Τραγική η κατάσταση στην ΕΒΖ – Τι γίνεται με τους Βραζιλιάνους

Δημοσιεύτηκε στις: at 29 Δεκεμβρίου 2015
399 0

Σε εξαιρετικά δεινή θέση η ΕΒΖ. Προσπαθεί να καταβάλει το 20% των χρωστούμενων στους παραγωγούς και να εξασφαλίσει χρήματα για την εισαγωγή ζάχαρης.

Την έγκριση από την Τράπεζα Πειραιώς περιμένει η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης για να καταβάλει, στις επόμενες ημέρες, το ποσό των 2 εκατ. ευρώ στους τευτλοπαραγωγούς, από το οφειλόμενα για την τελευταία καμπάνια.

Είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται τέτοια καθυστέρηση στις πληρωμές, μεγαλύτερη ακόμη και από περσινή, με τους τευτλοπαραγωγούς και μηχανάτορες να δηλώνουν ότι έχουν πλέον εξαντληθεί οικονομικά.

Αυτά τα 2 εκατ. ευρώ, που προέρχονται από τις πωλήσεις ζάχαρης, είναι μόλις το 20% του ποσού που οφείλεται στους παραγωγούς τεύτλων, ενώ ουδείς γνωρίζει πότε θα καταστεί δυνατή η καταβολή των υπολοίπων χρωστούμενων και αυτό γιατί η οικονομική κατάσταση της ΕΒΖ είναι παραπάνω από τραγική.

Όπως δήλωσε στη Voria.gr παράγοντας της διοίκησης, «η εταιρεία δεν βρίσκεται, απλώς, με τη πλάτη στο τοίχο, έχει γίνει χαλκομανία».

Τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η εταιρεία είναι τόσο μεγάλα που προσπαθεί να εξασφαλίσει κεφάλαια από τη Βραζιλιάνικη κοινοπραξία, με την οποία συζητάει συνεργασία για να αγοράσει ζάχαρη για την ελληνική αγορά.

Μόνο που οι συζητήσεις με τους Βραζιλιάνους κρατούν εδώ και μήνες, έτσι που πλέον εκφράζονται μεγάλες επιφυλάξεις για το εάν και κατά πόσο θα υπογραφεί συμφωνία.  Αλλά ακόμη και αν η συμφωνία αυτή δεν έχει θετική κατάληξη, η ΕΒΖ επιχειρεί να έρθει σε συνεννόηση με τους ίδιους συνομιλητές, για να χρηματοδοτήσουν την αγορά ζάχαρης αντί ποσοστού από τα κέρδη που θα έχει η ΕΒΖ από την πώλησή της.

Προκειμένου η ΕΒΖ να ανταποκριθεί στις ανάγκες της εσωτερικής αγοράς, θα πρέπει ως το τέλος Ιανουαρίου να παραγγείλει περί τις 20.000 τόνους για να γεμίσουν τα άδεια σιλό στο εργοστάσιο του Πλατέος. Για την προμήθεια τέτοιων ποσοτήτων χρειάζεται ποσό ύψους 9 εκατ. ευρώ.

Στόχος της διοίκησης είναι, όπως πληροφορείται η Voria.gr, να πετύχει, στο πλαίσιο της συγκεκριμένης συνεννόησης και συμφωνίας, την ανακυκλούμενη χρηματοδότησή της, αφού οι παραπάνω ποσότητες θα πρέπει να ανανεωθούν μετά από τρίμηνο. Μία τέτοια συμφωνία, υποστηρίζεται, θα εξασφαλίσει καλύτερες αποδόσεις για τους χρηματοδότες από ότι τα τρέχοντα τραπεζικά επιτόκια.

Οι προσπάθειες που γίνονται από τη διοίκηση της υπερχρεωμένης ΕΒΖ, για να μπορέσει να κρατηθεί σε λειτουργία, είναι τεράστιες και ίσως αποδειχθούν και απέλπιδες αν δεν κλείσει το deal με τους Βραζιλιάνους.

Να μη ξεχνάμε ότι η επιχείρηση είναι στο χαρτοφυλάκιο της υπό εκκαθάριση ΑΤΕ, ενώ τα δάνειά της έχουν περάσει μαζί με την «καλή ΑΤΕ», στην Τράπεζα Πειραιώς, η οποία ίσως να θελήσει- στο πλαίσιο των ρυθμίσεων για τα κόκκινα δάνεια- ακόμη και να τα μεταβιβάσει.

Πηγή: www.voria.gr

Σχετικά άρθρα

Δήμαρχοι Περιφέρειας ΑΜ-Θ: Αδυνατούμε να κατανοήσουμε και να αποδεχτούμε την πρόσφατη κυβερνητική απόφαση

Δημοσιεύτηκε από: - 7 Ιουλίου 2020 0
Σήμερα Δευτέρα 06-07-2020, οι Δήμαρχοι της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, σε έκτακτη και κατεπείγουσα τηλεδιάσκεψη με θέμα την απαγόρευση διέλευσης…

Εγκρίθηκε η ένταξη του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης στο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης

Δημοσιεύτηκε από: - 31 Μαρτίου 2017 0
Η τελική έγκριση της ένταξης του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης στο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης με την αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι…

Το ΕΠΑΜ για τις εκλογές

Δημοσιεύτηκε από: - 22 Σεπτεμβρίου 2015 0
Το χειρότερο δυνατό εκλογικό αποτέλεσμα  για την πλειοψηφία των πολιτών και για την ίδια την χώρα, ανέδειξαν οι κάλπες το…

Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ προς Νικόλαο Γκότση: “Ο τάφος του Αυτοκράτορα Ισαάκιου βρίσκεται στην Παναγία Κοσμοσώτειρα”

Δημοσιεύτηκε από: - 3 Σεπτεμβρίου 2018 0
Όπως αναφέρει ο Αντιδήμαρχος Φερών και Πρωτογενούς Τομέα κ. Νικόλαος Γκότσης:   Χτυπά το τηλέφωνο , άγνωστος αριθμός , παρακαλώ …..…

H ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ Ν. ΕΒΡΟΥ «Η ΕΝΟΤΗΤΑ» για τις νέες καταστροφικές πλημμύρες σε χωριά του Δήμου Σουφλίου

Δημοσιεύτηκε από: - 25 Απριλίου 2017 0
Καταστροφή υπέστησαν καλλιέργειες σε χωράφια αγροτών του κεντρικού Έβρου, ιδιαίτερα του Δήμου Σουφλίου, που πλημμύρισαν για μια ακόμη φορά, με…