ο αγώνας τους είναι δίκαιος, αφορά την επιβίωσή τους και μπορεί και πρέπει να γίνει με όλα τα μέσα προστασίας, ώστε να λάβουν άμεσα οικονομική στήριξη για το αναγκαστικό κλείσιμό τους από το κράτος λόγω covid19.

Καλούμε τους αυτοαπασχολούμενους στις λαϊκές αγορές, στο λιανεμπόριο αλλά και στους άλλους πληττόμενους κλάδους και με καλυμμένα στόματα να διεκδικήσουν τα δίκαια αιτήματα για:

  • Την άμεση ένταξη όλων των επαγγελματιών στο επίδομα ειδικού σκοπού
  • Την επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000€, την κατάργηση ΕΝΦΙΑ και τέλους επιτηδεύματος, τη μείωση των έμμεσων φόρων.
  • Τη διαγραφή τόκων, προστίμων, 30% των υπόλοιπων χρεών στην εφορία και τις τράπεζες. 50% για όσους έκλεισαν την επιχείρησή τους.
  • Την επιδότηση των εισφορών ατομικής ασφάλισης  για όσο διάστημα κρατούν τα μέτρα περιορισμού, χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων.
  • Την αναστολή των ρυθμίσεων σε τράπεζες, ρεύμα, νερό, τηλέφωνο, χωρίς χαράτσια που δεν αφορούν τη κατανάλωση.
  • Την αναστολή κατασχέσεων και την απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Καθιέρωση ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού για τους α/α.
  • Την απαλλαγή από δημοτικά τέλη για 6 μήνες και από τα ενοίκια όσων μισθώνουν δημοτικές ή κρατικές εγκαταστάσεις και παραμένουν κλειστά.
  • Την χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όσους έκλεισαν την επιχείρησή τους χωρίς άλλους όρους και προϋποθέσεις.
Προηγούμενο άρθροΈνωση Καταστημάτων Εστίασης Ορεστιάδας: Ο Μηταράκης κινήθηκε αιφνιδιαστικά, για να μην προλάβουμε ν’ αντιδράσουμε
Επόμενο άρθροΚαστρινοί Διάλογοι: Διαδικτυακή εκπομπή με θέμα «Πλωτινόπολη: Παρελθόν – Παρόν – Μέλλον»