Η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση από άποψη σεισμικότητας στην Ευρώπη και την 6η σε παγκόσμιο επίπεδο και οι ισχυροί σεισμοί είναι μια συνεχιζόμενη απειλή για όλες τις περιοχές της χώρας.

Παρ’ όλα αυτά δεν έχουν πραγματοποιηθεί καθόλου προσεισμικοί έλεγχοι των σχολικών κτιρίων από το 2011 έως και το 2017 (και αυτοί οι ελάχιστοι έλεγχοι που ξεκίνησαν το 2017 σταμάτησαν το 2018).

Επίσης, τα σχολικά κτίρια είναι στην πλειονότητα τους παλαιά και με ξεπερασμένες αντισεισμικές προδιαγραφές.
Ανάμεσα στα σοβαρά ζητήματα που εντάσσονται στις αρμοδιότητες της Πολιτικής Προστασίας, είναι και αυτό του προσεισμικού ελέγχου και της αντισεισμικής θωράκισης ιδιαίτερα των σχολικών μονάδων, που ανήκουν στην ευθύνη του εκάστοτε Δήμου.

Οι απαραίτητες άμεσες δράσεις είναι η επίσημη αλληλογραφία με τις “Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.” σε ότι αφορά τον έλεγχο τρωτότητας των σχολείων και παράλληλα μια συζήτηση με το παράρτημα του Τεχνικού Επιμελητηρίου (ΤΕΕ) με σκοπό το ενδεχόμενο σύναψης μίας προγραμματικής σύμβασης για να αναλάβουν όχι μόνο τα σχολεία αλλά και άλλες κτιριακές υποδομές, σε μία συνεργασία πιο διευρυμένη. Πέρα από την αντισεισμική προστασία των κτιρίων, οι έλεγχοι θα πρέπει να καλύπτουν όλα τα δομήματα, μνημεία, γέφυρες και λοιπά τεχνικά έργα.

Ως Δήμος οφείλουμε παράλληλα να πιέσουμε την πολιτεία ώστε να δοθούν μόνιμα οικονομικά κίνητρα για την αντισεισμική ενίσχυση και των επικίνδυνων ιδιωτικών κτιρίων. Προτείνουμε, κατά το πρότυπο της Ιταλίας, να εφαρμοστεί έκπτωση φόρου 40% για τις δαπάνες επεμβάσεων με συγκεκριμένο μέγιστο φορολογικό όφελος.
Ιδιαίτερα σημαντική είναι η ανακατασκευή κενών, παλαιών και διατηρητέων κτιρίων.

Τέλος υπενθυμίζουμε πως πρωτοβάθμιο και δευτεροβάθμιο προσεισμικό έλεγχο και όπου χρειαστεί εκπόνηση Στατικής Επάρκειας και κατάρτιση Τευχών Δημοπράτησης για τις αναγκαίες επεμβάσεις προβλέπει πρόσφατη προκήρυξη του υπουργείου Εσωτερικών «Δράσεις για υποδομές που χρήζουν αντισεισμικής προστασίας (προσεισμικός έλεγχος)», προϋπολογισμού 40.000.000 ευρώ, στο πλαίσιο του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης».

Ιδιαίτερα η αντισεισμική προστασία σχολικών κτιρίων περιλαμβάνεται στις 11 προκηρύξεις του αναπτυξιακού προγράμματος για την Αυτοδιοίκηση «Αντώνης Τρίτσης», συνολικού ύψους 2,5 δισ. ευρώ, που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση και δρομολογεί το Υπουργείο Εσωτερικών.

Σε πρώτο στάδιο, θα γίνεται με ευθύνη των τεχνικών υπηρεσιών των Δήμων και όπου απαιτείται με τη συνδρομή ιδιωτών μηχανικών πρωτοβάθμιος προσεισμικός έλεγχος δομικής τρωτότητας. Με βάση τα αποτελέσματα της πρώτης φάσης θα ακολουθήσει η επόμενη, η οποία θα περιλαμβάνει προκηρύξεις από τους Δήμους μελετών και εργασιών για τη σεισμική θωράκιση των σχολικών κτιρίων.

Το εγχείρημα συνδυάζεται με τη δημιουργία ενός επικαιροποιημένου ψηφιακού μητρώου για την δομική τρωτότητα των σχολικών και αυτοδιοικητικών κτιρίων.

Για την δημοτική παράταξη
«ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ – Ο ΔΗΜΟΣ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΜΕ»

Ο επικεφαλής της
ΠΑΥΛΟΣ Α. ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ
Αρχιτέκτονας μηχανικός
Ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος

Προηγούμενο άρθροΕρώτηση Αλεξοπούλου για την αντιπλημμυρική θωράκιση του Έβρου και αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής
Επόμενο άρθροΗ ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ… Με αφορμή  την αιφνίδια μεταστροφή της Κυβέρνησης να μη προχωρήσει την επέκταση στο ΚΥΤ Φυλακίου (γράφει ο Ηλίας Ν. Ηλιακόπουλος)