ΓΙΑΤΙ Η ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ..ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΝΟΜΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΠΡΕΨΕΙΣ….

Του Μάνδαλου Παναγιώτη.

E-mail. panosmandalos@yahoo.gr, f/b Mandalos Panagiotis

Θα γράψω αυτό το άρθρο, απλά με αφορμή αυτά που γίνονται και ακούμε καθημερινά. Θα αρχίσω με τα τοπικά και θα πάω στα ποιο κεντρικά συστήματα της εξουσίας.

Με τα τοπικά πολλές φορές φρίζεις και αφρίζεις με αυτά που ακούς. Αν πάρουμε εδώ στον Έβρο..και ιδίως στην πόλη της Αλεξανδρούπολης, μια πόλη σε μεγάλη κρίση υπαρξιακή …..Μια πόλη παραθαλάσσια χωρίς να μπορείς να δεις θάλασσα, αλλά και οι υποδομές της..υπό ολική εγκατάλειψη. Πλατεία του Φάρου κατασκότεινη και γεμάτη γκράφιτη..σπασμένα παγκάκια …..σκουπίδια το βράδυ παντου ..κάδοι που βρωμάν από χιλιόμετρα, και είναι γεμάτοι και ξεχειλίσουν από παντού. Δεν μιλάμε για δρόμους …στον Λίβανο είναι καλλίτερα και ας βομβαρδίζονται εδώ και χρόνια. Ας πάει ο επισκέπτης των τελευταίων 15 χρόνων …να μπει από το αεροδρόμιο..που είναι και η πρώτη εντύπωση..και μετά…θα νομίζει ότι έκανε λάθος αεροπλάνο.

Βέβαια εδώ θα πω και για τα δένδρα. Κάποτε τα κλάδευαν. Τον Μάρτη ….κάτι γινότανε. Σήμερα όλα σαν σε παρθένο δάσος…. Κρέμονται κλαδιά ξερά …..τα δένδρα φτάνουν στα μπαλκόνια και πολλοί τα κουρεύουν μόνοι τους, από τον κορμό ….και ο δήμος πέρα βρέχει. Δεν λέμε για ακτές. Εδώ και 25 χρόνια δύο σημαίες γαλάζιες σε μια ακτογραμμή 40 χιλιομέτρων. Τα Κόκκινα βράχια ..απροσπέλαστα ….οι άλλες παραλίες χωρίς πάρκινγκ …και πολλές κλειστές σαν ιδιωτικές παραλίες ….και όμως ο νόμος το απαγορεύει. Ξέχασα..ο καφές και τα ποτά πανάκριβα. Στην Θάσο και στην Κρήτη…..4 ευρώ το ποτό..και 2-3 η μπύρα …..εδώ 7-8…το ποτό…ή μπύρα είναι τα ίδια …ο καφές 3-3,5 ευρώ.

Τραπεζοκαθίσματα …σε όλους τους πεζόδρομους και τις πλατείες ….άνθρωπος δεν μπορεί να περάσει. Το λένε ανάπτυξη..αλλά δεν θα το βρεις στις αναπτυγμένες χώρες …αλλά μόνο στους Ζουλού.

Έχουμε ιαματικά λουτρά, αλλά εκεί πατάν οι κάμπιες και δεν έχουνε έσοδα …λένε. Το κάμπινγκ..που ήταν πρότυπο στην Ελλάδα …αν δεν ήταν οι Βούλγαροι..θα έκλεινε λένε….

Οι αρχαιολογικοί χώροι..μόνο για λοκατζήδες και αυτοί με δυσκολία. Θέλουμε τουρίστες αλλά θα τους δείξουμε τα χόρτα …αλήθεια ο δήμος φωνάζει για τα χόρτα..αυτά στην δικαιοδοσία του …..και εκεί που είναι βιτρίνα για την πόλη ……γιατί είναι γεμάτα γαϊδουράγκαθα;… Ξέχασα ….κάνει καλό μέλι το γαϊδουράγκαθο..και τα αφήνουμε για τις μέλισσες.

Έτσι σπηλιά του Κύκλωπα, κομμάτια της αρχαίας Εγνατίας και άλλα πολλά δρέπουν της οικολογικής συνείδησης των αρμοδίων.

Α. ξέχασα …αν περνάτε από την πλατεία του Φάρου …υπάρχει το ηρώο των Βιζβήζηδων ….δηλαδή το μνημείο ηρώων της πόλης …..κάθε βράδυ ..είναι καβαλικεμένο από καμιά 10αρια παιδιά …που σκαρφαλώνουν επάνω. Αν πάτε σε άλλες πόλεις στα αγάλματα..να πλησιάσεις ….παίρνεις πρόστιμο.

Ξέχασα …ξέχασα …έχουμε δυο ακτές με γαλάζιες σημαίες..στην μια αυξάνουμε το εισητήριο….50%……ίσως βαλαν θερμοσίφωνα για να ζεσταίνει το νερό; ……και φυσικά αυξήσανε τα δημοτικά τέλη 18%…..και άλλα ωραία και καλά …..σε όλες της πόλεις της Θράκης είχαμε μείωση των τελών λόγω κρίσης.

Και φτιάχνουμε και την γιορτή κρασιού. Και εγώ υποστηρικτής της, γιατί κάποτε ήταν το καμάρι της πόλης.

Αντί όμως για γιορτή κρασιού..γίνεται ένα τσαντίρ παναήρ …..με μπόχα από σουβλάκια …παντού …χωρίς τίποτα να θυμίζει την γιορτή κρασιού και την αίγλη της κάποτε.

Στην Ξάνθη ….οι εκδηλώσεις του καρναβαλιού της Ξάνθης, στην κεντρική πλατεία και όλες δωρεάν για το κοινό. Το ίδιο οι εκδηλώσεις για την παλιά πόλη. Ανταποδοτικά. Οι 50-60.000 παλιότερα και 100.000 χιλιάδες επισκέπτες στην πόλη που αφήνουνε τον οβολό τους.

Από πέρσι αρχίσανε να φέρνουνε και κάποιον τραγουδιστή. Πέρσι ….δειλά δειλά..το εισιτήριο..όταν υπήρχε φίρμα..το κάνανε…5 ευρώ …από 2,5..από φέτος…..18 ευρώ …όταν έχει φίρμα..και πάει λέγοντας …..ε βρε παιδί μου..να μην βγάλουμε το κάτι τις μας…….

Και φυσικά εδώ τα διόδια. Εδώ είδαμε μια ακόμα φαρσοκωμωδία. Στην Μέστη γίνονται διόδια. Τροχοπέδη στην ανάπτυξη αφού ανεβάζουν το κόστος διακίνησης.

Από το 2011….είχε μπει στο ΤΑΙΠΕΔ η Εγνατία και φυσικά είχαν υπογραφεί τα διόδια …από το 2013. Κανείς δεν κούνησε ρουθούνι. Προχθές..και αφού τα διόδια είναι έτοιμα ….δυο τρεις κοτσαμπάσιδες …..συγνώμη τοπικοί άρχοντες …πήγαν και έβαλαν ένα πανό…… και το είπαν διαμαρτυρία……. είναι να γελάς ….ή αυτοί το πιστεύουν ότι έκαναν διαμαρτυρία ……αν το πιστεύουν..τότε καλά θα κάνεις να γελάς.

Ξέχασα. Έχουμε και νησί απέναντι μας. Πανέμορφο. Αλλά για να πας..πρέπει να έχεις μέσον. Από φέτος αν όλα πάνε καλά θα μπουν δυο τρία καράβια …για συγκοινωνία ας ελπίσουμε. Το νησί τα έχει όλα…εκτός από συγκοινωνία. Και θα μου πει κανείς..Πως θα πας. Ιδού το ερώτημα. Γινόταν και ένα ρέιβ πάρτι, διεθνούς μορφής. Πολλά ονόματα ερχότανε τα τελευταία χρόνια. Πάει και αυτό. Το φάγανε..γιατι είχε ναρκωτικά. Λες και τα βαπορακια …περίμεναν το πάρτι για τα ναρκωτικά;…όλα τα άλλα..κάθονται εκεί ….και ο δήμος Σαμοθράκης που εμ τον δημο Διδυμοτείχου θα έπρεπε να είναι από τους πλουσιότερους δήμους στην Ελλάδα είναι στα όρια της χρεοκοπίας.

Δεν θα συνεχίσω..γιατί είναι μόνο να γελάς με τα τεκταινόμενα στην πόλη μας …..αλλά να μετά να θλίβεσαι για την κατάντια ……και μετά πολλοί σκούζουν ..ότι άλλοι προορισμοί είναι περισσότερο προβαλλόμενοι από εμάς ….όταν δεν εκτιμάς το βιος σου ….επόμενο είναι να εκτιμάν το βιος τους άλλοι ….όπως λέμε …συν Αθηνά και χείρας κίνει.

Προηγούμενο άρθροΠαύλος Α. Μιχαηλίδης: “Δημόσιο έγγραφο εκθέτει τον κ.Λαμπάκη για ολιγωρία, σχετικά με την διεκδίκηση του παραλιακού μας μετώπου από τον Ο.Λ.Α.”
Επόμενο άρθροΠροβολή του ντοκιμαντέρ “Σαμοθράκη” της Αγγελικής Αριστομενοπούλου και παρουσίαση των Μονοπατιών Πολιτισμού της Σαμοθράκης