Μούδιασαν οι βουλευτές της ΝΔ όταν ο Β. Ζελένσκι έδωσε το λόγο σε μαχητή του νεοναζιστικού τάγματος Αζόφ. Άστοχη επιλογή λέει ο Γ. Οικονόμου και τα βάζει με το ΣΥΡΙΖΑ

Σε εμφανή αμηχανία βρίσκονται κυβέρνηση και Νέα Δημοκρατία, μετά την απίστευτη κίνηση του Βολοντιμίρ Ζελένσκι, να δώσει το λόγο σε μαχητή του νεοναζιστικού τάγματος Αζόφ, κατά τη ζωντανή του σύνδεση με την ελληνική Βουλή. Αλλά και γιατί ο πρόεδρος της Ουκρανίας απέφυγε να αναφερθεί στην Κύπρο παρά την “πάσα” που του έδωσε ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Κώστας Τασούλας.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη δήλωση του μετά την παρέμβαση Ζελένσκι αναφέρθηκε επίσης στο κυπριακό, υποστηρίζοντας ότι “η μάχη της Ουκρανίας μας αφορά”. Δεν αναφέρθηκε όμως στο επίμαχο ζήτημα με τον μαχητή του τάγματος Αζόφ.

Καθώς όμως οι αντιδράσεις πλήθαιναν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου με δήλωση του χαρακτήρισε άστοχη και λανθασμένη τη συμπερίληψη στο μήνυμα Ζελένσκι μέλους του τάγματος Αζόφ, επιτέθηκε όμως στην αντιπολίτευση και το ΣΥΡΙΖΑ, επιμένοντας στην κατηγορία για ίσες αποστάσεις.

Ο κ. Οικονόμου ειδικότερα δήλωσε:

“Ο Πρόεδρος Ζελένσκι, στην ομιλία του στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, περιέγραψε τα δεινά που προκαλεί στον ουκρανικό λαό η ρωσική εισβολή και εστίασε στην ηρωική αντίσταση του λαού του. Η συμπερίληψη στην ομιλία του μηνύματος μέλους του τάγματος Αζόφ ήταν λανθασμένη και άστοχη. Είναι όμως εξοργιστική και ανέντιμη η χρήση αυτού του λάθους από μερίδα της αντιπολίτευσης, με πρωτοστάτη τον κ. Τσίπρα, ώστε να δικαιολογήσουν για άλλη μια φορά τη ρωσική εισβολή. Μια εισβολή που προκαλεί εκτελέσεις αμάχων και ανθρωπιστική καταστροφή. Αν κάτι είναι ντροπή είναι να μην παίρνουν καθαρή θέση. Ντροπή είναι οι ίσες αποστάσεις και η στάση αγγαρείας που κράτησαν σήμερα στη Βουλή. Ήλθε η ώρα των καθαρών απαντήσεων: είναι με τους Ουκρανούς, που μάχονται για την ελευθερία τους, ή με τους εισβολείς του Πούτιν; Άλλη εναλλακτική δεν υπάρχει.”

Εν τω μεταξύ όμως ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες διαφωνεί εν γένει με τις επιλογές του Μαξίμου όσον αφορά στον πόλεμο στην Ουκρανία, είχε αφήσει αιχμές κατά της κυβέρνησης, χαρακτηρίζοντας σε πηγαδάκι στη Βουλή “μεγάλο λάθος” την υπόθεση με τον μαχητή του τάγματος Αζόφ.

Γαλάζια στελέχη επέρριπταν ευθύνες και στον Πρόεδρο της Βουλής, που ομολογούσε ότι δεν γνώριζε το περιεχόμενο του μηνύματος Ζελένσκι. Με τον τρόπο αυτό βέβαια ο κ.Τασούλας θέλει να αποσείσει την ευθύνη, ωστόσο βουλευτές έλεγαν ότι έπρεπε να γνωρίζει η ελληνική πλευρά και να μην αποδεχθεί ότι ο Ουκρανός πρόεδρος δεν ήθελε να ενημερώσει για το περιεχόμενο του μηνύματος του με το επιχείρημα ότι μιλάει πάντα από στήθους, όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες.

Την απογοήτευση στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ εντείνει και το γεγονός ότι όπως σχολίαζαν ο κ.Ζελένσκι έφερε την κυβέρνηση σε δύσκολη θέση, χωρίς να προσφέρει έστω μία κουβέντα για την Κύπρο και τα ελληνικα δίκαια έναντι της Τουρκίας, κάτι που αποτελεί βασικό κυβερνητικό επιχείρημα για τη στάση της Αθήνας απέναντι στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Προηγούμενο άρθροΟριστικά στους δήμους τα εγκαταλελειμμένα κτίρια
Επόμενο άρθρο«Εφόσον επικυρωθεί και από την Ολομέλεια, θα τινάξει στον αέρα τη λειτουργία των ΟΤΑ»