Λαϊκή Συσπείρωση ΑΜΘ: Πρόταση για συζήτηση προ Ημερήσιας Διάταξης με θέμα: Χορήγηση κρατικών ενισχύσεων στον τομέα της Αιγοοπροβατοτροφίας

86 0

Πρόταση για συζήτηση προ Ημερήσιας Διάταξης

ΘΕΜΑ: Χορήγηση κρατικών ενισχύσεων στον τομέα της Αιγοοπροβατοτροφίας.

ΠΡΟΣ: κ. Πρόεδρο Περ/κού Συμβουλίου

            κ. Χ. ΜΕΤΙΟ Περιφερειάρχη Ανατ. Μακ. – Θράκης         

            ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: Προς τους επικεφαλής των Περιφερειακών Παρατάξεων

 

Με βάση την ΚΥΑ 3836/9-9-2020 που αφορά την χορήγηση κρατικών ενισχύσεων στον τομέα της Αιγοπροβατοτροφίας, λόγω πανδημίας, ενισχύονται οι κτηνοτρόφοι οι οποίοι διαθέτουν εκμεταλλεύσεις με τουλάχιστον 20 ενήλικα θηλυκά αιγοπρόβατα και οι οποίοι έχουν παραδώσει γάλα εντός του 2019, έχουν υποβάλει ΕΑΕ το έτος 2019 και διατήρησαν την εκμετάλλευση τους έως 31/12/2019.

Το ποσό που θα καταβληθεί ως ενίσχυση ανέρχεται στα 3,8 ευρώ ανά θηλυκό αγριοπρόβατο.

Στο  παράρτημα II της ΚΥΑ αναφέρονται τα νησιά τα οποία διαθέτουν τυροκομεία και επομένως υπάρχει δυνατότητα παράδοσης γάλατος από τους κτηνοτρόφους.

Στο παράρτημα II συμπεριλαμβάνεται και η Σαμοθράκη όπου λειτουργεί τυροκομείο μικρής δυναμικότητας. Το συγκεκριμένο τυροκομείο έχει την δυνατότητα να απορροφήσει την παραγωγή γάλατος από 44 εκμεταλλεύσεις. Όταν στο νησί υπάρχουν συνολικά 273 εκμεταλλεύσεις.

Επίσης στον ορεινό όγκο της περιφέρειάς μας υπάρχουν εκατοντάδες κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις που δεν πωλούν γάλα εξαιτίας του ότι οι βιομηχανίες γάλατος δεν το απορροφούν.

Οι δύο περιοχές αυτές (Σαμοθράκη και Ορεινός όγκος) που είναι οι κύρια πληττόμενες από την πανδημία, εξαιτίας της μη πώλησης των αμνοεριφίων, που είναι και η μοναδική πηγή εισοδήματος από την εκμετάλλευση, εξαιρούνται της καταβολής έστω και αυτής της μικρής ενίσχυσης.

Θεωρούμαι ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο και ο Περιφερειάρχης να παρέμβουν άμεσα προς το ΥΠΑΤ και Υπουργείο Οικονομικών για την αποκατάσταση της αδικίας.

Η οποιαδήποτε αδιαφορία αποτελεί πολιτικό έγκλημα σε βάρος των κτηνοτροφών της περιοχής μας.

Ταυτόχρονα καλούμαι τους αγροτικούς φορείς και τους ίδιους τους κτηνοτρόφος να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους

 

Τρέλλης Χρήστος

Συμεωνίδης Θεόδωρος

Στεφανίδης Γιάννης

Σχετικά άρθρα

Δήμος Ελληνικού – Αργυρούπολης: Ντύνουμε στα γαλανόλευκα την πόλη μας – Μία Ελληνική σημαία σε κάθε μαθητή

Δημοσιεύτηκε από: - 26 Οκτωβρίου 2020 0
Δήλωση του Δημάρχου Ελληνικού – Αργυρούπολης Γιάννη Κωνσταντάτου σχετικά με την πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής να μοιράσει σε όλους τους μαθητές της…

2,6 εκατομμύρια ευρώ για την αξιοποίηση των παλαιών αποθηκών του ΟΣΕ στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας ΑΜΘ

Δημοσιεύτηκε από: - 7 Μαρτίου 2018 0
Με απόφαση του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστου Μέτιου, το έργο της ανάδειξης και αξιοποίησης των παλαιών αποθηκών…