Αναβίωση του εθίμου “Τάξιμο στον Άγιο Αθανάσιο”

Κάθε χρόνο τέτοιες μέρες, στο Δημοτικό Διαμέρισμα Μαΐστρου, οι κάτοικοί του, τηρώντας την παράδοση των προγόνων μας και χωρίς διακοπή από το 1926 στο πέρασμα των χρόνων, πραγματοποιούσαν το έθιμο, Τάξιμο στον Άγιο Αθανάσιο.

Οι κάτοικοι της Μαΐστρου, από την Αίνο της Ανατολικής Θράκης σύμφωνα με τις μαρτυρίες των πιο ηλικιωμένων κατοίκων, τιμούσαν τον Άγιο Αθανάσιο, με κουρμπάνι, σε παρεκκλήσι του Αγίου έξω από το χωριό τους, οποιες κι αν ήταν οι καιρικές συνθήκες, το έθιμο πραγματοποιούνταν χάρη στη πίστη, στο μεράκι και την αγάπη των κατοίκων του οικισμού και των μελών του Πολιτικού Συλλόγου Μαΐστρου.

Το έθιμο αυτό για εμάς είναι το στέρεο νήμα που μας συνδέει με τις γενιές των προγόνων μας, το νήμα που κρατά δεμένες τις γενιές στο πέρασμα των χρόνων με το σήμερα, κρατώντας τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις του οικισμού μας.

Το «Τάξιμο στον Άγιο Αθανάσιο» φέτος δε θα γίνει.

Δε θα ηχήσουν οι φωνές των μικρών και μεγάλων στους δρόμους του χωριού περνώντας πόρτα – πόρτα και ζητώντας την προσφορά του καθενός για την τέλεση του εθίμου. Δε θα καθαρίσουν οι κυρίες του οικισμού το σιτάρι για να γίνει το παραδοσιακό πλιγούρι, δε θα μπει το κρέας στα καζάνια με την εξαιρετική συνταγή των παλαιοτέρων και με την συμμετοχή και την γαστρονομία των νέων μας, δε θα ηχήσουν τα όργανα για να χορέψουμε μέχρι το πρωί οι κάτοικοι, ούτε θα πουμε τα χρόνια πολλά με τα όργανα στα σπίτια των εορταζόντων, ούτε η εικόνα του Αγίου θα περιφερθεί από τα μέλη του Συλλόγου με τις παραδοσιακές φορεσιές.

Το έθιμο φέτος δε θα γίνει να διαφυλαχθεί η δημόσια υγεία, τηρώντας αυστηρά τα υγειονομικά πρωτόκολλα και λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα που ορίζει το κράτος για τον περιορισμό της μετάδοσης του ιού, γιατί σεβόμαστε την κάθε ζωή που χάθηκε το χρόνο αυτό από την πανδημία, σεβόμαστε τον πόνο των ανθρώπων και των οικογενειών που δοκιμάστηκαν, την υπομονή και την καρτερία των ανθρώπων που τήρησαν και συνεχίζουν να τηρούν τα μέτρα, τον αγώνα, την αυτοθυσία και τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των ανθρώπων που υπηρετούν την υγεία.

Τιμώντας λοιπόν την παράδοση ενός αιώνα που θέλει το έθιμο του χωριού μας να είναι η ευλογία για το καλό της χρονιάς, ας τιμήσουμε τον Άγιο Αθανάσιο ανάβοντας το καντηλάκι στο σπίτι τους, με μια προσευχή για να μπορέσουμε όλοι μας γεροί και δυνατοί να ανταμώσουμε ξανά, να χορεψουμε και να αναβιώσουμε το έθιμο του οικισμού μας, ενωμένοι και πιο δυνατοί.

Ο Άγιος Αθανάσιος να βοηθάει και να προστατεύει όλους μας.

Χρόνια πολλά στις εορτάζουσες και στους εορτάζοντες.

Γιάννης Ναϊτίδης

Πολιτιστικός Σύλλογος Μαΐστρου

Προηγούμενο άρθροΕπιστολή Αστυνομικών Αλεξανδρούπολης σε Πρωθυπουργό: “Σταματήστε την επέκταση του ΚΥΤ Φυλακίου”
Επόμενο άρθρο“Κυρ. Μητσοτάκης: “Ο Έβρος είναι πάντα όρθιος” – Εγώ πάλι λέω: Μη πεθάνει όρθιος, σαν τα δέντρα” (γράφει ο Χρήστος Κηπουρός)