Με χαρά σας ενημερώνουμε ότι, οι Φίλοι του Γαλλικού Σταθμού, στο πλαίσιο των «Ελευθερίων 2023», διοργανώνουμε, την Τετάρτη 10 Μαΐου, έναν ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΠΕΡΙΠΑΤΟ με θέμα:

Μια ιστορική αναδρομή στην εποχή που η ανάπτυξη περνούσε μέσα από τον Σιδηρόδρομο.

Περνώντας από κομβικά σημεία της πόλης, θα μεταφερθούμε νοητά πίσω στο χρόνο, στις εποχές που ο σιδηρόδρομος αποτελούσε κινητήριο μοχλό της οικονομικής δραστηριότητας, συμβάλλοντας καθοριστικά στην οικοδόμηση ενός ανερχόμενου εμπορικού κέντρου, όπως μαρτυρούν σήμερα κάποια ελάχιστα (δυστυχώς) ίχνη των κτιρίων εκείνης της εποχής.

Στον Περίπατο θα μας συνοδεύσουν δύο καταξιωμένοι συνδημότες μας:

  • ο κ. Θεόδωρος Ορδουμποζάνης, συγγραφέας και ερευνητής, με πλούσιο έργο στην συλλογή τεκμηρίων, που θα μας ξεναγήσει σε αυτό το νοητό ταξίδι, και
  • ο κ. Αλέξανδρος Καραδέδος, αρχιτέκτων και ερευνητής της τοπικής παράδοσης, ο οποίος θα αναφερθεί στην αρχιτεκτονική αξία των κτιρίων που θα συναντήσουμε.

Η διαδρομή που θα ακολουθήσουμε περιγράφεται στον επισυναπτόμενο χάρτη και έχει ως εξής:

Σημείο και ώρα εκκίνησης: 18.30, μπροστά στο βιβλιοπωλείο Ελευθερουδάκη (Εθν. Αντιστάσεως και Ι. Καβύρη)

Πρόκειται για ένα «ιστορικό» σημείο, καθώς εκεί κατέληγε η γραμμή του επιβατικού σταθμού μέχρι το 1957 οπότε και μεταφέρθηκε στο σημερινό σταθμό Λιμένος.

Επόμενη στάση, η Αρμένικη Εκκλησία Αγίου Ιωάννη Προδρόμου (Καραμπέτ), η οποία ανεγέρθη από την κοινότητα των Αρμενίων που εγκαταστάθηκαν στο τότε Δεδέαγατς για να εργαστούν στο σιδηρόδρομο και το λιμάνι.

Συνεχίζοντας, μέσω της οδού Εμπορίου, του διαχρονικά εμπορικότερου δρόμου της πόλης μας, θα κατευθυνθούμε προς το κτήριο Διοίκησης του Ο.Σ.Ε., ένα κτίριο-κόσμημα με μεγάλη ιστορική και αρχιτεκτονική αξία, που σήμερα βρίσκεται στο στάδιο της αποκατάστασης.

Από εκεί θα πορευτούμε προς το λιμάνι, καταλήγοντας στο Τελωνείο, το οποίο, από την ίδρυσή του το 1920 συνδέθηκε με την ανάπτυξη του λιμανιού και την οικονομική και εμπορική ζωή της περιοχής (διακίνηση εμπορευμάτων, σύνδεση λιμανιού με τον σιδηρόδρομο κτλ).

*Μετά την ολοκλήρωση του Ιστορικού Περιπάτου, θα ακολουθήσει συζήτηση με τους ομιλητές στο καφέ-βιβλιοπωλείο «Κάφκα»…

Προηγούμενο άρθροΤο «Καλντερίμι» του Γιάννη Καλπούζου παρουσιάζεται σήμερα στην Αλεξανδρούπολη
Επόμενο άρθροΜε αφορμή το πόρισμα της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων – Οι αθέατες πλευρές του σιδηροδρόμου (γράφει ο Δημήτρης Μακροδημόπουλος)