Το σοβαρό θέμα της βιωσιμότητας της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης και κατ’ επέκταση και του Εργοστασίου της Ορεστιάδας συζητήθηκε σήμερα (27/04) στην Ολομέλεια της Βουλής, με αφορμή τη σχετική Επίκαιρη Ερώτηση που είχε καταθέσει ο Βουλευτής Έβρου κι Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ Αναστάσιος Δημοσχάκης.

Στην Επίκαιρη Ερώτηση απάντησε ο Αναπλ. Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλ. Χαρίτσης, ο οποίος αρκέστηκε σε ευχολόγια και σε αόριστες αναφορές για στρατηγικό επενδυτή που ενδιαφέρεται για την ΕΒΖ, χωρίς να ξεκαθαρίσει ποιο θα είναι το μέλλον του Εργοστασίου της Ορεστιάδας, αν θα παραμείνει ανοιχτό και τι θα γίνει με τους εργαζόμενους.

Ο Βουλευτής τόνισε μεταξύ άλλων ότι:

  • Επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ η ΕΒΖ άλλαξε 5 διοικήσεις και εξαιτίας της αλλαγής του τελευταίου Δ Σ, τον περυσινό Σεπτέμβριο, καθυστέρησε η καμπάνια του Εργοστασίου Ζάχαρης Ορεστιάδας.
  • Έχουν μείνει 2.500 στρέμματα με ασυγκόμιστα τεύτλα, τα οποία σαπίζουν μέσα στα χωράφια, χωρίς να έχουν αποζημιωθεί οι παραγωγοί.
  • Μόνο το 35% έχει πληρωθεί στους τευτλοπαραγωγούς για την περυσινή περίοδο και το υπόλοιπο 65% θα καταβληθεί από τη Συνεταιριστική Τράπεζα Σερρών, έχοντας τεθεί ως ενέχυρο το σύνολο της παραγωγής σε ζάχαρη από το εργοστάσιο της Ημαθίας.
  • Δόθηκαν τευτλόσποροι σε όλους τους παραγωγούς της χώρας και σε περιοχές που βρίσκονται στο τέλος της καλλιεργητικής περιόδου και στους παραγωγούς του Έβρου και της Ροδόπης δόθηκαν τελευταία στιγμή, ύστερα από δική του κοινοβουλευτική πίεση.
  • Η Κυβέρνηση θα πρέπει να έχει ως προτεραιότητα την ανάπτυξη ενός εργοστασίου που βρίσκεται πλησίον των συνόρων, μετά και τα τελευταία γεγονότα με τη γειτονική χώρα.
  • Οι παραγωγοί βρίσκονται σε δεινή θέση μετά και τις πρόσφατες πλημμύρες στο Νομό, όπου καταστράφηκαν οι καλλιέργειές τους.
  • Το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης του ΔΠΘ μπορεί να αξιοποιηθεί για τη βελτίωση της λειτουργίας του Εργοστασίου.
  • Δεν έχει ξεκαθαριστεί ποιο θα είναι το μέλλον των υπαλλήλων, μόνιμων και εποχιακών, σε περίπτωση που υπάρξει συμφωνία με στρατηγικό επενδυτή για την ΕΒΖ, καθώς και το τι θα γίνει με τα περιουσιακά στοιχεία των εργοστασίων.
  • Ο Έβρος και τα νησιά αποτελούν την ασπίδα της χώρας και οφείλουν οι Υπουργοί να παίρνουν τις κατάλληλες αποφάσεις, ώστε να μην νοιώθουν οι κάτοικοι αυτών των περιοχών εγκαταλελειμμένοι.

Δείτε τη Συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης εδώ

Αναλυτικά η Συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ, τα τελευταία τρία χρόνια της διακυβέρνησής σας αλλάξατε πέντε φορές το διοικητικό συμβούλιο της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης με όλες τις συνέπειες. Αυτό αποτελεί ιστορικό ρεκόρ.

Τον Σεπτέμβριο του 2017 αλλάξατε το τελευταίο διοικητικό συμβούλιο και μάλιστα σε μια περίοδο που ήδη είχε ξεκινήσει η καμπάνια, είχαν προσληφθεί οι εποχιακοί υπάλληλοι και καθυστέρησε, διότι δεν υπήρξε αρμόδιος, προκειμένου να υπογράψει για την αγορά των καυσίμων, με αποτέλεσμα να πάει πίσω και να έχουμε μεγάλη καταστροφή σε ό,τι αφορά τα τεύτλα, τα οποία καλλιεργήθηκαν και δυστυχώς παραμένουν ασυγκόμιστα εξαιτίας του καιρικού φαινομένου μέχρι σήμερα. Θα τους αποζημιώσετε;

Επίσης, θα ήθελα να σας ενημερώσω, αν και το γνωρίζετε καλώς: Πληρώσατε το 35% μέχρι τέλος του έτους. Δυστυχώς, κανένα ευρώ από αυτά δεν  μπήκε στο ταμείο των τευτλοπαραγωγών, αλλά στα έξοδά τους. Το υπόλοιπο 65% συμφωνήθηκε να καταβληθεί μετά από τη Συνεταιριστική Τράπεζα. Στα πλαίσια, όμως, της υπογραφής δανείου από τον κάθε ενδιαφερόμενο με την εγγύηση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης αποτελούν και αυτά παγκόσμια πρωτοτυπία και τα ζουν οι άνθρωποί μας για πρώτη φορά. Φυσικά, είναι επόμενο να υπάρχει και τρόμος και φόβος και ανησυχία.

Θα ήθελα ακόμη να σας ενημερώσω ότι οι τευτλοκαλλιεργητές του Έβρου και της Ροδόπης δήλωσαν ότι θα προβούν σε καλλιέργεια δεκατεσσάρων χιλιάδων στρεμμάτων. Δυστυχώς, όμως, όταν ξεκινήσατε να δίνετε τον τευτλόσπορο στη λοιπή χώρα, δηλαδή στη Θεσσαλία, στη Μακεδονία, στη Στερεά Ελλάδα, στην Κωπαΐδα, εξαιρέσατε τον Έβρο και τη Ροδόπη.

Αυτό είχε αποτέλεσμα να δηλώσουν δέκα χιλιάδες στρέμματα σε ό,τι αφορά τη λοιπή χώρα, στον δε Έβρο πήραν σπόρο μόνο για 2.200 στρέμματα.

Επίσης, και στη λοιπή περιοχή δώσατε τον τευτλόσπορο στο τέλος της καλλιεργητικής περιόδου. Όμως, και στη δική μας, η οποία είναι όψιμη, επίσης, δώσατε την τελευταία στιγμή, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει αυτή τη στιγμή σχεδίαση σποράς πολλών χιλιάδων στρεμμάτων και να δημιουργείται η αγωνία αν θα λειτουργήσουν τα εργοστάσια.

Κατόπιν των ανωτέρω, κύριε Πρόεδρε, ερωτώ τον κύριο Υπουργό -και για λόγους ιστορικούς, μάλιστα, αναφέρω ότι παρακολουθούν τη σημερινή συζήτηση και οι δύο συνάδελφοί μου, οι κυβερνητικοί, από τον Έβρο, κάτι που δείχνει το ενδιαφέρον όλου του Νομού- τα εξής:

Πρώτον, μέσα από αυτό το αποτυχημένο σχέδιο ποια είναι η σχεδίασή σας για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, ποια εργοστάσια από αυτήν την Βιομηχανία θα λειτουργήσουν;

Δεύτερον, θα αποζημιώσετε τους πενήντα περίπου τευτλοκαλλιεργητές, που τα τεύτλα τους έχουν παραμείνει ασυγκόμιστα και αυτή τη στιγμή σαπίζουν μέσα στον κάμπο και μέσα στα χωράφια τους;

Σας ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Καμμένος): Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Δημοσχάκη.

Παρακαλώ, κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο για την πρωτολογία σας.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΧΑΡΙΤΣΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Δημοσχάκη, θα μου επιτρέψετε να ξεκινήσω με την παρατήρηση ότι κάνετε ένα μεθοδολογικό λάθος -επιτρέψτε μου να σας πω- χρησιμοποιείτε το δεύτερο πληθυντικό: «κάνετε», «δείχνετε», κ.λπ.

Θα πρέπει να ενθυμείστε ότι η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης δεν ανήκει πλέον εδώ και χρόνια στο ελληνικό δημόσιο. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι μέσα από αυτήν την διαδικασία, η οποία έγινε πριν από χρόνια, επί κυβερνήσεων της σημερινής Αντιπολίτευσης, πώλησης της Αγροτικής Τράπεζας, η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης δεν ανήκει στο ελληνικό δημόσιο. Και γιατί το λέω αυτό; Αυτό το λέω γιατί, δυστυχώς, έχουμε χάσει τη δυνατότητα –επειδή μιλήσατε και για τις διοικήσεις κ.λπ.- να ασκήσουμε απευθείας στρατηγική, να μπορέσουμε να ελέγξουμε ακριβώς την πορεία αυτού του ομίλου απευθείας ως ελληνικό κράτος. Υπάρχουν πάρα πολλοί εμπλεκόμενοι σ’ αυτή την ιστορία, το γνωρίζετε πάρα πολύ καλά, είναι ένα πάρα πολύ σύνθετο θέμα, το οποίο μάλιστα γίνεται ακόμα πιο σύνθετο δεδομένου του διεθνούς πλαισίου.

Και μιας και μιλάω για το διεθνές πλαίσιο να σας ενημερώσω, εάν δεν το γνωρίζετε, ότι το τελευταίο διάστημα, τους τελευταίους μήνες, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η υπερπαραγωγή της ζάχαρης σε συνδυασμό με την κατάργηση των quota, των ποσοστώσεων, τον Οκτώβριο του 2017 οδήγησε σε μία κατακρήμνιση της διεθνούς τιμής της ζάχαρης. Αυτό βεβαίως, αν θέλετε, ευνοεί τις μεγάλες βιομηχανίες διεθνώς, οι οποίες είναι εύρωστες οικονομικά και μπορούν να αντεπεξέλθουν σε αυτήν την μείωση της τιμής, δημιουργεί πολύ μεγάλο πρόβλημα στις οικονομικά αδύναμες επιχειρήσεις, όπως είναι η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης.

Σε αυτό, λοιπόν, το ασφυκτικό πλαίσιο καλείται η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης -και με τη δική μας υποστήριξη στον βαθμό του εφικτού- δεδομένου αυτού του σύνθετου, αν θέλετε, δύσκολου ιδιοκτησιακού πλαισίου μέσα στο οποίο καλούμαστε να λειτουργήσουμε.

Εμείς, από την πρώτη στιγμή δεσμευτήκαμε ότι η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης θα παραμείνει ζωντανή, θα παραμείνει ενεργή, θα παραμείνει παραγωγική και αυτό το πράξαμε με πάρα πολύ μεγάλες δυσκολίες, αποκρούοντας και σχέδια τα οποία ήθελαν να οδηγήσουν σε διάλυση την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης.

Να ενημερώσω, λοιπόν, σε σχέση και με τα ερωτήματα τα οποία θέτετε, ότι μετά από μία πολύ μεγάλη προσπάθεια, μετά από αθόρυβη δουλειά, μετά από συνεργασία με τη διοίκηση, με την πιστώτρια τράπεζα, με τον εκκαθαριστή που διαθέτει τις μετοχές της επιχείρησης, δεν τις διαθέτουμε εμείς, μετά από συνεργασία με τους αγρότες και με τους εργαζόμενους έχουμε φτάσει στο σημείο σήμερα να έχουν αποπληρωθεί –και ενημερώνω και το Σώμα γι’ αυτό- περίπου εννέα από τα δέκα εκατομμύρια, που ήταν η συνολική οφειλή προς τους αγρότες για την καλλιεργητική περίοδο του 2017. Προχωρά ομαλά αυτή η διαδικασία.

Όπως, επίσης, προχωρά και η νέα καμπάνια -στον βαθμό βεβαίως του εφικτού και δεδομένων των δυσκολιών- καθώς δόθηκαν σπόροι στους παραγωγούς οι οποίοι εξεδήλωσαν ενδιαφέρον, για να προχωρήσουν σε νέα καλλιέργεια.

Εγώ δεν θα ωραιοποιήσω την κατάσταση, κύριε Δημοσχάκη. Οι αριθμοί είναι πάρα πολύ δύσκολοι. Οι αριθμοί, θα έλεγα, είναι δραματικοί. Παρ’ όλα αυτά,  εκπονήθηκε ένα σχέδιο, το οποίο θεωρούμε ότι δίνει διέξοδο στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης για την επόμενη ημέρα. Και τι εννοώ με αυτό; Το σχέδιο της εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή, ο οποίος θα μπορέσει να χρηματοδοτήσει με νέα κεφάλαια την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, να αντιμετωπίσει τις υποχρεώσεις του παρελθόντος, υποχρεώσεις οι οποίες, υπενθυμίζω, προς την πιστώτρια τράπεζα έχουν ανέλθει πλέον στα 165 εκατομμύρια ευρώ, μετά από τον τρόπο με τον οποίο έγινε η διαχείριση όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Υπενθυμίζω, επίσης, ότι αυτήν τη στιγμή που μιλάμε παλαιότερες διοικήσεις, που διορίστηκαν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις μέχρι το 2014, βρίσκονται στον εισαγγελέα για φαινόμενα διαφθοράς, που φτάνουν το ύψος των 52 εκατομμυρίων ευρώ. Αυτά είναι τα φαινόμενα τα οποία μας οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης.

Μπορώ, λοιπόν, να ανακοινώσω και πάλι στο Σώμα ότι βρίσκονται σε πολύ προχωρημένο στάδιο οι διαπραγματεύσεις με τον συγκεκριμένο στρατηγικό επενδυτή. Το επόμενο διάστημα, τις επόμενες μέρες, τις επόμενες εβδομάδες νομίζω θα είναι η διοίκηση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης σε θέση να ανακοινώσει την επιτυχή ολοκλήρωση αυτής της συμφωνίας.

Για το θέμα των ασυγκόμιστων τεύτλων, να πω ότι η ενημέρωση που έχουμε από τη διοίκηση είναι ότι έχει ήδη ξεκινήσει η εξαγωγή τους και οι παραγωγοί θα αποζημιωθούν. Γίνεται συνεννόηση μεταξύ της διοίκησης της επιχείρησης με τον ΕΛΓΑ για να προχωρήσει η σχετική αποζημίωση.

Και μια πολύ γρήγορη κουβέντα σε σχέση με το εργοστάσιο της Ορεστιάδας στο οποίο αναφερθήκατε στη ερώτησή σας. Κοιτάξτε, για να είμαστε ξεκάθαροι μεταξύ μας και για να μην ξανασυζητάμε πράγματα τα οποία πλήγωσαν την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, όπως και συνολικά την ελληνική βιομηχανία τα προηγούμενα χρόνια, η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης είναι ένας όμιλος. Η λύση την οποία εμείς καλούμαστε να βρούμε για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, αφορά το σύνολο του ομίλου. Οι προσπάθειες οι οποίες έγιναν, λοιπόν, ήταν για τη βιωσιμότητα του ομίλου, μέσα στον οποίο περιλαμβάνεται και το εργοστάσιο της Ορεστιάδας. Οι προτάσεις οι οποίες κατατέθηκαν για την είσοδο στρατηγικού επενδυτή στον όμιλο, αφορούν το σύνολο του ομίλου. Δεν αφορούν συγκεκριμένο εργοστάσιο. Εγώ δεν έχω υπ’ όψιν μου -αν εσείς έχετε, να με ενημερώσετε- αντίστοιχη πρόταση.

Προχωράμε, λοιπόν, στην εκπόνηση επιχειρησιακού σχεδίου για τη βιωσιμότητα του συνόλου του ομίλου, στο οποίο θα περιλαμβάνεται βεβαίως και ένα πολύ σημαντικό περιουσιακό στοιχείο, που είναι το εργοστάσιο της Ορεστιάδας, το οποίο μέσα από αυτήν τη συμφωνία θα λειτουργήσει και τα επόμενα χρόνια.

Ως προς το θέμα της ΚΑΠ, για να μην αφήσω και κάποιο ερώτημα αναπάντητο, παρότι βεβαίως είναι στο χαρτοφυλάκιο άλλου Υπουργείου, όπως γνωρίζετε, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, να πω ότι φέτος η επιδότηση αυξήθηκε σημαντικά και έφτασε στα 73 ευρώ το στρέμμα. Βεβαίως, όταν λέμε ότι θέλουμε διατήρηση της τευτλοκαλλιέργειας, θέλουμε ενίσχυση της τευτλοκαλλιέργειας τα επόμενα χρόνια. Αυτό θα αποτελέσει και μέρος της διεκδίκησης της χώρας για τη νέα ΚΑΠ, που συζητείται αυτήν τη στιγμή σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Καμμένος): Κύριε Υπουργέ, να συνεχίσετε, παρακαλώ, στη δευτερολογία σας.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΧΑΡΙΤΣΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης): Βεβαίως. Σταματώ εδώ. Αν υπάρχουν και νέα ερωτήματα, θα απαντήσω στη δευτερολογία μου.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Καμμένος): Ευχαριστώ πολύ.

Κύριε Δημοσχάκη, έχετε τον λόγο.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ: Κατ’ αρχάς, δεν μίλησα για την ιδιοκτησία. Ομιλώ ότι ως Υπουργείο είσαστε το επισπεύδον Υπουργείο και το υπεύθυνο.

Σε ό,τι αφορά τη γενικότερη τοποθέτησή σας, θα ήθελα να λάβετε υπ’ όψιν ότι οι Εβρίτες είναι πληγωμένοι και ενοχλημένοι. Συμβαίνουν πολλά πράγμα στον Έβρο, τα οποία πραγματικά μας πειράζουν. Και ένα επιπλέον πρόβλημα θα δημιουργήσει ακόμα περισσότερο ζοφερό κλίμα. Η ψυχολογία τους δεν βρίσκεται στην καλύτερη κατάσταση.

Το εργοστάσιο που είναι πλησίον των συνόρων, έχει τον συμβολισμό του. Σας μεταφέρω την αγωνία των τευτλοπαραγωγών που είναι αναμενόμενη, γιατί δεν ξέρουν τι τους ξημερώνει. Δέχτηκαν κι άλλα χτυπήματα αυτόν τον καιρό, εξαιτίας των καιρικών φαινομένων, με αποτέλεσμα να έχουμε και πλημμυρικά φαινόμενα και η σοδειά τους να βρίσκεται κάτω από το νερό.

Αντιλαμβάνεστε ότι έχουμε ιδιαίτερα προβλήματα. Έχουν καταστραφεί ολοσχερώς ορισμένες καλλιέργειες. Έχουν υποστεί σημαντικές οικονομικές ζημιές. Μέχρι τώρα έχουμε ανέξοδες υποσχέσεις.

Κύριε Υπουργέ, έχετε μια μεγάλη εμπειρία, διότι οι φίλοι σας σάς κατατάσσουν στην κατηγορία του καλού οικονομολόγου και αυτήν τη στιγμή δοκιμάζεστε να πάρετε σωστές αποφάσεις και για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, αλλά και για την Ορεστιάδα και για τον νομό μας, για τη Θράκη. Εμείς θέλουμε να αξιοποιηθεί στο έπακρον αυτό το εργοστάσιο και θα πρέπει να ελέγξετε και ενδεχόμενες δραστηριότητες άλλες από τον σκοπό για τον οποίον μέχρι σήμερα χρησιμοποιείται.

Βέβαια, έχουμε δίπλα και ένα Πανεπιστήμιο, το Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο «κουμπώνει» μ’ αυτό το εργοστάσιο. Θα ήταν ευχής έργον να αξιοποιηθεί η επιστήμη, διότι πάντα θα έχει προσθετική αξία και για τον τόπο, αλλά και για το αντικείμενο.

Το τελευταίο διάστημα ψάχνετε για επενδυτές, όπως προείπατε, και έχουμε δει αρκετά δημοσιεύματα από τον Τύπο και όχι μόνο. Μπορείτε να μας πείτε ποιοι είναι αυτοί; Είναι στην Ελλάδα; Είναι στο εξωτερικό; Από ποια χώρα προέρχονται; Είναι φερέγγυα η εταιρεία, αν αναλάβει ένα τέτοιο μεγάλο κόστος και μια τόσο μεγάλη ευθύνη; Σε περίπτωση που μπει ο στρατηγικός επενδυτής, ποια θα είναι η τύχη των μονίμων υπαλλήλων και των εποχιακών υπαλλήλων, καθώς και των περιουσιακών στοιχείων όλων των εργοστασίων, αλλά και των λοιπών ακινήτων; Έχετε σκεφτεί να λειτουργήσει το Εργοστάσιο Ζάχαρης Ορεστιάδος με άλλη μορφή, για παράδειγμα στα πλαίσια του ΟΤΑ και όχι μόνο, γιατί έχουν εκδηλωθεί ενδιαφέροντα σε τοπικό επίπεδο από θεσμικούς παράγοντες του τόπου, αλλά και της χώρας;

Ο Έβρος, κύριε Υπουργέ, πρέπει να βρίσκεται εκ μέρους της Κυβέρνησης και κάθε κυβέρνησης πάντα στις προτεραιότητες και όχι μόνο μια φορά τον χρόνο, διότι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, ευρισκόμενος στην Κομοτηνή στα πλαίσια του Περιφερειακού Συμβουλίου, είχε δεσμευθεί ότι θα συνεχίσει να λειτουργεί η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης και το αντίστοιχο δικό μας εργοστάσιο. Νομίζω ότι μ’ αυτήν τη γενικότερη τοποθέτηση θα πρέπει κάθε πρωί, όταν σηκώνεται ο κάθε Υπουργός, να σκέφτεται τι θα πράξει για τον Έβρο και για τα νησιά. Εκεί είναι οι ασπίδες του έθνους, εκεί είναι η προστασία της πρωτεύουσας και θα πρέπει να είσαστε γενναιόδωροι και γενναίοι στις αποφάσεις σας και να μη νιώθουμε ότι είμαστε εγκαταλελειμμένοι.

Αυτό είναι το κλίμα το οποίο σας μεταφέρω, αυτό είναι το κλίμα το οποίο σας μεταφέρει και η παρουσία των δύο συναδέλφων μου, των κυβερνητικών Βουλευτών του νομού Έβρου.

Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Καμμένος): Ευχαριστούμε πολύ, κύριε Δημοσχάκη.

Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο για τη δευτερολογία σας.

          ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΧΑΡΙΤΣΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Δημοσχάκη, στη δευτερολογία σας ουσιαστικά ανοίξατε τη «βεντάλια» της συζήτησης και μιλήσατε συνολικότερα για τα θέματα του Έβρου και της Θράκης. Εγώ είμαι στη διάθεσή σας, εφόσον το θέλετε, να καταθέσετε μια ερώτηση συνολικά για τις παρεμβάσεις που κάνουμε για τα ζητήματα του Έβρου και πολύ ευχαρίστως να σας απαντήσω.

Θα πω μόνο δύο πράγματα, γιατί όντως είναι πολύ σημαντικό το θέμα. Γνωρίζουμε τις ιδιαιτερότητες της περιοχής κι εγώ προσωπικά έχω επισκεφθεί την περιοχή. Έχουμε μιλήσει με τους τοπικούς φορείς. Ξέρουμε πραγματικά τις δυσκολίες και τις αγωνίες που περνάνε.

Επειδή, λοιπόν, οι καιροί είναι δύσκολοι και δεν αρκεί σε επίπεδο ρητορείας να εκφράζουμε, αν θέλετε, την αλληλεγγύη και την υποστήριξή μας, εμείς προχωρήσαμε το τελευταίο διάστημα, τους τελευταίους μήνες στη χρηματοδότηση δύο πάρα πολύ σημαντικών έργων για τον νομό του Έβρου, για την περιοχή σας, το τελωνείο στους Κήπους και την επέκταση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης. Νομίζω ότι είναι δύο παρεμβάσεις πάρα πολύ κρίσιμες, οι οποίες εξ όσων γνωρίζω και από την επικοινωνία που έχω, έχουν τύχει και πολύ θετικής ανταπόκρισης από τους ίδιους τους κατοίκους και τους τοπικούς φορείς της περιοχής.

Ας επανέλθουμε στο ζήτημα της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης.

 

Τους τελευταίους μήνες ακολουθήθηκε μια πρότυπη, θα έλεγα, διαδικασία σύμφωνα με διεθνείς προδιαγραφές για την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή. Προφανώς και για λόγους εμπιστευτικότητας εγώ δεν είμαι αυτή τη στιγμή σε θέση να σας απαντήσω σε σχέση με την ταυτότητα ή το σχέδιο του επενδυτή.

Αυτό που έχει, όμως, σημασία είναι ότι έγινε μια δουλειά η οποία δυστυχώς δεν είχε γίνει όλα τα προηγούμενα χρόνια, κάτι το οποίο θα έπρεπε να έχει εξεταστεί κι από τις προηγούμενες κυβερνήσεις εδώ και πολλά χρόνια, πριν φτάσει η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης στο μη περαιτέρω. Δεν είχε γίνει αυτή η δουλειά. Αυτή η δουλειά γίνεται τώρα, έτσι ώστε να εξευρεθούν οι πόροι, να εξευρεθούν τα κεφάλαια για να μπορέσει να παραμείνει η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης ζωντανή.

Κύριε Δημοσχάκη, είναι μια υπόθεση που μας έχει απασχολήσει πάρα πολύ. Μας έχει βασανίσει πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια η ιστορία της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, γιατί είναι πράγματι μια πάρα πολύ κρίσιμη βιομηχανία. Είναι η μεγαλύτερη βιομηχανία που συνδέεται με τον πρωτογενή τομέα, με τον αγροτικό κόσμο της χώρας μας και κυρίως της Βόρειας Ελλάδας, της Κεντρικής Μακεδονίας και της Θράκης.

Να λέμε στους πολίτες την αλήθεια. Η αλήθεια είναι ότι η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Η αλήθεια είναι ότι έγινε μια πολύ σημαντική συστηματική προσπάθεια με τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων και σε διαρκή επικοινωνία και με τους εργαζόμενους και με τους αγρότες για να αντιμετωπίσουμε αυτή την πολύ δύσκολη κατάσταση. Τόσο ως προς την αποπληρωμή των οφειλών, τόσο ως προς τη νέα καλλιέργεια, ως προς τη λειτουργία των εργοστασίων η προσπάθεια αυτή μέχρι σήμερα αποδίδει καρπούς. Η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης παραμένει ζωντανή.

Σας υπενθυμίζω ότι το 2015 τα εργοστάσια ήταν κλειστά, όταν παραλάβαμε εμείς και με την έλευση στρατηγικού επενδυτή νομίζω ότι πλέον η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης αποκτά προοπτική και για το μέλλον.

Αυτό το οποίο κληθήκαμε τελικά να κάνουμε μέσα σ’ αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο στο οποίο καλούμαστε να λειτουργήσουμε, ήταν να τετραγωνίσουμε τον κύκλο, κύριε Δημοσχάκη. Αυτό ακριβώς κάνουμε και έτσι θα μπορέσουμε και για την Ορεστιάδα, αλλά και για το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης και στην Κεντρική Μακεδονία, στην Ημαθία, στη Θεσσαλία, στη Λάρισα και στις Σέρρες να τη σώσουμε, να την ανορθώσουμε και να παίξει τον ρόλο που της αναλογεί τα επόμενα χρόνια για τον πρωτογενή τομέα και για τη βιομηχανία στη χώρα μας.

Σας ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Καμμένος): Ευχαριστούμε πολύ τον κύριο Υπουργό.

Να πούμε ότι το 2015 δώσαμε 34 εκατομμύρια από τον εκκαθαριστή. Είχα ασχοληθεί κι εγώ πολύ για να σωθεί η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης το 2015, όταν αναλάβαμε.

Προηγούμενο άρθροΞεκίνησε το “The Mindspark” στην Αλεξανδρούπολη!
Επόμενο άρθροΠάνω από 1000 δρομείς στο VIA EGNATIA RUN 2018 – Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη η αθλητική διοργάνωση της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου