Παρέμβαση στη δημόσια διαβούλευση του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Παιδείας με τίτλο «Συνέργεια Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος με Α.Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης, Τ.Ε.Ι. Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και Τ.Ε.Ι. Κεντρικής Μακεδονίας» έκανε ο Βουλευτής Έβρου κι Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αναστάσιος Δημοσχάκης, υπογραμμίζοντας ότι ουσιαστικά η Νοσηλευτική Σχολή Διδ/χου είναι θνησιγενής και μακροπρόθεσμα καταργείται μέσα από τις διατάξεις του.

Συγκεκριμένα τόνισε μεταξύ άλλων:
Δεν μπορεί να θεωρείται ως αναβάθμιση το γεγονός ότι θα λειτουργεί η Σχολή στο Διδυμότειχο ως ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ του ΤΜΗΜΑΤΟΣ Νοσηλευτικής Θεσσαλονίκης της Σχολής Επιστημών Υγείας.
• Το Σχέδιο Νόμου δεν απαντάει σε μια σειρά ερωτημάτων με το τι σημαίνει ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ, μια λέξη εφεύρημα που δεν συναντάται στη Δομή του Ελληνικού Πανεπιστημίου.
• Η «επικοινωνιακή χρυσόσκονη» της δήθεν αναβάθμισης της Νοσηλευτικής Σχολής Διδ/χου ως ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ του υπάρχοντος ΤΜΗΜΑΤΟΣ της Νοσηλευτικής Θεσ/νικης σε ΑΕΙ που χρησιμοποιεί το Υπουργείο Παιδείας έχει ως στόχο μεσοπρόθεσμα να εξαφανίσει το πρώτο από τον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας.
• Η μοναδική περίπτωση αναβάθμισής του ήταν να λειτουργήσει ως ενσωματωμένο στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, στο φυσικό γεωγραφικό, διοικητικό και ακαδημαϊκό του χώρο.
• Εφόσον το Υπουργείο Παιδείας ήθελε να αναβαθμίσει το Διδ/χο θα έπρεπε το ΤΜΗΜΑ Νοσηλευτικής Π.Ε. να έχει ως έδρα την ακριτική πόλη κι όχι τη Θεσσαλονίκη, διχάζοντας με αυτόν τον τρόπο τον Έβρο.
• Χωρίς καμία λογική η απόφαση για συνέργεια του ΤΕΙ Αν. Μακεδονίας και Θράκης με το Διεθνές Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης κι όχι με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.
• Το Υπουργείο Παιδείας έκλεισε τα αυτιά του στην απαίτηση της τοπικής κοινωνίας Διδ/χου, όπως εκφράστηκε μέσα από το σχετικό ψήφισμα του Δήμου (διαβάστε το σε αυτό το link http://www.dimoschakis.gr/wp-content/uploads/2018/12/%CE%A8%CE%97%CE%A6%CE%99%CE%A3%CE%9C%CE%91-2.pdf).

Μέσα από τη Διαβούλευση προτείνει ο Βουλευτής:
1. Την προαγωγή της σημερινής Νοσηλευτικής Σχολής Διδ/χου σε αυτοτελές Πανεπιστημιακό ΤΜΗΜΑ, εντασσόμενο στο ΔΠΘ και τη σύσταση κατ’αρχήν 10 θέσεων ΔΕΠ για την στοιχειώδη λειτουργία του.
2. Την ίδρυση νέου παρεμφερούς ΤΜΗΜΑΤΟΣ, ενισχυτικού χαρακτήρα, που θα «κουμπώσει» με το ως άνω προτεινόμενο Πανεπιστημιακό ΤΜΗΜΑ Νοσηλευτικής!
3. Ως τέτοια θα μπορούσαν να ήταν τα ΤΜΗΜΑΤΑ Μαιευτικής και Φυσικοθεραπείας ως αυτοτελή Πανεπιστημιακά ΤΜΗΜΑΤΑ στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο με έδρα το Διδ/χο.
4. Τη διασύνδεση του με το Νοσοκομείο Διδ/χου, το οποίο θα λειτουργεί ως εκπαιδευτικό νοσηλευτικό κέντρο για τους φοιτητές, αλλά αυτό προϋποθέτει την αύξηση των κλινών από 120 σε 155, όπως προβλέπει και ο σχετικός κανονισμός. Θα αναδειχθεί προσεχώς με κοινοβουλευτική ομιλία σε σχετικό Νόμο.
5. Τη διασύνδεση του ΤΜΗΜΑΤΟΣ Νοσηλευτικής αλλά και του παρεμφερούς Τμήματος και με τα άλλα Κέντρα (Κ.Υ) Υγείας του Κεντρικού και Βορείου Έβρου.
6. Την εισαγωγή φοιτητών στο προτεινόμενο ΤΜΗΜΑ ως κατώτατο πλαφόν, τον αριθμό 210 εισαχθέντων κατ΄ έτος τα τελευταία χρόνια στη μέχρι σήμερα Νοσηλευτική Σχολή Διδ/χου!
7. Τη φιλοξενία του Τμήματος σε σύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις, τις οποίες θα εξασφαλίσει σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ο τοπικός Δήμος σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης και με τη στήριξη όλων μας.
8. Μέχρι, όμως, να προχωρήσει η ουσιαστική παραχώρηση των εγκαταστάσεων μαθήματα μπορούν να διεξάγονται σε σχολικό κτιριακό συγκρότημα ή και σε άλλα διαθέσιμα κτίρια του Διδ/χου που μπορούν να χρησιμοποιηθούν καταλλήλως.

Αναλυτικά η παρέμβασή του στη Δημόσια Διαβούλευση:
«Με το Σχέδιο Νόμου «Συνέργεια Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος με Α.Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης, Τ.Ε.Ι Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και Τ.Ε.Ι Κεντρικής Μακεδονίας» ουσιαστικά υποβαθμίζεται και απαξιώνεται η Νοσηλευτική Σχολή Διδ/χου, γεγονός που θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στην κατάργησή της.
Γιατί φυσικά δεν μπορεί να θεωρείται ως αναβάθμιση το γεγονός ότι θα λειτουργεί η Σχολή στο Διδυμότειχο ως ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ του ΤΜΗΜΑΤΟΣ Νοσηλευτικής Θεσσαλονίκης της Σχολής Επιστημών Υγείας.
Στο Σχέδιο Νόμου υπάρχει μεγάλη ασάφεια για το τι σημαίνει ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ. Πρωτίστως είναι εφεύρημα η λέξη ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ, καθώς δεν συναντάται στη Δομή ενός σύγχρονου Ελληνικού Πανεπιστημίου. Πως λοιπόν το έχει σχεδιάσει το Υπουργείο Παιδείας; Θα έχει ξεχωριστή Διοίκηση και Γραμματεία;
Πως θα ελέγχεται ένα ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ που θα απέχει 450χλμ. από την έδρα του Τμήματος; Πως θα επιλέγεται στο Μηχανογραφικό για τις Πανελλήνιες; Θα μπορούν οι μαθητές να επιλέγουν εκτός από ΤΜΗΜΑΤΑ και ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ; Υπάρχει ανάλογο προηγούμενο; Πως θα κατανέμονται οι φοιτητές του ΤΜΗΜΑΤΟΣ Νοσηλευτικής στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ που θα βρίσκεται στο Διδ/χο;
Για όλα αυτά τα ζητήματα δεν υπάρχουν απαντήσεις στο Σχέδιο Νόμου. Μήπως όμως μέσα απ’ αυτήν την «επικοινωνιακή χρυσόσκονη» της δήθεν αναβάθμισης του υπάρχοντος ΤΜΗΜΑΤΟΣ σε ΑΕΙ, στόχος είναι να εξαφανιστεί από τον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας; Μήπως στόχος είναι να σταματήσουν να εγγράφονται νέοι φοιτητές, να λειτουργεί μόνο με τους υπάρχοντες μέχρι την αποφοίτησή τους και τελικά στη συνέχεια το ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ να απορροφηθεί από το ΤΜΗΜΑ Θεσσαλονίκης;
Για ποιο λόγο δεν δημιουργήθηκε αυτό το ΤΜΗΜΑ Νοσηλευτικής στο Διδυμότειχο κι όχι στη Θεσσαλονίκη, εφόσον το Υπουργείο Παιδείας ήθελε να αναβαθμίσει την ακριτική πόλη; Με την απόφασή του αυτή ουσιαστικά ο Υπουργός Παιδείας διχάζει τον Έβρο, παίζοντας πολιτικά παιχνίδια…
Δυστυχώς, αυτή η «πατέντα» του ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ, δεν έχει καμία λειτουργικότητα. Η μοναδική περίπτωση αναβάθμισής του ΤΜΗΜΑΤΟΣ ήταν να λειτουργήσει ως ενσωματωμένο στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, στο φυσικό, γεωγραφικό, διοικητικό και ακαδημαϊκό του χώρο.
Το ίδιο ισχύει και για τις Σχολές Μαιευτικής και Φυσικοθεραπείας που θα έπρεπε να παραμείνουν στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ως αυτοτελή Πανεπιστημιακά Τμήματα και να έχουν ως έδρα το Διδ/χο.
Άλλωστε ποτέ δεν έγινε κατανοητό, ούτε εξηγείται και στο παρόν Σχέδιο Νόμου για ποιο λόγο επιλέχτηκε η συνέργεια του ΤΕΙ Αν. Μακεδονίας και Θράκης με το Διεθνές Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης κι όχι με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο τον ρόλο του στην νευραλγική και ευαίσθητη περιοχή της Θράκης.
Το Υπουργείο Παιδείας έκλεισε τα αυτιά του στην απαίτηση της τοπικής κοινωνίας Διδ/χου, όπως εκφράστηκε μέσα από το σχετικό ψήφισμα του Δήμου (διαβάστε το σε αυτό το link http://www.dimoschakis.gr/wp-content/uploads/2018/12/%CE%A8%CE%97%CE%A6%CE%99%CE%A3%CE%9C%CE%91-2.pdf).

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα προτείνω
• Την προαγωγή της σημερινής Νοσηλευτικής Σχολής Διδ/χου σε αυτοτελές Πανεπιστημιακό ΤΜΗΜΑ, εντασσόμενο στο ΔΠΘ και τη σύσταση κατ’αρχήν 10 θέσεων ΔΕΠ για την στοιχειώδη λειτουργία του.
• Την ίδρυση νέου παρεμφερούς ΤΜΗΜΑΤΟΣ, ενισχυτικού χαρακτήρα, που θα «κουμπώσει» με το ως άνω προτεινόμενο Πανεπιστημιακό ΤΜΗΜΑ Νοσηλευτικής!
• Ως τέτοια μπορεί να είναι οι Σχολές Μαιευτικής και Φυσικοθεραπείας ως αυτοτελή Πανεπιστημιακά ΤΜΗΜΑΤΑ στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης με έδρα το Διδ/χο.
• Τη διασύνδεση τους με το Νοσοκομείο Διδ/χου, το οποίο θα λειτουργεί ως εκπαιδευτικό νοσηλευτικό κέντρο και για τους φοιτητές, αλλά αυτό προϋποθέτει την αύξηση των κλινών από 120 σε 155, όπως προβλέπει και ο σχετικός κανονισμός.
• Τη διασύνδεση του ΤΜΗΜΑΤΟΣ Νοσηλευτικής αλλά και του παρεμφερούς ΤΜΗΜΑΤΟΣ και με τα άλλα Κέντρα Υγείας(ΚΥ) του Κεντρικού και Βορείου Έβρου.
• Την εισαγωγή φοιτητών στο προτεινόμενο Τμήμα ως κατώτατο πλαφόν, τον αριθμό των 210 εισαχθέντων κατ’έτος τα τελευταία χρόνια στη μέχρι σήμερα Νοσηλευτική Σχολή Διδ/χου!
• Τη φιλοξενία του Τμήματος σε σύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις, τις οποίες θα εξασφαλίσει σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ο τοπικός Δήμος σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης και με τη στήριξη όλων μας.
• Μέχρι, όμως, να προχωρήσει η ουσιαστική παραχώρηση των εγκαταστάσεων μαθήματα μπορούν να διεξάγονται σε σχολικό κτιριακό συγκρότημα ή και σε άλλα διαθέσιμα κτίρια του Διδ/χου που μπορούν να χρησιμοποιηθούν καταλλήλως.

Η αναβαθμισμένη παρουσία του ΤΜΗΜΑΤΟΣ Νοσηλευτικής θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας.

Η προτεινόμενη υπαγωγή είναι θνησιγενής και σίγουρα θα προκύψει η κατάργηση υπάρχουσας Σχολής, κατεύθυνση προς την οποία κινείται το συγκεκριμένο Σχέδιο Νόμου.

Σίγουρα θα οδηγήσει στην υποβάθμιση μιας ακριτικής και νευραλγικής πόλης της χώρας που είναι το Διδ/χο, που αποτελεί με την Ορεστιάδα και το Σουφλί την ισχυρή ενδοχώρα της Αλεξ/πολης.

Ήδη βελτιώνονται οι οδικές και σιδηροδρομικές μεταφορές και οι αποστάσεις εκμηδενίζονται από τα Μέσα.
Η ενδεχόμενη νομοθέτηση αποτελεί εχθρική πράξη της Κυβέρνησης προς τον Έβρο και το Διδ/χο.

Προηγούμενο άρθροΕκδήλωση του πολιτιστικού κέντρου «Ρώσικο Σπίτι» με συμμετοχή των κορυφαίων σολίστ της όπερας της Κρατικής Φιλαρμονικής του Καλίνινγκραντ
Επόμενο άρθροΣυνυπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας εκπαιδευτικών δράσεων μεταξύ του Ζωγραφείου Λυκείου, του 1ου Δημοτικού Σχολείου Φερών και του 1ου Νηπιαγωγείου Φερών