Οι εξελίξεις στην Μόσχα έφεραν πανικό στην Αθήνα. Μετά το διάγγελμα του Βλάντιμιρ Πούτιν και την αναγνώριση του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ ως ανεξάρτητες Δημοκρατίες σήμανε συναγερμός στην Αθήνα καθώς μια ενδεχόμενη πολεμική σύρραξη θα έχει επιπτώσεις σε πολλά πεδία για την χώρα μας.
Το πρωί της Τρίτης συνεδρίασε το ΚΥΣΕΑ υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και με τη συμμετοχή του υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κώστα Σκρέκα έγινε μία πρώτη ανάλυση των κινδύνων που εγκυμονούν οι ανησυχητικές εξελίξεις στην ουκρανική κρίση αλλά και όλων των κινδύνων με τις οποίες μπορεί να έρθει αντιμέτωπη η χώρα μας.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η ενεργειακή επάρκεια της χώρας καθώς και η ασφάλεια της ελληνικής ομογένειας στη Μαριούπολη είναι τα θέματα που θα απασχολήσουν την σημερινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ.
Προφανώς ωστόσο η Αθήνα θέλει να εξετάσει το πώς θα κινηθεί σε μια ενδεχόμενη απόφαση των ΗΠΑ ή του ΝΑΤΟ να επέμβουν στρατιωτικά. Διπλωματικοί κύκλοι επεσήμαιναν πάντως ότι κάτι τέτοιο δεν φαίνεται για την ώρα ωστόσο όλα δείχνουν ότι στην περίπτωση που υπάρξει πολεμική εμπλοκή ενδέχεται να ζητηθεί η Σούδα για να χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά αεροναυτικών δυνάμεων και η Αλεξανδρούπολη για τη μεταφορά δυνάμεων στην Ανατολική Ευρώπη.
Μια τέτοια εξέλιξη φυσικά θα ήταν ιδιαίτερα αρνητική για την χώρα μας καθώς η Ελλάδα θα γινόταν μέρος του προβλήματος.
Σε ότι αφορά τους 150.000 Έλληνες ομογενείς που ζουν και εργάζονται στην Μαριούπολη όλα δείχνουν ότι για την ώρα δεν αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα καθώς βρίσκονται μακριά από τις δύο περιοχές που θέλει να αναγνωρίζει ως ανεξάρτητες Δημοκρατίες ο Πούτιν.
Σήμερα πάντως ο υπουργός Ενέργειας θα παρουσιάσει στο ΚΥΣΕΑ όλα τα πιθανά σενάρια από τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει μια πολεμική σύρραξη για την χώρα μας. Σε αυτά τα σενάρια σημαντικό ρόλο θα παίξει ο χρόνος που θα κρατήσει μια πιθανή κρίση ενώ αναμένεται να εξεταστεί και η πιθανή διακοπή της παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα ήταν ιδιαίτερα αρνητικό για την Ελλάδα καθώς η χώρα μας καλύπτει τις ενεργειακές της ανάγκες με ρωσικό αέριο σε ποσοστό της τάξης του 40 με 45%.
Στην σύσκεψη που είχε γίνει πριν από λίγες μέρες πάντως στο Μέγαρο Μαξίμου με θεσμικούς παράγοντες της αγοράς ενέργειας είχε συμφωνηθεί και η αναζήτηση και εναλλακτικών πηγών τροφοδοσίας και από άλλες χώρες (π.χ. Αίγυπτος και Αλγερία) για τη μεταφορά LNG με πλοία.
Ακόμα η κατάσταση στην Ουκρανία προκαλεί και μία επιπρόσθετη ανησυχία, δεδομένου πως τόσο η Ουκρανία όσο και η Ρωσία είναι χώρες παραγωγής λιπασμάτων, τα οποία ήδη έχουν δεχτεί μεγάλες ανατιμήσεις, ενώ η Ουκρανία είναι ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγικούς προορισμούς για τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα.
ΠΗΓΗ www.topontiki.gr