Γραπτή Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομίας & Ανάπτυξης και στην Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κατέθεσε ο βουλευτής κι Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., Αναστάσιος Δημοσχάκης, σχετικά με την μεταστέγαση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αλεξ/πολης, κατόπιν σχετικού αιτήματος της Συνδικαλιστικής Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αλεξ/πολης.

Όπως αναφέρεται στην Ερώτηση, το ενοικιαζόμενο κτήριο στο οποίο στεγάζονται μέχρι στιγμής οι υπηρεσίες της Δ.Α. Αλεξ/πολης δεν ανταποκρίνεται πλέον στις αυξημένες ανάγκες που έχουν προκύψει τα τελευταία χρόνια!

Η λύση της μεταστέγασης στο κτήριο του παλαιού νοσοκομείου δεν είναι η πλέον ενδεδειγμένη, καθώς το κτήριο είναι παλιό, σχεδιασμένο εξαρχής για άλλη χρήση, με μηδενικά περιθώρια αναδιαμόρφωσης ή/και επέκτασης, καθώς βρίσκεται εντός του αστικού ιστού.

Προτείνεται εκ νέου η κατασκευή νέου κτηρίου σε ιδιόκτητη έκταση 9.153,00 τ.μ. με προδιαγραφές που να εξυπηρετούν την Δ.Α Αλεξ/πολης, με σύγχρονο ενεργειακό σχεδιασμό & εκτός του στενού πολεοδομικού ιστού της πόλης!

Ερωτώνται οι Υπουργοί αν έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες εκχώρησης του κτηρίου του παλαιού νοσοκομείου, καθώς κι αν επανεξετάζεται στο ενδεχόμενο κατασκευής ενός νέου κτηρίου μέσω ΣΔΙΤ.

Αναλυτικά η Ερώτηση:

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ : 1. Υπουργείο Οικονομίας & Ανάπτυξης    2. Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη
 

ΘΕΜΑ: Κατασκευή νέου κτιρίου της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αλεξ/πολης

Από το 1972 η Αστυνομική Διεύθυνση Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης στεγάζεται σε ενοικιαζόμενο οίκημα στο κέντρο της πόλης της Αλεξανδρούπολης. Για αρκετά χρόνια η λειτουργία της Δ.Α στο συγκεκριμένο οίκημα δεν δημιουργούσε ιδιαίτερα προβλήματα στην ίδια την υπηρεσία αλλά και στην λειτουργία της πόλης.

Ωστόσο τα τελευταία 20 χρόνια έχουν αλλάξει τα δεδομένα της λειτουργίας, τόσο της ίδιας της Αστυνομικής Διεύθυνσης,  ως προς το αριθμό των εργαζομένων σε αυτήν όσο και η γενικότερη κυκλοφοριακή λειτουργία της πόλης.

Επιπλέον επιβαρυντικοί παράγοντες στην λειτουργία της Αστυνομικής Διεύθυνσης την τελευταία 20ετία είχαν:

  • η αύξηση της εγκληματικότητας και των μεταναστευτικών -προσφυγικών ροών στην περιοχή,
  • η αύξηση του αριθμού των κατοίκων της περιοχής του  τοπικού Δήμου !
  • η αύξηση των επισκεπτών στην πόλη,
  • η αυξημένη κυκλοφορία προσώπων και οχημάτων στην πόλη της Αλεξανδρούπολης.

Όλοι οι παραπάνω παράγοντες δημιουργούν μια ασφυκτική κατάσταση τόσο για τους ιδίους τους εργαζομένους στις αστυνομικές υπηρεσίες όσο και για τους κατοίκους της συγκεκριμένης περιοχής και της πόλης γενικότερα.

Οι αυξανόμενες ανάγκες της Διεύθυνσης Αστυνομίας λόγω της δημιουργίας νέων μονάδων και υπηρεσιών όπως ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΚΔΟΣΗΣ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΩΝ-ΤΑΥΤΟΤΗΤΩΝ,  Ο.Π.Κ.Ε., ΔΙ.ΑΣ. , ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ – ΚΟΔΙΣΜΕ,FRONTEX κ.λ.π. δημιουργούν επιπλέον προβλήματα στην καθημερινή λειτουργία της Διεύθυνσης τόσο για την ασφάλεια και υγιεινή των εργαζομένων, όσο και για τους πολίτες που εξυπηρετούνται από τις υπηρεσίες.

Για το συγκεκριμένο θέμα είχα καταθέσει την υπ’αρίθμ. 5764/31.05/2016 Γραπτή Ερώτηση με θέμα την μετεγκατάσταση της Α.Δ. Αλεξανδρούπολης   (https://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/c0d5184d-7550-4265-8e0b-078e1bc7375a/9603735.pdf) για την οποία λάβαμε απάντηση «ότι εφόσον ολοκληρωθούν οι διαδικασίες παραχώρησης του ακινήτου του παλαιού νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης θα προβούν προς τις ανάλογες ενέργειες που απαιτούνται προκειμένου να καταστεί μέρος των εγκαταστάσεων αυτών (κτίριο της Μοριακής Βιολογίας) λειτουργικά ώστε να  μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες τις Αστυνομικής Διεύθυνσης Αλεξανδρούπολης» (https://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/67715b2c-ec81-4f0c-ad6a-476a34d732bd/9633492.pdf).

Οι διαδικασίες της παραχώρησης από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχουν ολοκληρωθεί τον περασμένο Δεκέμβριο, με τελικό αποδέκτη- χρήστη την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης.

Ωστόσο το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δεν έχει προχωρήσει σε καμία ενέργεια για την συνεννόηση με την ΠΑΜΘ, ώστε να προχωρήσει η παραχώρηση τμήματος του εν λόγω ακινήτου (κτίριο της Μοριακής Βιολογίας ή άλλου διαθέσιμου) και να γίνουν οι απαιτούμενες τροποποιητικές μελέτες για την στέγαση των υπηρεσιών της Δ.Α Αλεξανδρούπολης.

Πέρα όμως από την συγκεκριμένη λύση, αυτής της παραχώρησης τμήματος του παλαιού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης για την Στέγαση των υπηρεσιών της Δ.Α. Αλεξ/πολης, πρέπει να εξεταστεί ξανά και ίσως σε προτεραιότητα, η κατασκευή νέου κτιρίου, στην ιδιόκτητη έκταση των 9.153,00 τμ, η οποία βρίσκεται πλησίον των ορίων του πολεοδομικού ιστού της πόλης της Αλεξανδρούπολης.

Άλλωστε η συγκεκριμένη λύση είχε προταθεί και στο παρελθόν και μάλιστα είχαν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την ανέγερση του νέου κτιρίου, μέσω της ένταξης σε προγράμματα των ΣΔΙΤ, με επιχειρηματικά σχήματα να έχουν εκφράσει τον ενδιαφέρον τους για συμμετοχή!

Η όλη διαδικασία σταμάτησε λόγω της οικονομικής κρίσης που αντιμετώπισε η χώρα.

Η συγκεκριμένη λύση, δηλαδή αυτή της ανέγερσης νέου κτιρίου μέσω των προγραμμάτων του ΣΔΙΤ, θεωρούμε ότι είναι η ενδεδειγμένη, αφού αφορά σε ένα νέο κτίριο κατασκευασμένο σύμφωνα με τις σύγχρονες προδιαγραφές και σχεδιασμένο επακριβώς με τις ανάγκες των υπό προς στέγαση υπηρεσιών.

Ιδανικό παράδειγμα αποτελεί η κατασκευή της νέας Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της Αλεξανδρούπολης, στην ίδια περίπου περιοχή, και η οποία αυτήν την στιγμή λειτουργεί με άριστες συνθήκες τόσο για τους εργαζομένους, όσο και για πολίτες που συναλλάσσονται μαζί της, χωρίς να επιβαρύνει το κυκλοφοριακό φορτίο της πόλης.

Η ετήσια επιβάρυνση η οποία θα υποστεί το ελληνικό δημόσιο δεν αναμένεται να υπερβαίνει από το υφιστάμενο κόστος ενοικίασης του σημερινού ακινήτου, όπου στεγάζεται η Α.Δ. Αλεξανδρούπολης, και το οποίο ανέρχεται  στο ποσό των 9.825,84€ τον μήνα.

Η κατασκευή ενός νέου κτιρίου το οποίο θα πληροί όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές τόσο από πλευράς διάταξης χώρων (σύμφωνα με το οργανόγραμμα και τις ανάγκες της Αστυνομικής Διεύθυνσης), όσο και της ενεργειακής αυτονομίας (φωτοβολταϊκά, γεωθερμία κλπ, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν τα λειτουργικά έξοδα) είναι μια διαφορετική σύγχρονη οπτική αντιμετώπισης των αναγκών της υπηρεσίας!

Το υφιστάμενο κτήριο της Μοριακής Βιολογίας έχει κατασκευαστεί στις αρχές της δεκαετίας του ’90, ήταν εξαρχής σχεδιασμένο για μια εντελώς διαφορετική χρήση, ενώ περιορίζει οποιαδήποτε προοπτική επιπλέον αναβάθμισης-επέκτασης καθώς εντάσσεται μέσα στο στενό πλαίσιο του αστικού ιστού με αυστηρά όρια.

Τα τελευταία χρόνια ο σχεδιασμός των Διευθύνσεων Αστυνομίας ανά την επικράτεια είναι η χωροθέτηση των κτιριακών εγκαταστάσεων να γίνεται εκτός του στενού πολεοδομικού ιστού των πόλεων.

Αυτή η επιλογή δεν είναι καθόλου τυχαία αφού προκύπτει κατόπιν επίσημων μετρήσεων που έχουν γίνει για λογαριασμό της Ελληνικής Αστυνομίας.

Οι μετρήσεις αποδεικνύουν ότι στις Αστυνομικές Υπηρεσίες  των αστυνομικών μεγάρων πρωτευουσών των Νομών εισέρχονται, είτε ως εργαζόμενοι είτε ως εξυπηρετούμενοι πολίτες, κατά μέσο όρο 1.200 άτομα ημερησίως!

Το στατιστικό αυτό στοιχείο καταδεικνύει τον κυκλοφοριακό φόρτο που συνεπάγεται η λειτουργία ενός Αστυνομικού Μεγάρου στο πολεοδομικό κέντρο μιας σύγχρονης  πόλης.

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι η λύση της κατασκευής ενός νέου σύγχρονου Μεγάρου της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης είναι η πιο συμφέρουσα για όλους και κυρίως για το Ελληνικό Δημόσιο ως μια μόνιμη μακροπρόθεσμη λύση.

Υπάρχει έγγραφο αίτημα της Συνδικαλιστικής Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αλεξανδρούπολης, με στοιχειοθετημένες προτάσεις, το οποίο κι επισυνάπτουμε.

Έχοντας υπόψιν τα παραπάνω ερωτάσθε:

  • Έχετε έρθει σε συνεννόηση με την ΠΑΜΘ προκειμένου να γίνουν οι διαδικασίες παραχώρησης προς χρήση, τμήματος των εγκαταστάσεων (κτίριο της Μοριακής Βιολογίας) προς την Ελληνική Αστυνομία ;
  • Εάν έχετε έρθει σε επαφή με την ΠΑΜΘ για την παραχώρηση, έχετε προβεί στην κοστολόγηση των απαιτούμενων εργασιών που χρειάζεται το κτίριο προκειμένου να τεθεί σε λειτουργία;
  • Λαμβάνοντας υπόψιν ότι έχει γίνει η επανεκκίνηση των προγραμμάτων κατασκευής έργων μέσου των ΣΔΙΤ, έχετε προγραμματίσει την ένταξη της κατασκευής του Αστυνομικού Μεγάρου της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης σε αυτά;
  • Έχει επιστρέψει στην αρχική ιδιοκτησιακή κατάσταση (δλδ. στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη) η έκταση, στην οποία επρόκειτο  να ανεγερθεί το νέο Αστυνομικό Μέγαρο της Δ.Α. Αλεξ/πολης,  προκειμένου να μπορεί να δομηθεί;
Προηγούμενο άρθροΠλήθος κόσμου έδωσε το παρόν στα εγκαίνια του εκλογικού κέντρου του υπ. δημάρχου Παύλου Μιχαηλίδη
Επόμενο άρθροO Στέλιος Παναγούτσος παραιτήθηκε απο την ΔΗΜΑΡ μετά τη σύμπλευση με τον ΣΥΡΙΖΑ