Παύλος Α. Μιχαηλίδης: “Ανάγκη νέων υποδομών στην Αλεξανδρούπολη για προσχολική και πρωτοβάθμια σχολική στέγη”

Δημοσιεύτηκε στις: at 23 Οκτωβρίου 2019
73 0

Δυστυχώς στο ξεκίνημα μιας ακόμη σχολικής χρονιάς, εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές του δήμου Αλεξανδρούπολης, έχουν να αντιμετωπίσουν το σοβαρότατο ζήτημα των ελλείψεων σε σχολικές μονάδες.

Ειδικά το πολεοδομικό συγκρότημα, λόγω της πληθυσμιακής του γιγάντωσης, αποτελεί δυστυχώς μοναδικό -αρνητικό- φαινόμενο στην Ελλάδα, με δυσανάλογη αντιστοιχία πληθυσμού-αριθμού σχολείων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν το 5ο και 6ο δημοτικό, τα οποία αναγκάζονται να «εξυπηρετήσουν» μια πολύ μεγάλη περιοχή του πολεοδομικού συγκροτήματος με πολλές νέες οικογένειες, με αποτέλεσμα την συσσώρευση εκατοντάδων μαθητών, εξαιτίας απουσίας ικανού αριθμού σχολείων στην ευρύτερη περιοχή.

Το ίδιο συμβαίνει και στην προσχολική βαθμίδα, με συνθήκες που μας γυρίζουν χρόνια πίσω και που πρέπει όλους να μας ανησυχήσουν και να μας προβληματίσουν. Αίθουσες ελάχιστων τ.μ., με ανύπαρκτες υποδομές σε εντελώς ακατάλληλες κτηριακές εγκαταστάσεις. Επικίνδυνες αυλές λίγων τετραγωνικών μέτρων αν και προορίζονται και για τις ψυχοκινητικές και άλλες δραστηριότητες που υπαγορεύουν τα αναλυτικά προγράμματα σε κάθε εκπαιδευτική βαθμίδα.

Είναι γνωστό ότι οι σύγχρονες αντιλήψεις για το εκπαιδευτικό περιβάλλον ειδικά της προσχολικής αγωγής υπογραμμίζουν τη σημασία του σχολικού χώρου στην τελική διαμόρφωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Η νέα δημοτική αρχή οφείλει άμεσα να προβεί στις απαραίτητες διαδικασίες για την δημιουργία νέων πρότυπων σχολικών μονάδων σε έκταση 32 στρεμμάτων του πρώην στρατοπέδου «Παρμενίων», που παραχωρήθηκαν από τον Στρατό στο Δήμο Αλεξανδρούπολης.

Θυμίζω πως η πρώτη επίσημη εξαγγελία για το θέμα αυτό ήταν στις 17 Ιουλίου 2014 σε συνάντηση εργασίας με τον τότε Εβρίτη Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων τον Αλέξανδρο Δερμεντζόπουλο.

Ακολούθησε στις 14 Ιανουαρίου 2016 συνάντηση του Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. με τον πρώην Δήμαρχο Αλεξ/πολης, τον τότε Αντιδήμαρχο και Πρόεδρο της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας κ. Γερακόπουλο Χ. καθώς και υπηρεσιακούς παράγοντες από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου.

Σε εκείνη την συνάντηση, υπήρξαν ρητές δεσμεύσεις της προηγούμενης διοίκησης μεταξύ άλλων και για τα εξής δύο θέματα:

Α. πως προχωρεί η μελέτη για την ανέγερση κτηρίου για να στεγάσει (2) δύο νηπιαγωγεία στο χώρο του πρώην στρατοπέδου «Παρμενίωνα»,

Β. πως άμεσα θα ξεκινούσε η μελέτη που θα είχε ολοκληρωθεί μέχρι τέλος Μαΐου του 2016, για ένα 9/θεσιο Δημοτικό Σχολείο, επίσης στον ίδιο χώρο.

Δυστυχώς μέχρι και σήμερα, η περιοχή του «Παρμενίωνα» (ΦΕΚ 2013 97 ΑΑΠ Έγκριση πολεοδόμησης της έκτασης του πρώην στρατοπέδου) παραμένει ανεκμετάλλευτη σε ότι αφορά την δημιουργία σχολικών μονάδων, αν και αποτελεί μια ιδανική λύση τόσο λόγω έκτασης, όσο και λόγω θέσης.

Τέλος οφείλουμε να επισημάνουμε τα δεκάδες αιτήματα των Δ/ντών και Προϊσταμένων των σχολικών μονάδων για επισκευές, μικροεπισκευές και συντήρηση.

Δικαιολογίες για δήθεν οικονομική στενότητα δεν ευσταθούν, από την στιγμή που δαπανώνται χιλιάδες ευρώ σε δημόσιες σχέσεις και σε υπερβολικές επιχορηγήσεις ορισμένων αθλητικών και πολιτιστικών συλλόγων.

Παύλος Α. Μιχαηλίδης

Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος

Μέλος του ΔΣ της ΠΕΔ/ΑΜΘ

Σχετικά άρθρα

Εκδήλωση – ημερίδα με ομιλητή τον ευρωβουλευτή του ΚΚΕ κ. Σωτήρη Ζαριανόπουλο και θέμα: «Ο νότιος ενεργειακός διάδρομος της ΕΕ, η σημασία της Αλεξανδρούπολης»

Δημοσιεύτηκε από: - 18 Μαρτίου 2018 0
από το www.902.gr Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αλεξανδρούπολη η εκδήλωση – ημερίδα με θέμα: «Ο νότιος ενεργειακός διάδρομος της ΕΕ,…

Εγκλημα στην… Εγνατία οδό

Δημοσιεύτηκε από: - 20 Σεπτεμβρίου 2016 0
Συντάκτης: Χαρά Τζαναβάρα «Οικονομικό έγκλημα» χαρακτηρίζουν οι εργαζόμενοι στην «Εγνατία Οδό» την παραχώρηση σε ιδιώτες του ολοκληρωμένου αυτοκινητόδρομου. Σύμφωνα με το…

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΛΟΓΩ ΦΟΒΟΥ Ή ΕΞΑΘΛΙΩΜΕΝΟΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΔΟΥΛΟΙ. (του Μάνδαλου Παναγιώτη)

Δημοσιεύτηκε από: - 3 Νοεμβρίου 2015 0
Το φαινόμενο της μετανάστευσης αποτελεί από τις αρχαιότερες μεθόδους μετακίνησης πληθυσμών, στην παγκόσμια ιστορία. Από αυτό το φαινόμενο μάλιστα υπήρξε…

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για τον πρωτογενή τομέα που διοργάνωσε η παράταξη ΔΗΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ – ΠΡΩΤΑ ΕΣΥ

Δημοσιεύτηκε από: - 13 Μαΐου 2019 0
Με σύνθημα “Σχεδιάζουμε με επίκεντρο τον Άνθρωπο, τη Γη και τη Θάλασσα”, η δημοτική παράταξη “Δήμος για Όλους Πρώτα Εσύ”…