Πλησιάζει η απαγόρευση κυκλοφορίας… με lockdown στην εστίαση ξανά…

Δημοσιεύτηκε στις: at 12:17
132 0
Δύο μήνες έχουν περάσει από την κατάργηση της απαγόρευσης κυκλοφορίας και η απελευθέρωση του ωραρίου στην εστίαση και ήδη μπαίνει στο τραπέζι η εφαρμογή του μέτρου ξανά ενόψει του χειμώνα.

Η διασκέδαση μπαίνει ξανά στο κάδρο ως υπαίτια για τη διασπορά του κορονοϊού και η εστίαση απειλείται ξανά με lockdown, αφού στο ενδεχόμενο νέας απαγόρευσης κυκλοφορίας θα κλείνει νωρίτερα. Ο κλάδος έχει ήδη πληγεί περισσότερο από τα περιοριστικά μέτρα, αφού ήταν πάντοτε ο πρώτος που έβαζε «λουκέτο» και από τους τελευταίους που άνοιγε.

Υπενθυμίζεται ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 01:00 μέχρι τις 06:00 καταργήθηκε στη χώρα μας μόλις στις 28 Ιουνίου, ενώ το πρώτο Σαββατοκύριακο που η εστίαση λειτούργησε με ελεύθερο ωράριο ήταν μόλις στις αρχές Ιουλίου.

Οι πρώτες κιόλας δηλώσεις για ενδεχόμενο επιβολής τοπικών μέτρων και στα αστικά κέντρα μετά τα νησιά και τους τουριστικούς προορισμούς ήταν μέσα στον Αύγουστο, από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου, και τον τότε υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια. Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, ωστόσο, μόλις δύο μήνες μετά την κατάργηση του μέτρου, ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής & Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, έδωσε το «σήμα» των ειδικών για επιβολή του μέτρου ξανά, ως πρώτη επιλογή εφόσον το απαιτήσουν τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Συγκεκριμένα, σε ερώτηση που δέχθηκε για το ποια μέτρα συζητούνται στην επιτροπή, εφόσον νέο καθολικό lockdown δεν θα υπάρξει, ο κ. Μαγιορκίνης είπε χαρακτηριστικά:

«Τα μέτρα που είναι πιθανό να χρησιμοποιηθούν είναι αυτά που ήδη εφαρμόζονται. Δηλαδή απαγόρευση κυκλοφορίας 1-6, κλείσιμο καταστημάτων και απαγόρευση μουσικής. Γιατί αυτή τη στιγμή το επίκεντρο των περισσότερων μεταδόσεων είναι η νυχτερινή διασκέδαση. Σε πρώτη φάση βλέπουμε αυτό».

Για τους κλειστούς χώρους τον χειμώνα δε, ο καθηγητής υπενθύμισε τα μέτρα που έχουν ήδη ανακοινωθεί για τους ανεμβολίαστους. «Θα υπάρχουν συγχρόνως και περιορισμοί όσον αφορά τους ανθρώπους που μπορούν να μπουν σε κλειστούς χώρους. Δηλαδή σε κλειστούς χώρους θα έχουν πρόσβαση μόνο εμβολιασμένοι. Το μέτρο δεν είναι τιμωρητικό, αλλά θα γίνει για διαχείριση του κινδύνου. Είναι πολύ καλά τεκμηριωμένο ότι γεγονότα υπερμετάδοσης με εμβολιασμένους δεν έχουμε δει, ενώ με ανεμβολίαστους είναι πολύ συχνά».

Τα μέτρα που έχουν ήδη εφαρμοστεί το καλοκαίρι αλλά και με το «καλημέρα» του φθινοπώρου είναι τα εξής:

  • Απαγόρευση κυκλοφορίας από τη 01:00- 06:00. Επιτρέπονται οι μετακινήσεις των πολιτών για τους ακόλουθους περιοριστικά αναφερόμενους λόγους: α) Μετακίνηση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες ή κατά τη διάρκεια της εργασίας και β) μετακίνηση για λόγους υγείας (μετάβαση σε φαρμακείο, επίσκεψη στον γιατρό ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία).
  • Απαγόρευση μουσικής σε κέντρα διασκέδασης και επιχειρήσεις εστίασης. Στα κέντρα διασκέδασης και τις επιχειρήσεις εστίασης, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών πάρκων ψυχαγωγίας, θεματικών πάρκων και παραλιών, καθώς και των δραστηριοτήτων υπηρεσιών εστιατορίων, κινητών μονάδων εστίασης και παροχής ποτών που προσφέρονται από υγειονομικού τύπου κατάστημα σε ενιαίο χώρο με την παραλία, απαγορεύεται η μουσική καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας τους.

Μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου ισχύουν τα παραπάνω τοπικά μέτρα σε Αχαΐα, Ηλεία και Ικαρία, ενώ έχουν πάρει παράταση στις Περιφερειακές Ενότητες Μεσσηνίας και Ηρακλείου. Αυτό σημαίνει ότι η τρίτη και τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας -Πάτρα και Ηράκλειο αντίστοιχα- είναι σε lockdown, αλλά και η Καλαμάτα και ο Πύργος.

 

Σχετικά άρθρα

Σύλληψη 48χρονου ημεδαπού για παραβάσεις των νόμων περί ναρκωτικών και περί όπλων

Δημοσιεύτηκε από: - 5 Ιανουαρίου 2017 0
Κατασχέθηκαν 170 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης, εξοπλισμός για την υδροπονική καλλιέργεια φυτών κάνναβης, 1 ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας και 1 σπαθί Συνελήφθη…

Επίσκεψη στον Οργανισμό Λιμένος Αλεξανδρούπολης πραγματοποίησε ο Πρέσβης στην Ελλάδα της Λ.Δ. της Κίνας κ. Zou Xiaoli

Δημοσιεύτηκε από: - 26 Αυγούστου 2017 0
Επίσκεψη στον Οργανισμό Λιμένος Αλεξανδρούπολης πραγματοποίησε το μεσημέρι της Πέμπτης 24 Αυγούστου ο Πρέσβης στην Ελλάδα της Λ.Δ. της Κίνας…