Στην 5η τροποποίηση της Ρυθμιστικής Απόφασης θήρας για την κυνηγετική περίοδο 2023-2024 προχώρησε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μετά από σχετική εισήγηση του Δασαρχείου Αλεξανδρούπολης.

Ειδικότερα, με τη νέα απόφαση (άρση απαγόρευσης θήρας) επιτρέπεται το κυνήγι σε περιοχή του Δέλτα Έβρου όπου είχε απαγορευτεί λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς του περασμένου καλοκαιριού. Η περιοχή άρσης της απαγόρευσης θήρας απεικονίζεται στο απόσπασμα χάρτη που συνοδεύει την υπουργική απόφαση και τη σχετική Αστυνομική Διάταξη (Δ.Α.Δ).

Τροποποιήσεις, διαμαρτυρίες, παρεμβάσεις και νέες τροποποιήσεις

Στις 25 Αυγούστου 2023, λίγες μέρες μετά την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου, ο αρμόδιος υπουργός απαγόρευσε τη θήρα στο σύνολο της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, λόγω της καταστροφικής πυρκαγιάς που έπληξε την περιοχή (1η τροποποίηση).

Με αφορμή το σοβαρό πρόβλημα με τον υπερπληθυσμό του αγριόχοιρου και τον κίνδυνο εξάπλωσης της αφρικανικής πανώλης των χοίρων, ο κ. Σκυλακάκης αποφάσισε, κατ’ εξαίρεση της γενικής απαγόρευσης θήρας που ίσχυε στην Π.Ε Έβρου, να επιτρέπεται πλέον το κυνήγι του αγριόχοιρου (Sus scrofa) στις χερσαίες περιοχές οι οποίες δεν περιλαμβάνονται εντός του περιγράμματος της καμένης περιοχής (2η τροποποίηση).

Στις 27 Οκτωβρίου, μετά από παράπονα και διαμαρτυρίες κυνηγετικών οργανώσεων, υπέγραψε νέα τροποποίηση, την 3η στη σειρά, ώστε να ασκούνται πλήρως οι θηρευτικές δραστηριότητες στη Νήσο Σαμοθράκη Π.Ε. Έβρου και να μην εφαρμόζονται οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν με προηγούμενη απόφαση (3η τροποποίηση).

Στις διαμαρτυρίες των κυνηγών προστέθηκαν και παρεμβάσεις τοπικών βουλευτών. Στις 18 Νοεμβρίου, δημοσίευμα σε τοπικό ιστολόγιο είχε τίτλο «ανοίγει από την Δευτέρα (20 Νοεμβρίου) το κυνήγι για όλα τα είδη και σε όλο τον Έβρου πλην καμμένων» και κεντρική φωτογραφία τον υπουργό Περιβάλλοντος μαζί με τοπικό βουλευτή. Εκείνη τη Δευτέρα το κυνήγι δεν άνοιξε αλλά οι παρεμβάσεις των πολιτικών προς το αρμόδιο υπουργείο συνεχίστηκαν. Λίγες μέρες αργότερα, στις 23 Νοεμβρίου, άλλος τοπικός βουλευτής του κυβερνητικού κόμματος «γνωστοποίησε ότι από σήμερα θα επιτραπεί η θήρα σε όλη την Π.Ε. Έβρου, πλην των καμένων εκτάσεων».

Στις 24 Νοεμβρίου ακολούθησε η 4η τροποποίηση της Ρυθμιστικής, σύμφωνα με την οποία επιτράπηκε η θήρα στην περιοχή του Δασαρχείου Διδυμοτείχου που εκτείνεται βόρεια της παραποτάμιας περιοχής του Ερυθροποτάμου .Φωτογραφία με το περιεχόμενο της απόφασης  για την 4η τροποποίηση κυκλοφόρησε στα κοινωνικά δίκτυα μέρες πριν την δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (φώτο με δημοσίευση στις 24/11). Οι κυνηγοί δεν επιδοκίμασαν την απόφαση του κ. Σκυλακάκη. Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Αλεξανδρούπολης ανακοίνωσε την διοργάνωση συλλαλητηρίου για την Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου «σχετικά με την απαγόρευση κυνηγιού στον Έβρο» και ειδικότερα το Δέλτα του Έβρου.

Ακολούθησαν και άλλες διαμαρτυρίες και τελικά με την νέα απόφαση (5η τροποποίηση) άρθηκε η απαγόρευση και σε περιοχή του Δέλτα Έβρου.

ΠΗΓΗ www.dasarxeio.com

Προηγούμενο άρθροΈνωση Περιφερειών Ελλάδος: Με ποσοστό 78,7% η προσκείμενη στη ΝΔ παράταξη αναδείχθηκε πρώτη δύναμη
Επόμενο άρθροΙδιωτικά ΑΕΙ; Με 6.672 μόρια σε Ιατρική, Νομική, Πολυτεχνεία, παντού; (γράφει ο Δημήτρης Μακροδημόπουλος)