“Κυρ. Μητσοτάκης: “Ο Έβρος είναι πάντα όρθιος”.   

Εγώ πάλι λέω: Μη πεθάνει όρθιος, σαν τα δέντρα”

Γράφει ο Χρήστος Κηπουρός

 

 “Μια μυστική οργάνωση, πολύ καλά δικτυωμένη, γεμίζει τον κόσμο ψέματα. Από εκείνα τα όμορφα ψέματα που γεννούν την ελπίδα. Ψεύτικη ελπίδα, θα σκεφτείτε. Κι αν τα ψέματα έχουν αποτέλεσμα; Αν ανατρέπουν φριχτά γεγονότα κι αν αλλάζουν καταστροφικές προθέσεις; Αν, ακόμα κι όταν αποκαλύπτονται, το «θύμα» τους νιώθει όχι την απογοήτευση, αλλά τη ζεστασιά της καρδιάς που είπε ψέματα για να το προστατεύσει;”

“Περικοπή από το έργο: “Τα δέντρα πεθαίνουν όρθια” του Alejandro Casona”

 

Πολλοί θα θυμούνται το ευφυολόγημα Μητσοτάκη: “Ο Έβρος είναι πάντα όρθιος”, που είχε πει στην Αλεξανδρούπολη,  ως απάντηση σε ρήση Βουλευτή του, ότι είναι ο μόνος αρσενικός Νομός.

Αφορμή της επίσκεψης του πρωθυπουργού στο Νομό, στις αρχές του περασμένου Μαρτίου, ήταν οι χιλιάδες απόπειρες των ήπιων εισβολών των διακινούμενων από την Τουρκία προσφύγων και μεταναστών. Κάτι που εξελίχθηκε σε μια μεγάλη αμυντική επιτυχία της ένστολης Ελλάδας και αντίστοιχη Τουρκική ήττα.

Ποιος όμως να το έλεγε ότι σε λιγότερο από ένα χρόνο από τότε, τα έργα και οι ημέρες της Κυβέρνησης με την επί θύραις νέα δομή στο Φυλάκιο, θα προκαλέσουν συνειρμούς με τον τίτλο του γνωστού θεατρικού: “Τα δέντρα πεθαίνουν όρθια”, του Casona Alejandro {Βλέπετε εικόνα Α΄, κάτω μέρος, από την ομώνυμη παράσταση στο θέατρο Βαφείο}.

Παρατέθηκε λοιπόν μια χαρακτηριστική περικοπή, στην αρχή του γραπτού, με τη διευκρίνηση, ότι κάθε ομοιότητα με πρόσωπα και καταστάσεις είναι εντελώς συμπτωματική και ουδεμία σχέση έχει με την πραγματικότητα, όπως λέγεται! Έστω και αν οι συνειρμοί δείχνουν ότι έχει!!

Γιατί στην περίπτωση του Έβρου, πέραν των ομοιοτήτων του με το θεατρικό και των κοινών τους  ψεμμάτων, υπάρχει και κάτι άλλο. Ο λόγος για την διαμέσου της νέας δομής και πολεοδόμησης  εγκατάσταση Τουρκικής Ισλαμικής καρκινικής αποικίας, στο Φυλάκιο της Ορεστιάδας.

Και όχι μόνο αυτό αλλά και μεταστάσεις, με τα Τουρκικά bypass του ποταμού Έβρου και τις νέες διόδους {βλέπετε εικόνα Α΄, άνω μέρος}, τόσο από το θαλάσσιο Νότο, όσο και τον Ηπειρωτικό Βουλγαρικό Βορρά, οι οποίες θα επισπεύσουν τις δυσμενείς εξελίξεις.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση πάντως, δεν θα ισχύει το ερώτημα: “Ακόμα κι όταν αποκαλύπτονται, το «θύμα» τους νιώθει όχι την απογοήτευση, αλλά τη ζεστασιά της καρδιάς που είπε ψέματα για να το προστατεύσει;” Ούτε βέβαια θα υπάρξει πολιτική που να ασπαστεί το βιβλικό ρητό του Ματθαίου, 5:39: «Όστις σε ραπίσει επί την δεξιάν σιαγόνα, στρέψον αυτώ και την άλλην».

Η καταφυγή του σημερινού γραπτού, σε περικοπές θεατρικών έργων, όσο και σε αντίστοιχες του Ευαγγελίου, γίνεται μήπως και πεισθούν έστω με τον τρόπο αυτό, όσοι δεν παίρνουν από λόγια πολιτικής. Η οποία, αν και η πιο σπουδαία, κατά το Δημόκριτο, τέχνη, οφείλω να ομολογήσω, ότι σηκώνει τα χέρια ψηλά. Όπως το ίδιο κάνει η ιατρική επιστήμη, σε παρεμφερείς περιπτώσεις.

Αν μάλιστα, εσείς, όπως οι προκάτοχοί σας και οι προκάτοχοι αυτών, είχατε τη μοναδική ευκαιρία να κτίσετε νέα πόλη στη Θράκη, τη Ρωμανία, την πρόταση ίδρυσης της οποίας προσυπέγραψαν 204 Βουλευτές, τότε ούτε η ψυχιατρική μπορεί να ερμηνεύσει την επιλογή σας, για Τουρκόπολη στον Έβρο.

Για να αποτραπεί λοιπόν αυτό το τελευταίο, ο μόνος τρόπος κύριοι κύριοι Κυβερνώντες, είναι η ακύρωση της συγκεκριμένης σας απόφασης. Δεν τη θέλει την Τουρκική αυτή πόλη ο λαός. Πάρτε το Μηταράκη σας, και μπρος.

Πόσο μάλλον όταν δύο τουλάχιστον είναι οι αναμεμειγμένες ξένες χώρες. Τόσο η Τουρκία με τα προδιαγεγραμμένα Bypass στον Έβρο ποταμό, όσο και η παλαιόθεν φιλοτουρκική Γερμανία, με τη χρηματοδοτική συνδρομή στο νέο deal. Θέματα που ανέλυσα διεξοδικά, όσο και αποδεικτικά, στο πρόσφατο γραπτό με τίτλο: “Πως τεκμαίρεται, ο Τουρκικός δάκτυλος, στο Φυλάκιο του Έβρου”.

Προηγούμενο άρθροΓιάννης Ναϊτίδης: “Ας τιμήσουμε τον Άγιο Αθανάσιο ανάβοντας το καντηλάκι στο σπίτι μας”
Επόμενο άρθροΒίβιαν Κουρμπανιάν: “Είναι μια ευχάριστη ήμερα για τα καταστήματα – Κρατάμε όλα τα υγειονομικά μέτρα”