Θερμός χειμώνας, ανομβρία και νοτιάδες “επιβάλλουν” την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου πριν τον Μάιο – Έκκληση της Πυροσβεστικής στους αγρότες να μην καίνε κλαδιά όταν πνέουν ισχυροί άνεμοι.

Νωρίτερα από την Πρωτομαγιά και κατά πάσα πιθανότητα όπως και πέρυσι, δηλαδή στις 20 Απριλίου, λόγω της εκρηκτικής κατάστασης που ήδη αντιμετωπίζει το νησί μας λόγω των καιρικών συνθηκών, αναμένεται να ξεκινήσει φέτος η αντιπυρική περίοδος, με τις αρμόδιες Αρχές να προειδοποιούν τους πολίτες ότι θα αντιμετωπίσουν τις σοβαρές συνέπειες του νόμου, αν δεν τηρήσουν βασικές αρχές προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και των περιουσιακών στοιχείων των κατοίκων.

Ήδη από την πρώτη μεγάλη φωτιά της φετινής χρονιάς, που προκλήθηκε από κάψιμο λιόκλαδων στη Σκοπή της Σητείας, ο διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης, αρχιπύραρχος Μιχάλης Σεληνιωτάκης, έθεσε ξεκάθαρα το θέμα, καλώντας τους αγρότες να μην καίνε κλαδιά όσο υπάρχουν οι ισχυροί νοτιάδες και αυτές οι μη φυσιολογικές θερμοκρασίες!
«Κάνουν οι αγρότες αυτό το λάθος και στη συνέχεια τρέχουμε όλοι», δήλωσε χαρακτηριστικά στην “ΚΡΗΤΗ ΤV” ο Μιχάλης Σεληνιωτάκης. Έτσι έγινε και με την πυρκαγιά στη Σκοπή Σητείας, όπου έπνεαν από τα ξημερώματα ισχυροί νοτιάδες, όπως συνέβαινε και σε ολόκληρο το νησί. Όμως, κάποιοι, παρά τις καιρικές συνθήκες, έκαψαν την προηγούμενη μέρα λιόκλαδα στην περιοχή. Και σύμφωνα με την Πυροσβεστική, τα ξημερώματα από τα κάρβουνα, που τα σκόρπισε ο αέρας, προκλήθηκε η πυρκαγιά.

Νωρίτερα από την Πρωτομαγιά και κατά πάσα πιθανότητα όπως και πέρυσι, δηλαδή στις 20 Απριλίου, αναμένεται να ξεκινήσει η αντιπυρική περίοδος.

Σύμφωνα με τον Μιχάλη Σεληνιωτάκη, οι παρατεταμένες συνθήκες ανομβρίας από τη μια και ο πολύ ήπιος χειμώνας από την άλλη, σε συνδυασμό με τους ανέμους, δημιουργούν το πιο επικίνδυνο σκηνικό για πυρκαγιές. Ο κ. Σεληνιωτάκης ξεκαθάρισε ότι όσοι θέλουν να κάψουν κλαδιά δε θα πρέπει να το κάνουν αν φυσάει και επιπλέον να ασφαλίζουν τον χώρο να μην έχει κοντά ξερόχορτα και ταυτόχρονα να σβήνουν με νερό μετά την ολοκλήρωση της καύσης.

Ο διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης, αρχιπύραρχος Μιχάλης Σεληνιωτάκης
Σύμφωνα με τον κ. Σεληνιωτάκη, πάντως, η αντιπυρική περίοδος μπορεί να ξεκινάει 1η Μαΐου, ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, η καύση κλαδιών υπάρχει σκέψη από το Αρχηγείο να απαγορευτεί συντομότερα.

«Καθαρίστε τα οικόπεδά σας»
Την ίδια ώρα, μέχρι το τέλος του τρέχοντος μηνός οι ιδιοκτήτες οικοπέδων εντός οικισμού αλλά και εκτός οικισμών της Κρήτης, στα οποία υπάρχουν κτίσματα, θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τις εργασίες αποψίλωσης και καθαρισμού των ιδιοκτησιών τους.
Την αρχή έκανε ο Δήμος Χανίων στο νησί, σημειώνοντας μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του για το θέμα ότι, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, ακολουθώντας τις σχετικές διατάξεις του νόμου, ο Δήμος θα προβεί αυτεπάγγελτα στον καθαρισμό και στους παραβάτες θα επιβληθεί η σχετική δαπάνη, καθώς και τα προβλεπόμενα πρόστιμα, ενώ τη σκυτάλη αναμένεται να πάρουν οι υπόλοιποι Δήμοι στο νησί, με αντίστοιχες ανακοινώσεις προς τους πολίτες, καθόσον βρισκόμαστε στον προθάλαμο του καλοκαιριού και ύστερα από τον πιο θερμό χειμώνα όλων των εποχών.
Αναλυτικά ο Δήμος θυμίζει ότι η αντιπυρική περίοδος ξεκινάει την 1η Μαΐου και, σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι ιδιοκτήτες, επικαρπωτές, μισθωτές ή υπομισθωτές οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, που βρίσκονται σε περιοχές εντός ρυμοτομικών σχεδίων, εντός ορίων οικισμών, χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο, σε εκτάσεις εντός ακτίνας 100 μέτρων από τα όρια των περιπτώσεων (α) και (β), και εκτός σχεδίου γηπέδων με κτίσμα, έχουν υποχρέωση να προβαίνουν σε καθαρισμό των ανωτέρω χώρων από την 1η μέχρι την 30ή Απριλίου κάθε έτους και στη συντήρηση αυτού καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, ώστε να αποτρέπεται ο κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιάς.

«Κάνουν οι αγρότες αυτό το λάθος και στη συνέχεια τρέχουμε όλοι (…). Έτσι έγινε και με την πυρκαγιά στη Σκοπή Σητείας, όπου έπνεαν από τα ξημερώματα ισχυροί νοτιάδες, όπως συνέβαινε και σε ολόκληρο το νησί»

«Στο πλαίσιο της πρόληψης για την αποτροπή κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασής της, δυνάμει του άρθρου 266 του Ν. 5037/2023 (ΦΕΚ 78/28.03.2023, τεύχος Α’) και του κανονισμού καθαριότητας, η Διεύθυνση Περιβάλλοντος, Καθαριότητας και Πρασίνου του Δήμου Χανίων καλεί όλους τους ιδιοκτήτες, νομείς, επικαρπωτές, μισθωτές οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων σε περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων και εντός ορίων οικισμών χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο, επί εκτάσεων που βρίσκονται εντός ακτίνας εκατό μέτρων (100 μ.), από τα όρια των ανωτέρω περιοχών, καθώς και επί εκτός σχεδίου γηπέδων με κτίσμα, να προβούν έγκαιρα στον καθαρισμό τους έως την 30ή Απριλίου 2024.
Οι πολίτες οφείλουν να απομακρύνουν χόρτα, ξερά κλαδιά και οποιαδήποτε άλλα υλικά, τα οποία δύνανται να αποτελέσουν καύσιμη ύλη σε περίπτωση πυρκαγιάς, καθώς και στη συντήρηση των χώρων αυτών, καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, ήτοι από την 1η Μαΐου έως την 31η Οκτωβρίου.
Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων στην εκπλήρωση της υποχρέωσης καθαρισμού, καθώς και σε περίπτωση αυτεπάγγελτου καθαρισμού από τον Δήμο, θα επιβάλλονται τα προβλεπόμενα διοικητικά πρόστιμα και θα καταλογίζεται η δαπάνη καθαρισμού αυτόματα στους ιδιοκτήτες των οικοπέδων.
Μειώνουμε τις πιθανότητες εκδήλωσης πυρκαγιάς.
Πραστατεύουμε την περιουσία μας.
Προφυλάσσουμε τις ζωές μας.
Προστατεύουμε το φυσικό περιβάλλον.
Νοιαζόμαστε για τον τόπο μας.
Διατηρούμε τον Δήμο μας καθαρό και ασφαλή για κατοίκους και επισκέπτες», όπως ξεκαθαρίζεται στην εν λόγω ανακοίνωση.

«Δύσκολη η αντιπυρική περίοδος» – Διάνοιξη ζωνών στα δάση από ΥΠ.ΕΝ., Πυροσβεστική, ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ
«H αντιπυρική περίοδος θα είναι δύσκολη και η μάχη που θα δώσουμε αυτό το καλοκαίρι θα είναι μεγάλη», υπογραμμίζει και ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.
«Η κλιματική κρίση είναι παρούσα, είδατε ότι, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό πρόγραμμα “Copernicus”, o χειμώνας 2023-2024 ήταν ο θερμότερος στα χρονικά των καταγραφών για την Ελλάδα. Αποτελεί πλέον παγκόσμια παραδοχή ότι ακόμα και τα πιο σύγχρονα τεχνολογικά μέσα δεν αρκούν από μόνα τους να αντιμετωπίσουν τις πρωτόγνωρες, ακραίες φυσικές καταστροφές που πλήττουν όλο τον πλανήτη. Άρα το “κλειδί” είναι η ανάπτυξη πολιτικών και στρατηγικών με επίκεντρο την πρόληψη», τόνισε ο υπουργός σε συνέντευξή του στη “Real News”, προσθέτοντας ότι σε αυτό το πλαίσιο, φέτος για πρώτη φορά μετά από μισό αιώνα, το υπουργείο Περιβάλλοντος με το Πυροσβεστικό Σώμα, τον ΔΕΔΔΗΕ και τον ΑΔΜΗΕ μπαίνουν στα δάση και ανοίγουν αντιπυρικές ζώνες, ενώ ζώνες σε περίμετρο 100 μέτρων θα διανοιχθούν και γύρω από τα στρατόπεδα.

ΠΗΓΗ neakriti.gr

Προηγούμενο άρθροΣτάση εργασίας των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας την Τρίτη 9 Απριλίου από τις 08.00 έως τις 12.00
Επόμενο άρθροΦρίκη στην Αλεξανδρούπολη – 64χρονος κακοποιούσε σεξουαλικά 8χρονη