<<Αλαζονείας ούτις εκφεύγει δίκην>>. (Μένανδρος)

Το πέρας των εκλογών για τους αιρετούς της τοπικής αυτοδιοικήσεως, άφησε μία πικρή γεύση στην ΝΔ. Μία γεύση που οφείλεται στην αφύπνιση των Νεοδημοκρατών και στην αντίδρασή τους, για τα προωθούμενα και υποστηριζόμενα άτομα, από «επιτροπές» που δεν λαμβάνουν υπ’όψιν την άποψή τους. Έχοντας ιππεύσει «ευθράστους καλάμους» οι απαρτίζοντες αυτές, οδηγούν την παράταξη σε ήττες των επιλογών της.

Η στήλη πρεσβεύει ,ότι οι υποψήφιοι για τις θέσεις των αρχόντων της τοπικής αυτοδιοικήσεως, επιβάλλεται να είναι ενεργοί πολίτες, έχοντες αξιολογηθεί από την κοινωνία ,διακριθεί ή ακόμη και επιβραβευθεί για το έργο τους. Η πολιτική τους τοποθέτηση ,εάν δεν εμπλέκεται στην επίτευξη του έργου τους δεν αφορά τους ψηφοφόρους. Εάν όμως κύριο «προσόν» τους είναι η κομματική τους ταυτότητα και μόνον και προωθούνται από κομματικούς μηχανισμούς, καλόν είναι να απομονώνονται από τους πολίτες. Άλλωστε οι κάτοικοι κάθε πόλης και κάθε περιφερείας, γνωρίζουν πολύ καλύτερα από τους εκλεκτούς του εκάστοτε προεδρικού περιβάλλοντος ,τις ανάγκες του τόπου τους και αυτούς που δύνανται να συνδράμουν για την ικανοποίηση αυτών των αναγκών.

Έτσι πέρα από το δυσάρεστο αποτέλεσμα της εκλογής Δημάρχου Αθηναίων, ενός αγνώστου στο ευρύ κοινό και άνευ προηγουμένης αυτοδιοικητικής εμπειρίας, εξελέγη με τα ίδια στοιχεία κοινωνικής αθορύβου αντιδράσεως και ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας. Μόνον που εκεί είχε προηγηθεί η τεραστία καταστροφή καλλιεργειών και υποδομών, από ισχυρή κακοκαιρία (Daniel)και οι καταστροφές οδήγησαν στην ακραία άποψη ότι για όλα ευθύνετο ο ιδιαιτέρως εργατικός περιφερειάρχης. Έτσι κατεψηφίσθη και εξελέγη περιφερειάρχης άλλης πολιτικής αποχρώσεως και αγνώστων ικανοτήτων.

Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη όμως, που δύο εκ των πέντε νομών της και ιδιαιτέρως ο Έβρος είχαν απώλειες 1.000.000 στρεμμάτων καμένων καλλιεργειών ,αλλά πάνω απ’όλα δασών ,κτηνοτροφικών και μελισσοκομικών μονάδων, οικιών και οικοσίτων ζώων, απερρίφθη η κυβερνητική πρόταση του αδρανούς περιφερειάρχου της για επανεκλογή και εψηφίσθη έτερος ιδιαιτέρως δραστήριος αυτοδιοικητικός. Εβρίτης επιχειρηματίας, με γνώση των αναγκών της Θράκης και της Ανατολικής Μακεδονίας, απέσπασε την ψήφο των δυσαρεστημένων ακριτών, κατερχόμενος στις εκλογές ως «αντάρτης». Είναι απορίας άξιον, γιατί η ΝΔ, εστήριξε τον «αφανή» νύν περιφερειάρχη, όταν η απραξία του και η αναποτελεσματικότητά του ήτο γνωστή, όλα αυτά τα χρόνια. Ακόμη και την δεκαέξι ημερών περίοδο των μεγάλων πυρκαγιών, η απουσία του από τον πολύπαθο Έβρο, υπήρξε εκκωφαντική. Η απάντηση για τις επιλογές της, είναι εμφανής: Δεν άκουσε την φωνή των κατοίκων της Αν.Μακεδονίας και Θράκης. Αρκέσθηκε στην άποψη των «παντογνωστών» του προεδρικού περιβάλλοντος και πιθανόν να είχε και την σύμφωνο γνώμη των αβούλων βουλευτών της περιοχής. Εφήρμοσε για άλλη μία φορά, λόγω της συνήθους πλέον αλαζονείας, το «αποφασίζω για εσάς, χωρίς εσάς».

Παρήγορο είναι ότι την μη ανοχή τους σε τέτοιου είδους δογματικές αποφάσεις, οι ψηφοφόροι πλέον την επιδεικνύουν και αντιδρούν. Σε μία δημοκρατική χώρα, η άποψη των πολιτών, οφείλει να λαμβάνεται υπ’όψιν και να γίνεται σεβαστή από τους άρχοντες. Η προσπάθεια προωθήσεως μη ικανών ατόμων ,τη συνδρομή και των εξαγορασθέντων πολλές φορές ΜΜΕ, ευτυχώς δείχνει να μην έχει την δύναμη του παρελθόντος. Οι πολίτες αφυπνησθέντες , στηρίζουν με την ψήφο τους υποψηφίους κρινομένους από του ιδίους ως ικανούς. Επί πλέον άρχισαν να αντιδρούν στην «μοναδική πρόταση» της οικογενειοκρατίας και να αναζητούν τον κατάλληλο για εκάστη αιρετή θέση. Πιθανόν η επιλογή ενός αγνώστου για τον δήμο Αθηναίων, να οφείλεται στην αντίδραση στην οικογενειοκρατία. Αλλά και της συγχωρήσεως ή συγκαλύψεως που εδίδετο ,χάριν αυτής σε τραγικά λάθη του νύν δημάρχου. Σημαντικό ρόλο όμως έπαιξε και η αλαζονεία που τον διέκρινε ,σε αποφάσεις ,πράξεις και πολιτικές που ακολούθησε. Η αλαζονεία που είχε να κάνει με την βεβαιότητα, ότι έστω και αν πολιτικές του πράξεις και τοποθετήσεις, υπήρξαν προκλητικές για το συντηρητικό κοινό που τον εστήριζε, θα εξακολουθούσε να έχει την αμέριστη στήριξή του, επειδή ήτο ο ένας και μοναδικός της χρυσής καταγωγής. Πέραν των έργων που ταλαιπώρησαν και ταλαιπωρούν τους κινουμένους εν Αθήναις πολίτες, όπως ο «μεγάλος περίπατος» ή η δενδροφύτευση με πλατάνους της Πανεπιστημίου και οι άθλιες μεταλλικές γλάστρες που την κατέστησαν δύσβατη, χρεώνεται και την υποβάθμιση της περιοχής της Ομονοίας ,τη ανοχή του. Η αριστερόστροφη εμμονή του με την πολυπολιτισμικότητα, χάριν της οποίας εν αγνοία των κατοίκων της πρωτευούσης, επέτρεψε να κατακλυσθεί η περιοχή από καταστήματα Αφροασιατών και να χαρακτηρίζεται Μικρή Καμπούλ, είχε ως λογικό επακόλουθο την απόρριψή του από τους ψηφοφόρους του. Οι πέραν κάθε Ελληνικής λογικής εικόνες της πλατείας Βικτωρίας, από τους λαθρομετανάστες που κατασκήνωναν εκεί, τη ανοχή του, όπως και το ανεξέλεγκτο των πράξεών τους σε περιοχές που ήκμαζαν πρό ετών και ήσαν ασφαλείς, ανάγκασαν τους Αθηναίους να παύσουν να τον στηρίζουν. Ο «σπουδαίος» δήμαρχος ,κατεκρημνίσθη εκκωφαντικά από το βάθρο του λόγω της επάρσεως και της αλαζονείας του.

Ο Μένανδρος, πρίν πολλά πολλά χρόνια είχε μιλήσει για την τιμωρία που ακολουθεί την αλαζονεία. Οι νεοέλληνες τοπικοί ή κοινοβουλευτικοί άρχοντες όμως, αισθάνονται άτρωτοι, θεωρώντας την εμπιστοσύνη που τους έδειξαν οι Έλληνες ,άκριτα διαρκή. Λησμονούν ,ότι η κάθε εκλογή τους ,τους καθιστά άρχοντες- υπηρέτες των εκλογέων τους. Αυτό σημαίνει ότι η αμοιβή τους έχει να κάνει με τις λύσεις που προσφέρουν στους πολίτες, με το εύ ζήν αυτών και με την ικανοποίησή τους. Καλόν είναι λοιπόν τα ενθυμούνται ότι της Ύβρεως,(αλαζονείας) έπεται η Άτις ,η Νέμεσις και η Τίσις. Η δύναμις και η αλήθεια αυτών δεν μετατοπίζεται ,ούτε ανακαλείται, ακόμη και με καθυστέρηση ΕΡΧΕΤΑΙ.

Προηγούμενο άρθρο111 ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ (γράφει ο Ανδρέας Σελήσιος)
Επόμενο άρθροΘωμάς Δημητριάδης: “Η διοίκηση, μας ανακοίνωσε ότι δεν θα συνεχίσουμε στην Pre League”