Live

18.9 C
Alexandroupoli
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
spot_imgspot_img
Αρχική ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Έβρος: Σε επιφυλακή μέχρι και η Frontex για το δάσος της Δαδιάς

Έβρος: Σε επιφυλακή μέχρι και η Frontex για το δάσος της Δαδιάς

Της Δήμητρας Παληγιάννη – www.makthes.gr

Επί ποδός βρίσκονται οι τοπικές αρχές και η πυροσβεστική υπηρεσία του νομού Έβρου, για την προστασία του δάσους της Δαδιάς, μετά τις τρεις πυρκαγιές που ξέσπασαν από τις αρχές Ιουλίου στην περιοχή.

Οι πρώτες πυρκαγιές ξέσπασαν στις 9 και 27 Ιουλίου στην ευρύτερη δασική περιοχή και η πιο πρόσφατη στις αρχές Αυγούστου στην περιοχή Κοτρωνιά του δήμου Σουφλίου. Ο νομός έτσι κι αλλιώς εβρίσκεται στη ζώνη κινδύνου για την εκδήλωση πυρκαγιάς και οι αρχές έχουν τεθεί σε συναγερμό και για τη διαφύλαξη της ακεραιότητας του δάσους της Δαδιάς, που αποτελεί προστατευόμενη περιοχή του δικτύου Natura.

«Έχουμε οργανώσει μεικτές περιπολίες αστυνομίας-δασαρχείου-στρατού και έχουν τοποθετηθεί απαγορευτικές κορδέλες στην είσοδο του δάσους, όσο ο δείκτης επικινδυνότητας βρίσκεται στο 4», δηλώνει στο makthes.gr ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Δημήτρης Πέτροβιτς. Παράλληλα, πραγματοποιούνται και εναέριες επιτηρήσεις με τη συμβολή ιδιωτών. «Κάνουμε και επιτήρηση από αέρος, εισηγηθήκαμε τη βοήθεια των ιδιωτικών εταιριών του Αεροδρομίου «Δημόκριτος» στην Αλεξανδρούπολη, από το οποίο απογειώνονται εκπαιδευόμενοι πιλότοι στα πλαίσια της άσκησής τους και αν αντιληφθούν καπνό, μας ειδοποιούν. Η εταιρία Frontex επίσης συνδράμει με το ζέπελιν της και με την ειδική κάμερα που διαθέτει πραγματοποιεί ελέγχους σε βάθος 25 χιλιομέτρων», προσθέτει ο κ. Πέτροβιτς.

zeppelin-frontex-limeniko1-V84wV.jpg

Το δάσος της Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου, έχει έκταση 42.800 στρέμματα. Πρόκειται για ένα δασικό σύστημα μείζονος περιβαλλοντικής σημασίας που προσφέρει καταφύγιο σε σπάνια είδη αρπακτικών πουλιών και γι’ αυτό έχει χαρακτηριστεί από το 1980 προστατευόμενη περιοχή Natura. Ωστόσο τον περασμένο Ιούλιο με την εκδήλωση πυρκαγιών περίπου 1.000 στρέμματα παραδόθηκαν στις φλόγες, ενώ όπως δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης το δάσος έχει κινδυνέψει τουλάχιστον δύο φορές από το φθινόπωρο μέχρι και τώρα.

ΠΗΓΗ www.makthes.gr

Προηγούμενο άρθροΕθνολογικό Μουσείο Θράκης: Συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για τους πυρόπληκτους
Επόμενο άρθροΑναστέλλεται η ξενάγηση στο παρατηρητήριο αρπακτικών πουλιών στο Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς